Μειωμένο ωράριο, νέες αργίες και άδεια εορτής

* Προβλέπει ο νέος Κανονισμός λειτουργίας της ΕΡΤ* Καταγγελία Ενώσεων συντακτών

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2018 16:17

ΑΘΗΝΑ

Μειωμένο ωράριο, νέες «αργίες» (όπως η καθιέρωση της 29ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης), αύξηση των ημερών κανονικής άδειας και καθιέρωση ειδικής άδειας για τους υπαλλήλους για την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής.

Αυτές είναι μερικές απο τις «πρωτότυπες» προβλέψεις που περιέρχονται στον Νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Αναλυτικά:

Το ωράριο των εργαζομένων στην εταιρεία μειώνεται σε 7,3 ώρες ημερησίως.

Παράλληλα, προτείνεται η καθιέρωση αργίας την 26η Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της περιοχής όπου εδρεύει η εταιρεία.

Επίσης, καθιερώνεται και η 29η Απριλίου, ημέρα που ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ως ημέρα μνήμης και εορτασμού. Δεν διευκρινίζεται αν θα είναι εργάσιμη ή όχι...

Οι ημέρες της κανονικής άδειας των υπαλλήλων, από τις 26 για το Δημόσιο, αυξάνονται σε 30, ενώ την ημέρα της ονομαστικής τους εορτής οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια 4 ωρών!

Αν και ο νόμος προβλέπει μόνο ένα άτομο, πλέον 5 μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ δικαιούνται απαλλαγής από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ακόμα, οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γενικοί γραμματείς των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της ΠΟΣΠΕΡΤ έχουν πρόσθετες από 3 ως 5 ημέρες άδειας μηνιαίως.

Το έργο της ΠΟΣΠΕΡΤ συνδράμουν επίσης 3 υπάλληλοι που αποσπώνται στα γραφεία του σωματείου. Οι συντονιστές και οι υπεύθυνοι έργου προβλέπεται να λάβουν και επίδομα υποδιευθυντή και τμηματάρχη αντίστοιχα, παρόλο που, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις, η συμμετοχή σε επιτροπές δεν αμείβεται.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης σημειώνει ότι η αργία της 29ης Απριλίου, για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, δεν προτείνεται ως αργία, αλλά για ημέρα μνήμης και εορτασμού, ενώ η αργία της Αγίας Παρασκευής προβλέπεται, λέει, από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Ως προς το ωράριο, ο Π. Καλφαγιάννης υποστηρίζει ότι και παλιότερα οι ώρες εργασίες των υπαλλήλων ήταν 7,3 ώρες, απλά τώρα το διάλειμμα που προβλεπόταν μετατίθεται χρονικά για το τέλος της βάρδιας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΡΤ, γιατί δεν επέτρεψε να εκφράσουν τις εντάσεις τους για τον Κανονισμό Λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ να σταθεί στο ύψος που αρμόζει στον κοινωνικό ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Αναλυτικά:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΣΗΕΘΣτεΕ και της ΕΣΗΕΠΗΝ καταγγέλλουν την πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε., το οποίο αρνήθηκε ακόμη και να ακούσει το αίτημα όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας να εκφράσουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ τις ενστάσεις τους για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Αντιπροσωπεία των Ενώσεων ζήτησε να παρέμβει στη συνεδρίαση και παρά την παραίνεση τουλάχιστον δύο μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βασίλης Κωστόπουλος δεν έκανε δεκτό το αίτημα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν - και σωστά - συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ταυτόχρονα, οι Ενώσεις καταγγέλλουν την άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να καταλάβει το πόσο αναγκαία και καθοριστική για τον δημοσιογραφικό κλάδο είναι η αναφορά και η δέσμευση των υπογραφών ΣΣΕ από τον δημόσιο φορέα με την Ένωση Συντακτών.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σταθεί στο ύψος που αρμόζει στον κοινωνικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να αντιληφθεί ότι οι δημοσιογράφοι θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο την Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την αυτονομία των Ενώσεών τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass