Κεκλεισμένων των θυρών οι συνεδριάσεις για Novartis

• Πρόεδρος της Προανακριτικής ο Θ. Δρίτσας • Σοβαρές ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2018 15:19

ΑΘΗΝΑ

Μόλις μιάμιση ώρα κράτησε η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής η οποία ξοδεύτηκε κυρίως στα διαδικαστικά και στην εκλογή προεδρείου.


Πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Θοδωρής Δρίτσας με 12 ψήφους υπέρ και 8 κατά, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη με 13 ψήφους υπέρ.
Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση ετέθη και το θέμα της μυστικότητας ή μη των συνεδριάσεων και τελικώς αποφασίστηκε οι συνεδριάσεις να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών - όπως άλλωστε προβλέπει και ο κανονισμός της Βουλής. Υπέρ των κλειστών συνεδριάσεων, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ, ενώ κατά η ΔΗ.ΣΥ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ενωση Κεντρώων κράτησε ουδέτερη στάση.
Επίσης χθες παρελήφθη η επιστολή που έστειλε στην προανακριτική ο Ευάγγελος Βενιζέλος και καταχωρήθηκε.
Η δεύτερη συνεδρίαση θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 όπου και θα γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά το πώς θα κινηθεί η προανακριτική επιτροπή και αν θα προχωρήσει επί της ουσίας στη διερεύνηση της υπόθεσης ή θα μείνει μόνο στην διερεύνηση της παραγραφής ή μη των αδικημάτων.
Η τρίτη συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή όπου και θα καθοριστεί πια και η συχνότητα των συνεδριάσεων ανά εβδομάδα.
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
*Πάντως είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. «Η Νέα Δημοκρατία λέει όλα στο φως. Αυτό σημαίνει πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και επιτροπή με πλήρεις αρμοδιότητες. Σημαίνει κλήση και κατάθεση μαρτύρων. Όχι μόνο των δέκα πολιτικών προσώπων αλλά και των τριών προστατευομένων μαρτύρων. Μόνο έτσι θα αποκαλυφθεί το εύρος της υπόθεσης αλλά και το μέγεθος της σκευωρίας. Δεν γίνεται να σπιλώνονται με αυτό τον τρόπο πολιτικοί οι οποίοι ενόχλησαν την κυβέρνηση».
*"Από «το όλα στο φως» στο «όλα εν κρυπτώ» μια κυβερνητική απόφαση δρόμος", σχολιάζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για την απόφαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να τηρηθεί η αρχή της μυστικότητας.
"Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη", αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος.
*Επιστολή προς τα μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis, κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής.
Στην επιστολή αυτή ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποβάλλει ένσταση απαράδεκτου καθώς «δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες». Καλεί δε την Επιτροπή «να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά».
Επίσης καταθέσει ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων. «Το όνομα μου ψέλλισε μόνον ο αναφερόμενος υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» μάρτυρας, όμως λόγω της δικονομικής συνάφειας η ένστασή μου αφορά και τους τρεις μάρτυρες» τονίζεο ο Ευ. Βενιζέλος.
Ζητά επίσης:
Να κληθουν για εξέταση οι τρεις μάρτυρες επωνύμως
Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.
Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.
Γνωστοποίηση υποβολής έγκλησης και μήνυσης.
Να παρουσιαστεί ο ίδιος, αυτοπροσώπως στην επιτροπή της Βουλής.
Για πρώτη φορά ο Ευ. Βενιζέλος δίνει στη δημοσιότητα επίσης την από 20 Φεβρουαρίου 2018 έγκληση και μήνυση που υπέβαλε προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του μάρτυρα του φερόμενου με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατά των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis.
Η αναφορά του Ευ. Βενιζέλου προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου.
Στον αντιεισαγγελέα για τους μάρτυρες ο Αβραμόπουλος
 Στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσέφυγε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευόμενων μαρτύρων - ή «ψευδομαρτύρων», κατά τον Επίτροπο - στο σκάνδαλο Novartis.
Επί του θέματος, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Συνεπής προς τη δημόσια δέσμευσή μου, ότι θα επιδιώξω με κάθε νόμιμο, στη διάθεσή μου, μέσο, την αποκάλυψη της εις βάρους μου σκευωρίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στους δύο κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες, προσέφυγα σήμερα, εκ νέου, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δ. Παπαγεωργίου, ζητώντας την αποκάλυψη των ονομάτων των ψευδομαρτύρων και την άμεση προώθηση, της, εναντίον τους, μήνυσής μου.
Αφορμή της νέας αίτησής μου, αποτελεί η ανακοίνωση του κ. Εισαγγελέα, της 20ης Φεβρουαρίου 2018, μετά δηλαδή την πρώτη αίτησή μου, με την οποία, νέα εκ των υστέρων απόφαση (9 Φεβρουαρίου 2018) του κ. Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, έγινε η υπαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων στο καθεστώς των μαρτύρων του δημοσίου συμφέροντος». «Αναμένω», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «από τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύομαι απολύτως, να προβεί στις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποκαλυφθούν οι ψεύδορκοι συκοφάντες, να λάμψει η αλήθεια και η σκοτεινή αυτή υπόθεση και όλες οι πτυχές και προεκτάσεις της να έρθουν στο φως».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass