ΕΝΩ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Τα Σκόπια δοκιμάζουν την κυβερνητική συνοχή;

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 22:13
Ο Παν. Καμμένος απέκλεισε κάθε σκέψη να συμφωνήσει στο όνομα της γειτονικής χώρας με τον όρο Μακεδονία Ο Παν. Καμμένος απέκλεισε κάθε σκέψη να συμφωνήσει στο όνομα της γειτονικής χώρας με τον όρο Μακεδονία

Υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, τη στιγμή που οι πληροφορίες και το παρασκήνιο για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ οξύνονται παράλληλα με την πολιτική αντιπαράθεση.

Η διαφωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου με οποιοδήποτε όνομα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ρίχνει λάδι στη φωτιά της ονοματολογίας και δίνει αφορμή στην αντιπολίτευση να μιλά για «κυβερνητική διγλωσσία» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει ενιαία και ξεκάθαρη θέση σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ «στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως σημείωνε το σχετικό δελτίο Τύπου «είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος. Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα ενόψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών», όπως επισημαίνεται από την ενημέρωση του ΥΠΕΞ, αφήνοντας το βασικό θέμα εκτός δελτίου Τύπου. Δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την ονομασία.

Η ενημέρωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών, εφόσον, φυσικά – σύμφωνα με πληροφορίες - υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες είτε έχουν γίνει κινήσεις καλής θέλησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά τόσο με τον Ν. Ντιμιτρόφ όσο και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ήταν προπαρασκευαστικού χαρακτήρα ενόψει εκείνης που θα έχουν στις 17 Γενάρη στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ πΓΔΜ;

Την ίδια ώρα στην ΠΓΔΜ εντείνεται η συζήτηση και φημολογία για ενδεχόμενο δημοψήφισμα που θα θέτει θέμα ονομασίας, με μία ερώτηση που θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: «Επιθυμείτε ν’ αλλάξει το όνομα της χώρας προκειμένου αυτή να ενταχθεί σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ;».

Τα ΜΜΕ στα Σκόπια έχουν πάρει φωτιά με πολιτικούς αναλυτές στη γείτονα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, διαφωνώντας για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Χαρακτηριστικές είναι, για παράδειγμα, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που εκφράζουν οι Μπράνκο Γκέροσκι και Πάντε Κολεμισέφσκι, πολιτικός σχολιαστής ο πρώτος και διευθυντής ο δεύτερος των εφημερίδων Σλομπόντεν Πέτσατ και Νόβα Μακεντόνια αντίστοιχα.

Ο Μπράνκο Γκέροσκι πολιτικός σχολιαστής της εφημερίδας Σλομπόντεν Πέτσατ υποστηρίζει ότι «η ιδέα ενός δημοψηφίσματος αυτή τη στιγμή πρέπει να απορριφθεί αμέσως». Ο ίδιος σημειώνει τη δήλωση Οσμάνι περί συναίνεσης στην Ελλάδα για συμπερίληψη του όρου ‘Μακεδονία’ σε σύνθετη ονομασία και αισιοδοξεί για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρει ο ίδιος η αισιοδοξία που πηγάζει από το ότι Σκόπια, Αθήνα και διεθνής κοινότητα είναι έτοιμα για μία win-win λύση έτσι ώστε «αφενός να μην αμφισβητείται η ‘μακεδονική’ ταυτότητα αφετέρου να ικανοποιείται η Ελλάδα από τη σαφή διάκριση μεταξύ του δικού μας ονόματος μας και εκείνου που για τους Έλληνες έχει διαφορετική ιστορική και πολιτική σημασία». Υποστηρίζει δε ότι «τώρα είναι η ώρα για υπεύθυνες, σοφές και θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις. Όχι για λαϊκισμό. Οι πολιτικοί στα Σκόπια και την Αθήνα είναι έτοιμοι γι’ αυτήν την ιστορική δέσμευση και πρέπει να βοηθηθούν».

Την ίδια στιγμή ο Πάντε Κολεμισέφσκι διευθυντής της εφημερίδας Νόβα Μακεντόνια υποστηρίζει θερμά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι νόμοι της ‘Μακεδονίας’, γράφει, επιτρέπουν στους πολίτες ν’ αλλάξουν, εφόσον το επιθυμούν, το όνομα ή το επίθετό τους. Ακόμη και το όνομα του ανήλικου παιδιού τους μπορούν οι γονείς ν’ αλλάξουν κατόπιν σχετικού τους αιτήματος. Δεν μπορούν, όμως, δίχως τη δική του συναίνεση, να το πράξουν από το 10ο έτος της ηλικίας του και μετά. Και με αυτή τη λογική σημειώνει: «Αν λοιπόν απαιτείται η συγκατάθεση ενός παιδιού 10 ετών το ίδιο απαιτείται και για ν’ αλλάξει το όνομα του κράτους. Πολύ περισσότερο αφής στιγμής το κράτος δεν είναι ένα δεκάχρονο παιδί».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Στον χορό της ονοματολογίας και των αντιδράσεων έχει μπει και η Εκκλησία, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντά με επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής».

Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός «θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας».

Ο Α. Τσίπρας καλεί την Εκκλησία να χαμηλώσει τους τόνους σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του εγκάλεσε την κυβέρνηση «για το γεγονός ότι επιδίδεται δυστυχώς σε μυστική διπλωματία. Δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και δεν επιδιώκει να ενώσει τον ελληνικό λαό. Στην αντίστοιχη περίπτωση, το 2007 - 2008, υπήρχε τακτικότατη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, από την Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Ακούω, ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα». Την ίδια στιγμή απαίτησε η κυβέρνηση, να «σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες» και «να ταυτίζει» ανθρώπους με ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, με την «άκρα δεξιά».

Ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να δημιουργεί ερωτηματικά για το τι στάση θα κρατήσει τελικά αφού συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ναι μεν εμπιστεύεται τον Ν. Κοτζιά ωστόσο λέει ότι: «Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία». Ο κ. Καμμένος δε δηλώνει ότι σε περίπτωση διαφωνίας θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

* Το τι μέλλει γενέσθαι μένει να φανεί τις επόμενες μέρες, με το σκοπιανό να αναδεικνύεται σε ένα ζήτημα που θα δοκιμάσει την συγκυβέρνηση και τη συνοχή της, με κάποιους να μην αποκλείουν και ρήξη μεταξύ των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού η αντιπολίτευση δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει σανίδα σωτηρίας...

Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass