«Όχι» σε όνομα με τον όρο «Μακεδονία»

«Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» φέρεται να δηλώνει ο Κ. Καραμανλής

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2018 18:06

ΑΘΗΝΑ

«Όχι» στην ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ λέει το 68% των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Θέμα».

Στο ερώτημα «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία;» το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 23,6% απάντησε «ναι».

Τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία φαίνεται πως δεν θέλουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε ποσοστό 63,8% απάντησαν «όχι».

Ανάλογη στάση τήρησαν και όσοι ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (ποσοστό 67%).

Οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.

*Παρέμβαση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ φέρεται να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος».

Τη θέση αυτή φέρεται να έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News.

Κατά το δημοσίευμα, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να τόνισε σε συνομιλητές του ότι: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και πως «αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

"Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό" γράφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Υποστηρίζει εξάλλου ότι "συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν".

Σημειώνεται πως νωρίτερα πηγές από τους ΑΝΕΛ (απαντώντας σε πληροφορίες του Real FM πως ο κ. Καμμένος θα ζητήσει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας) διέρρευσαν πως "έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση".

*"Λέμε "όχι" στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος αυτού. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα, αλλά για την ταυτότητα. Διότι από τους γείτονες συνδυάζεται και συνδέεται απόλυτα με τον αλυτρωτισμό τους. Υπήρξαν γενιές των Σκοπιανών που μεγάλωσαν με τα σχολικά τους βιβλία, με το Σύνταγμά τους υιοθετώντας μια ταυτότητα. Επομένως δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα" τόνισε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπουλου σε συνέντευξή της στον τ/σ "Epsilon".

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια που καλώς γίνεται "στο πλαίσιο μιας πολυπεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται με επιτυχία από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και σε άλλα ζητήματα όπως στο Κυπριακό" και επίσης ότι και οι ΑΝΕΛ είναι στην κατεύθυνση μιας λύσης "όχι όμως οποιασδήποτε λύσης".

"Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για λύση στο Σκοπιανό και οι ευνοϊκές συγκυρίες είναι για να αξιοποιούνται, όχι για να καθορίζουν τις εθνικές θέσεις" συνέχισε η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας "ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος. Εμείς αναμένουμε μια απάντηση. Με τις αναφορές του ότι δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά θέλει να αποφύγει τη στάση μερίδας των βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα των Μακεδόνων βουλευτών".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass