Ιστορικό βήμα ισονομίας η απόφαση για τη σαρία

• Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σεβαστείτε την τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 16:08

ΑΘΗΝΑ

Κατηγορηματική απάντηση δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στην επικριτική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με σχετική ανακοίνωση αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για μία «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα «για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», καλώντας την «Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».
Επισημαίνει δε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για τη Σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστά ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο «ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», «αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», καθώς «είναι μία ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών».
Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος».
Τέλος, επισημαίνει ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Να μη σφετεριστεί η Ελλάδα τα «προνόμια των ‘εκλεγμένων’ μουφτήδων της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη Θράκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «τουρκικές» ενώσεις και «τουρκικούς» συλλόγους στη Θράκη.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει από το 1923 στη Θράκη, και καθιστά προαιρετική τη δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπήρξαν διαβουλεύσεις «με τους εκλεγμένους μουφτήδες, όπως και σε προηγούμενα νομοσχέδια που τροποποίησαν τα προνόμιά τους», ενώ καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να σταματήσει τη «νομική καταπίεση στους μουφτήδες».
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το εν λόγω νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή ενός Δυτικοθρακιώτη ομογενή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προσμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους.
Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα πέντε φορές στις δικαστικές αγωγές με την κατηγορία αντιποίησης αρχής σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων. Για τον λόγο αυτό προσμένουμε από την Ελλάδα να αντλήσει μάθημα από το παρελθόν και να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί κατά των εκλεγμένων μουφτήδων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass