Σύνθετη ονομασία στηρίζει και διαπραγματεύεται η κυβέρνηση

• Δηλώσεις Καμμένου-Κοτζιά μετά από μίνι υπουργικό • Συλλαλητήριο και υπογραφές για να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2018 16:00

ΑΘΗΝΑ

Επιμένει να δημιουργεί προβλήματα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πάνος Καμμένος, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το μίνι - υπουργικό που συνεδρίασε στο Μαξίμου για το θέμα.

«Εγώ είπα από την πρώτη στιγμή ότι ο ελληνικός όρος Μακεδονία όπως έχει διαμορφωθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πάγια εθνική θέση - και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον κ. Κοτζιά, και μίλησε για δύο αποφάσεις σταθμούς όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Την απόφαση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και η δεύτερη το Βουκουρέστι».
Ακόμη, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρος της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού» ενώ συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «ο Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε μετά όπως ο Αντώνης Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Καμμένος, πρόσθεσε, πως  η πολιτική της κυβέρνησης  εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο «θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή».
Αυτό σημαίνει, εκτίμησε,  «ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρη και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Ο Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».
Ο κ. Κοτζιάς, τάχθηκε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, «με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Η χρονιά, είπε, θα είναι χρονιά «που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις».
Στο μίνι – υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν εκτός από τον κ. Κοτζιά, ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης και Χρ. Βερναρδάκης.
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα», απαντώντας σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την ονομασία της πΓΔΜ.
«Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε – συνέχισε- με συνέπεια ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων - που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί - και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα».
 Κατά τον γγ του ΚΚΕ, ακόμα κι αν λυθεί το θέμα της ονομασίας, «μπορεί να υπάρχει αλυτρωτισμός, εθνικιστικές εξάρσεις κατά διαστήματα» από την πλευρά των Σκοπίων.
«Άλλωστε το ζήτημα συνδέεται με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί περί αυτού πρόκειται τώρα, η κυβέρνηση ως τέτοιος μεσολαβητής, με αφορμή το πρόβλημα του ονόματος που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια, προσπαθεί να διαπραγματευτεί, έτσι ώστε να μπορεί να μπει τον Ιούνιο στο ΝΑΤΟ η γειτονική δημοκρατία».
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ και τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αποκορύφωμα αυτών είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζεται για τις 21 Ιανουαρίου στις 17:00, στον Λευκό Πύργο.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ομάδα «Κίνηση ΘερμαΪκός Ώρα Μηδέν», «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους...) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας... τη Μακεδονία!!», καλώντας σε τέσσερις συγκεντρώσεις. Ξεκινώντας από την Κυριακή 21 του μήνα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση για ακόμη τρεις Κυριακές, στο ίδιο σημείο συνάντησης, την ίδια ώρα.
Πέρα από τις συγκεντρώσεις, μία άλλη ομάδα, και συγκεκριμένα η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα onomasia.gr, θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός γι' αυτό το εθνικό θέμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass