ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Ακταιωρός εναντίον περιπολικού

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2018 15:43
Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος Το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος

ΑΘΗΝΑ

H τουρκική ακταιωρός UMUT χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος», με 27 άτομα πλήρωμα, που βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Με πρόθεση να εμβολίσει στο μέσον το σκάφος του Λιμενικού κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική ακταιωρός ανατολικά των Ιμίων. Ο κυβερνήτης του «Γαύδος» αντιλήφθηκε την πρόθεση και τελευταία στιγμή έκανε έναν ελιγμό, με αποτέλεσμα το χτύπημα να σημειωθεί στο πίσω μέρος του σκάφους.

ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΤΟ «ΓΑΥΔΟΣ»
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση της τουρκικής ακταιωρού UMUT ήταν άκρως επιθετική, ενδεχομένως, δε, με στόχο να βυθίσει το ελληνικό σκάφος. Ο τούρκος κυβερνήτης «στόχευσε» με πρόσω ολοταχώς το «Γαύδος» στο μέσον του, ενώ το ελληνικό σκάφος ήταν ακίνητο.
Ωστόσο, ο διεμβολισμός του ελληνικού σκάφους στο μέσον του αποφεύχθηκε, καθώς ο κυβερνήτης του «Γαύδος» αντιλήφθηκε τις προθέσεις του UMUT και έδωσε εντολή για ελιγμό.
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του in.gr, η ίδια τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να προκαλέσει αντίστοιχο επεισόδιο με σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο η αντίδραση της ελληνικής πλευράς δεν επέτρεψε να σημειωθεί κάτι τέτοιο.
Το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος», με 27 άτομα πλήρωμα, βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων. Από τον εμβολισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και το σκάφος του Λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ θα πλεύσει για Πειραιά.
Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.ΑΣΗΜΑΝΤΗ Η ΖΗΜΙΑ
Ασήμαντη χαρακτηρίζουν ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τη ζημιά που υπέστη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 090 «Γαύδος», όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό που είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων.
Το σκάφος σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση βρίσκεται ήδη στη θαλάσσια περιοχή του ναυστάθμου στη Σαλαμίνα και αναμένεται να αξιολογηθεί από τεχνικούς της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων.
Το σκάφος έχει μικρή ζημιά στα κάγκελα και στο κάλυμμα του αεραγωγού που κατεβαίνει στο μηχανοστάσιο αλλά και στην κεραία του ασυρμάτου που έχει διπλώσει.
Το 090 έχει αντικατασταθεί στον επιχειρησιακό βραχίονα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήδη με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 που έχει κι αυτό 27 άτομα πλήρωμα. Το ΓΑΥΔΟΣ αναμένεται να επιστρέψει σύντομα και αυτό στην επιχειρησιακή του δράση.
* Εν τω μεταξύ, η ένταση δεν υπάρχει μόνο στην περιοχή των Ιμίων, αλλά και ευρύτερα στο Αιγαίο. Σε επτά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας προχώρησαν τη Δευτέρα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Οι 5 παραβιάσεις -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ- πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό (CN-235) και οι άλλες δύο από ελικόπτερα.
Παράλληλα τα συνολικά 8 τουρκικά αεροσκάφη (1 σχηματισμός F-16, 2 CN-235 και 4 ελικόπτερα) προχώρησαν και σε 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από ελληνικά μαχητικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass