Φτωχή η πορεία, ένταση στην «ουρά» της

• Επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών - ΜΑΤ τη νύχτα στα Εξάρχεια

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 15:34

ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα λίγο πριν τις 20.00 η πορεία για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στις 19.50 επικράτησε ένταση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών συγκρούστηκε με διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες προχώρησαν και σε προσαγωγές. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα Εξάρχεια.
Στις 18.45, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Αμερικανική Πρεσβεία. Πίσω της ακολούθησαν τα μπλοκ των φοιτητικών οργανώσεων, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των αντιεξουσιαστών, και στην ουρά πορεία του ΚΚΕ.
Στις 19.40 έφτασε μπροστά από την πρεσβεία το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δέχθηκε αντικείμενα και γιουχαΐσματα από άλλες συγκεντρωμένους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συμμετοχή στην πορεία προσεγγίζει τις 10.000 πολίτες.
Ο δρόμος μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία παρέμενε κλειστός, ενώ κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά από το κτίριο.
Στις 16.30 η πορεία με την αιματοβαμμένη ελληνική σημαία  έφθασε μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου επικράτησε μικρή ένταση, όταν νεαροί - μέλη της ΠΑΣΠ - αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου έκλεισε στις 14.00 και διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με 7.000 αστυνομικούς επί ποδός.
Μετά τις 15.00 έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό "Μέγαρο Μουσικής", "Ευαγγελισμός" και "Σύνταγμα".
ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Νωρίτερα, στο προαύλιο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973.
Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: "Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη".
Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου. Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο ήταν λίγος.
Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Επεισόδια ξέσπασαν στα Εξάρχεια μετά το πέρας της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ομάδα αντιεξουσιαστών συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ στη συμβολή της Τοσίτσα με την Σπ. Τρικούπη με τα επεισόδια να μεταφέρονται στην πλατεία Εξαρχείων. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βροχή από βόμβες μολότοφ, με τους άνδρες των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών.
Οι ταραξίες έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και έκαναν συνεχώς εφόδους εκτοξεύοντας μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας, αλλά και των δημοσιογράφων.
Μία γυναίκα (κατά πληροφορίες δικηγόρος) τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από φωτοβολίδα στη συμβολή των οδών Νοτάρα και Κουντουριώτη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Συμφωνά με πληροφορίες, η φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε σε ευθεία βολή από εκτοξευτήρα στυλό.
Ασθενοφόρο έφτασε στην περιοχή και την παρέλαβε. Στον χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο, επί της Πατησίων που βρίσκονται ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις, επικρατεί ηρεμία. Διμοιρίες είναι παρατεταγμένες και στην οδό Στουρνάρη.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα μπροστά στον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού και δεν είχαν σχέση με την πορεία, πέταξαν φωτοβολίδες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που ακολουθούσε τους διαδηλωτές.
Λίγα λεπτά αργότερα στη συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους υπήρξε νέα ένταση μεταξύ ομάδας κουκουλοφόρων που αποχωρούσε από την πορεία με τα ΜΑΤ.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και διέλυσαν τους νεαρούς.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάτω από έντονη βροχόπτωση κορυφώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, με τις καθιερωμένες πορείες προς του κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης στεφανιών, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, ξεκίνησε η πρώτη πορεία, στην οποία συμμετείχαν -μεταξύ άλλων - μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, εκπρόσωποι φορέων, φοιτητικών συλλόγων, κά.
Φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν, μέσω των οδών Εγνατία, Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή, προς το αμερικανικό προξενείο και έκαψαν, συμβολικά, σημαία των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αριστοτέλους.
Από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής ξεκίνησε, αργότερα, πορεία με τη συμμετοχή μελών της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, φοιτητών, εργαζομένων, κ.ά., ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία έφθασαν μέχρι το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Ελ Βενιζέλου όπου διαλύθηκαν.
Γύρω στις 6.30 το απόγευμα ακολούθησε μια ακόμα πορεία, στην οποία συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- φοιτητικοί σύλλογοι, ανεξάρτητα σωματεία, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της Ανταρσία, κά.
Στους περισσότερους δρόμους στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων, από τις 5.30 το απόγευμα, ενώ υπάρχει διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass