Επαφή Τσίπρα με Γκουτιέρες για τους στρατιωτικούς

* Το Μαξίμου δεν θέλει να μετατραπεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο * Γρήγορη και θετική επίλυση ζητά η ΕΕ * Δηλώσεις Μητσοτάκη-Γεννηματά

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 18:12

ΑΘΗΝΑ

«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πληροφορίες αναφέρουν στη συνεδρίαση του κυβερνητικό συμβούλιο ότι έγινε πλήρη χαρτογράφηση της κατάστασης, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν θέλει το συμβάν να μετατραπεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.

Άλλωστε -όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές- η υπόθεση εξετάζεται από τις τουρκικές δικαστικές αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει περαιτέρω παρέμβαση.

"Εξαντλούμε όλα τα μέσα πίεσης", σημειώνουν, ενώ προσθέτουν ότι σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως, και τα μηνύματα που στέλνουν οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία, μετά και την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, είναι η θετική έκβαση της υπόθεσης και η άμεση επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα.

Επίσης το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το πλαίσιο πιέσεων που θα ασκηθούν προς την Άγκυρα με στόχο τη συμμόρφωση της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές είναι απαράδεκτη και δηλητηριάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε, από τη Σύμη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως ανάλογα περιστατικά πάντα συνέβαιναν στα σύνορα και πάντα επιλύονταν γρήγορα και με καλή διάθεση και από τις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατο κάθε ισχυρισμό περί κατασκοπείας από ένστολους πεζούς, ζητώντας την άμεση και ασφαλή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, όπως είπε, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υποτίμησε το περιστατικό, «όπως υποτίμησε και τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Κύπρο». Υπενθύμισε, δε, πως σήμερα η Τουρκία δέσμευσε με navtex ολόκληρο το Καστελόριζο, προκαλώντας για ακόμη μία φορά.

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ελλάδα επιδιώκει σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Σχέσεις που να στηρίζονται όχι μόνο στο διεθνές δίκαιο, αλλά και στους άγραφους κανόνες αμοιβαίου σεβασμού. Σε ανάλογες προκλήσεις οι Έλληνες είμαστε πάντα ενωμένοι, το έχουμε αποδείξει στη μακρά ιστορία μας. Και κανείς δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι αν χρειαστεί έχουμε την αποφασιστικότητα, τα διεθνή ερείσματα αλλά και την ισχύ, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη από τη Σύμη.

Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας ασφαλείς» ανέφερε, σε δήλωσή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς τη χώρα μας. Να διασύρει το στράτευμα».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει το ζήτημα.

«Η Τουρκία έχει επιλέξει πολιτική έντασης απέναντι στη χώρα μας. Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Η ΕΕ

Την αλληλεγγύη των χωρών μελών της Ε.Ε στην Ελλάδα και την ελπίδα να υπάρξει ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και οι 27 υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε ενημερώθηκαν χθες το πρωί από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο, για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, πόσω δε μάλλον μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε που ενημερώθηκαν, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα με ταχύ και θετικό τρόπο.

ΕΔΕ διέταξε το Πεντάγωνο

ΑΘΗΝΑ

Ενορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς διέταξε το Πεντάγωνο με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν και οι πληροφορίες από την ΕΥΠ σχετικά με το στίγμα των δύο αντρών, από τη στιγμή που τα είχαν στα χέρια τους και ξεκίνησαν τις περιπολίες μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν.

Στο Πεντάγωνο εκτιμούν πως τα στοιχεία θα τους δώσουν απαντήσεις και επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.

Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ωστόσο, αισιοδοξούν πως η γείτονα χώρα θα καταλάβει πως δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass