• Δήλωσε ότι σε δυο εβδομάδες θα βρεθεί λύση για το όνομα

Κοτζιάς-Ζάεφ «αδειάζουν» τον επίτροπο Χαν

Δημοσίευση: 25 Απρ 2018 17:18

ΑΘΗΝΑ
Δηκτική ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.


Ο Χαν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξει λύση για το ονοματολογικό και θα ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Το ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις, κάλεσε τον Επίτροπο να μην δίνει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις.
«Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί.
Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Αδειασμα» και απO ΖAεφ
Υπενθυμίζεται ότι και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έδειξε σαφώς ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.
«Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της "Μακεδονίας" και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ. με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ). Ξέρω περίπου τι θα συζητηθεί και μέχρι πού μπορούμε να φθάσουμε. Σε γενικές γραμμές, αυτό που περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι είμαστε σίγουροι πως αν έχουμε λύσει το θέμα του ονόματος μέχρι τότε, θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ξέρετε ότι η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα Σκόπια, με τον πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΧΑΝ
Αισιόδοξος ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.
Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, προανήγγειλε λύση για το «Μακεδονικό» τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Λύση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη, όπως είπε.
Συγκεκριμένα τόνισε: Είναι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM. Όλοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
* Εξάλλου, σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Χαν υπογράμμισε: «Φοβάμαι ότι η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει πως η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται σημαντικά από την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ωστόσο, επικριτική ως προς την έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία υπήρξε, στην παρέμβασή της, η Ολλανδή ευρωβουλευτής από την ομάδα των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.
Ανέφερε ότι παρά τη ζοφερή ανάλυσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταλήγει σε πολιτικές συνέπειες.
Η Επιτροπή «διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι η διαδικασία ένταξης μπορεί να συνεχιστεί, ακόμη και μετά την εφαρμογή ενός Συντάγματος, το οποίο δεν τηρεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. Με αυτήν τη στρατηγική "χωρίς φτέρνα", η Επιτροπή έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι οι πολιτικές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας» σημείωσε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass