Σλαβική ονομασία επιδιώκει η Ελλάδα για πΓΔΜ

"Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια" που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, ή «Νόβα Ματσεντόνιγια» που σημαίνει Νέα Μακεδονία

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2018 18:28

ΑΘΗΝΑ

Εντείνονται οι συζητήσεις για την ονομασία της πΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν η επικρατέστερη λύση είναι μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σλαβική υφή.

Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ, η ελληνική πλευρά «βλέπει» θετικά το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια»(«Vardarska Makedonija»), που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Νόβα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.

Μάλιστα, σημειώνεται πως ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Αργότερα, επί Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Το «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια» θα πρέπει να χρησιμοποιείται αυτούσιο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ενώ θα πρέπει να επιλυθούν και τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στις εμπορικές συναλλαγές, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση με ελληνικά συμφέροντα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο του NATO, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, επισημαίνοντας πως η σκοπιανή κυβέρνηση έχει αποποιηθεί διάφορες ακραίες και αλυτρωτικές τοποθετήσεις των προκατόχων της.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της πΓΔΜ, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Υπογραμμίζεται, δε, πως στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass