Θρίλερ με ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες

• Τοποθετήθηκαν από παρέα νεαρών • Τι λένε Αθήνα, Αγκυρα και δήμαρχος

Δημοσίευση: 17 Απρ 2018 16:04

ΑΘΗΝΑ

Απίστευτη σύγχυση επικρατεί σχετικά με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, την οποία η Τουρκία, διά του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι κατέβασαν Τούρκοι κομάντος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε την ελληνική σημαία.
Ομως το Πεντάγωνο και η ελληνική ακτοφυλακή διαψεύδουν το περιστατικό και τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο ένας από τους τρεις νεαρούς που προχώρησαν στην κίνηση αυτή, μιλώντας στο star.gr υποστήριξε ότι τοποθέτησαν 5 σημαίες σε ισάριθμες βραχονησίδες και πως το έκαναν για τη  μνήμη του Γιώργου Μπαλταδώρου. Υποστηρίζει επίσης πως τη μια σημαία την κατέβασε γιοτ που εικάζει ότι είναι «τουρκικό κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος».
Πιο συγκεκριμένα:
Ο ένας από τους 3 νεαρούς που ανήρτησαν τις σχετικές φωτογραφίες, μίλησε στο star.gr λέγοντας: «Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο». Ο ίδιος νεαρός, τόνισε πως δεν έχει βάλει μόνο μία σημαία, στον Μικρό Ανθρωποφάγο, αλλά συνολικά 5 σε γύρω βραχονησίδες και νησάκια. Μάλιστα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι Τούρκοι κομάντος ήταν αυτοί που κατέβασαν τη σημαία, όπως ισχυρίστηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουρκικά μέσα.
*Ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι η ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα κυματίζει κανονικά. Ο ίδιος, μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού, βρέθηκε στο κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα και χρησιμοποίησε κυάλια για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Ο κ. Μαρούσης, είπε ότι οι τρεις νεαροί «πήγαν σε τρεις βραχονησίδες στη νότια πλευρά του νησιού και μία στη βόρεια και τοποθέτησαν σημαίες. Σε αυτά τα τέσσερα σημεία κυματίζουν οι σημαίες που έβαλαν. Δεν υπήρχαν πριν σημαίες. Αν είναι τόσο εύκολο να έρθουν όπως λέει ο κ. Γιλντιρίμ και να κατεβάσουν τις σημαίες, θα διαφωνήσω».
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Ωστόσο από την πλευρά της Ελλάδας διαψεύδεται το περιστατικό. Κατηγορηματικά διέψευσαν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου την καταγραφή οποιασδήποτε δραστηριότητας στο νησί, τις τελευταίες ώρες.
Το σκάφος του Λιμενικού πήγε νωρίτερα στην περιοχή και, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, στη νησίδα Ανθρωποφάς «ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει» ελληνική σημαία. Τουναντίον, συμπλήρωναν, σε άλλες 4 βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους «υπήρχαν και υπάρχουν» ελληνικές σημαίες.
*Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, σημείωσε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».
«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας»
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ –ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ).
Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάς, ανοιχτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή μας έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση» είπε ο Γιλντιρίμ συμπληρώνοντας προκλητικά: «Είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε κάθε ενέργεια, δεν υπαναχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Λίγο αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου -κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ -υποστήριξε ότι τη σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος, και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας όπως είχε πει ο Γιλιντιρίμ. «Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε» προειδοποίησε ο Τσαβούσογλου.
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
*Η κυβέρνηση δεν υποβαθμίζει καθόλου το θέμα τουναντίον «δίνει πολιτικά πολύ μεγάλη σημασία» ανέφεραν αρμόδιες πηγές.
Οπως εξηγούσαν πηγές η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ενώπιον του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ -ο οποίος μόλις μια ημέρα νωρίτερα επανέλαβε ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Με αυτό τον τρόπο, σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ο Τσαβούσογλου θέλησε να υπενθυμίσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ότι «το status quo στο Αιγαίο δεν είναι αυτό που θέλει η Ελλάδα» και να «επισημοποιήσει» τρόπον τινά το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.
* Από αρμόδιες πηγές τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί «πολύ αυξημένα μέτρα ετοιμότητας και επιφυλακής σε όλες της βραχονησίδες» ώστε να αποφευχθούν κινήσεις «θερμοκέφαλων» είτε από ελληνικής πλευράς, είτε από τουρκικής και να οδηγηθούμε σε μια «επανάληψη τύπου Ιμίων».

Κουβέλης: Ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο

ΑΘΗΝΑ

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Φώτη Κουβέλη ότι βρισκόμαστε σε «ακήρυχτο πόλεμο» στο Αιγαίο.
Σε μια άκρως ευαίσθητη στιγμή για τα εθνικά θέματα και ενώ επικρατεί απίστευτη σύγχυση σχετικά με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, τόνισε:«Το Υπουργείο Άμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Βρισκόμαστε-συνέχισε-  σε ένα ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, με την έννοια ότι οι παραβιάσεις, οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων έχει καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, με αποτέλεσμα τα ελληνικά αεροπλάνα αλλά και τα πλοία μας στο Αιγαίο να υποχρεούνται να κάνουν τις αναχαιτίσεις».
Παραδέχθηκε ότι «βεβαίως, η καταπόνηση  για τα αεροπλάνα είναι παρούσα, η μεγάλη συμμετοχή των αεροπόρων μας στις αναχαιτίσεις μπορεί να δημιουργήσει στοιχεία κόπωσης παρά το γεγονός, θέλω να το καταστήσω απόλυτα ακριβές, πως η διάταξη των δικών μας δυνάμεων για τις αναχαιτίσεις γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουμε καταπόνηση των πιλότων μας».
Σχετικά με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε, πως Ερντογάν και Γιλντιρίμ, μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου και ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτησή τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass