Διέκοψαν τις εκδρομές, ετοιμάζουν διαδήλωση

* Οι κάτοικοι της Ορεστιάδας * Οι συλληφθέντες παραβίασαν τα σύνορα κατά 253 μέτρα

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2018 18:22

ΑΘΗΝΑ

Ειρηνική διαμαρτυρία προγραμματίζουν για την ερχόμενη Κυριακή οι κάτοικοι της Ορεστιάδας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ διακόπηκαν όλες οι εκδρομές για την Αδριανούπολη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου της Ορεστιάδας «Ρήσος», κ. Χρήστος Λεβέντης, «την ερχόμενη Κυριακή στις 10 το πρωί θα γίνει ποδηλατοπορεία από την κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας προς το τελωνείο Καστανεών. Είμαστε μαζί με τα δυο παλικάρια, με τους δυο στρατιωτικούς μας, η σκέψη μας είναι μαζί τους», τόνισε. Ο κ. Λεβέντης ξεκαθαρίζει ότι η διαδήλωση «θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα», δεν υπάρχει πρόθεση να αποκλείσουν το τελωνείο, ενώ ήδη και άλλοι σύλλογοι και φορείς εκφράζουν την θέληση τους να συμμετέχουν στην διαδήλωση, η οποία αναμένεται να είναι μαζική.

Την ίδια στιγμή, οι εκδρομές από τον Έβρο προς την Αδριανούπολη έχουν διακοπεί, καθώς τα δυο μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Ορεστιάδας πήραν την απόφαση να σταματήσουν τα δρομολόγια σε ένδειξη συμπαράστασης στους δυο στρατιωτικούς αλλά και για να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης προς τις τουρκικές Αρχές για να αφεθούν ελεύθεροι. «Οι κάτοικοι είναι θυμωμένοι, είναι στενοχωρημένοι, έχουμε ψυχρανθεί. Κάναμε παρέα με τον Δημήτρη, τον έναν από τους δυο στρατιωτικούς που είναι από την Ορεστιάδα, τον γνωρίζαμε καλά, πίναμε καφέ μαζί.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι είναι αιχμάλωτος, ότι βρίσκεται στην φυλακή, στενοχωριόμαστε πολύ», δηλώνει η Αριστέα Μαρκίδου, υπάλληλος στο ταξιδιωτικό γραφείο «Καρακατσάνης» της Ορεστιάδας

Τις τελευταίες μέρες η διελεύσεις έχουν μειωθεί δραματικά, καθώς οι κάτοικοι της Ορεστιάδας σε ένδειξη συμπαράστασης έχουν «μποϊκοτάρει» την αγορά της Αδριανούπολης, ενώ χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, δεν πέρασε ούτε ένα ελληνικό αυτοκίνητο τα σύνορα.

ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

Υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο γιος του την κατάσταση δήλωσε ότι είναι ο πατέρας του λοχία ΕΠΟΠ Δημτρη Κούκλατζη, που κρατείται στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Τη Δευτέρα οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών, του Δημήτρη Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη, επισκέφθηκαν τα παιδιά τους στις φυλακές στην Αδριανούπολη.

Ο πατέρας του λοχία ΕΠΟΠ, Δημήτρη Κούκλατζη μίλησε για την κατάσταση των δύο στρατιωτικών και για τις συνθήκες κράτησης ενώ ευχήθηκε οι αρμόδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει «ώστε σύντομα να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας».

«Το μεσημέρι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα παιδιά μας, τον Δημήτρη και τον Άγγελο, οι δύο οικογένειες, από κοντά σχετικά, την ώρα του επισκεπτηρίου, στις φυλακές Αδριανουπόλεως. Βρήκαμε τα παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και με το φρόνημα υψηλό, γεγονός που μας εντυπωσίασε» τόνισε ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη μιλώντας στον Αlpha

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 253 ΜΕΤΡΑ

Την απόσταση την οποία διήνυσαν εντός της τουρκικής πλευράς -«παραβιάζοντας στρατιωτική περιοχή»- οι δύο έλληνες στρατιωτικοί «μέτρησαν» τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».

Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει και φωτογραφία από το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί.

«Η σύλληψη του Μιτρετώδη και του Κούκλατζη έγινε σε σημείο που απέχει 253 μέτρα από τον τουρκικό συνοριακό αστυνομικό σταθμό Pazarkule και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, μέσα σε τουρκικό έδαφος».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχίζουν τις προκλήσεις και από αέρος οι Τούρκοι καθώς την Τρίτη σημειώθηκαν 52 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο επανέρχεται μάλιστα μετά από μερικές ημέρες με σχεδόν μηδενική πτητική παρουσία από πλευράς Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας έγιναν από έναν σχηματισμό F-16 και από τρία κατασκοπευτικά (CN-235). Συγκεκριμένα, οι 36 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα κατασκοπευτικά και οι 16 από τα F-16, ενώ δύο από τα τουρκικά αεροπλάνα ήταν οπλισμένα

Ταυτόχρονα τα παραπάνω τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν και σε τέσσερις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Παραγιουδάκης: ίσως τους κρατήσουν μήνες

ΑΘΗΝΑ

Για την πιθανή κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για πολλούς μήνες, έκανε λόγο ο ο επίτιμος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

«Η σύλληψη έγινε από τουρκική ομάδα ειδικών δυνάμεων» ανέφερε αρχικά στον «Realfm», υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι είχαν «στήσει» και οργανώσει την σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών.

«Αν ήταν αντίστοιχοι Τούρκοι στρατιωτικοί - που είναι και κληρωτοί - δεν θα μπορούσαν να τους συλλάβουν. Είπαν ότι οι ”αετοί των συνόρων” συνέλαβαν τους Έλληνες. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο».

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι «ψεύδονται οι Τούρκοι για τα 253 μέτρα. Δεν μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά λόγω και των εδαφικών συνθηκών. Ήταν ικανοί, εκπαιδευμένοι και έμπειροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί».

Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να συνελήφθησαν εντός ελληνικού εδάφους, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επικαλούμενος την θητεία ως διοικητής σε συγκεκριμένες μονάδες, τόνισε : «Αν ήταν στο έδαφός μας δεν θα τους έπιαναν ποτέ. Θα σκοτώνονταν αλλά δεν θα παραδίδονταν. Ξέρω πώς σκέφτονται και πώς αντιδρούν οι Έλληνες στρατιωτικοί των συνόρων».

Ο κ. Παραγιουδάκης επέμεινε ότι «δεν ήταν ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο. Ήταν σχεδιασμένο και συντονισμένο από τους Τούρκους».

Τέλος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών λέγοντας ότι «μπορεί να τους κρατήσουν για πάρα πολύ. Ίσως και μήνες ανάλογα με τις κατηγορίες και τελικά την καταδίκη τους», θεωρώντας βαρύτατη την κατηγορία «στρατιωτικής κατασκοπίας» που διαρρέουν τουρκικές πηγές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass