"Παγώνει" η Eldorado Gold την επένδυση στις Σκουριές

Προσφυγή στο ΣτΕ από εργαζόμενους και εταιρία

Δημοσίευση: 10 Νοε 2017 16:38

ΑΘΗΝΑ

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι θέτει σε καθεστώς συντήρησης το μεταλλείο και τις εγκαταστάσεις στις Σκουριές Χαλκιδικής, συνοδεύθηκε και με νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την εταιρεία και σωματεία εργαζομένων εναντίον του υπουργού Γ.Σταθάκη.

Ειδικότερα, νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν χθες  η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και σωματεία εργαζομένων, σχετικά με την χορήγηση αδειών εγκαταστάσεων στις Σκουριές Κασσάνδρας, Χαλκιδικής, στρεφόμενοι κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, η εν λόγω εταιρεία είχε καταθέσει την πρώτη αίτηση του νέου κύκλου δικαστικών διεκδικήσεών της στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφανθεί επί του αιτήματος που είχε υποβάλει τον περασμένο Μάρτιο για χορήγηση παράτασης ενός έτους, της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, στις Σκουριές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η παλαιά άδεια έληξε στις 24.3.2017.

Η εν λόγω άδεια εγκατάστασης, αφορά, μεταξύ άλλων, το παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης. Δηλαδή, εγκαταστάσεις αναγκαίες για την λειτουργία του όλου έργου.

Σήμερα, κατέθεσε νέες αιτήσεις, με τις οποίες ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να χορηγήσει, αφενός διετή παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών και αφετέρου να χορηγήσει για το ίδιο έργο συμπληρωματική-τροποποιητική άδεια εγκατάστασης.

Ακόμη, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ακόμη: 1) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός και 3) το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τα σωματεία προσέφυγαν για το θέμα της παράτασης ενός έτους, της άδειας στάσης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς (George Burns), δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι «οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφεραν ότι όσο διαρκεί η διαδικασία της διαιτησίας δεν θα προχωρήσουν σε κανένα σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass