Μέτωπο Αυτοδιοίκησης ενάντια στον «Κλεισθένη»

• Αγοραστός: «Δεν φέρνετε την άδολη αλλά τη δόλια αναλογική» • Σκουρλέτης: «Ευθύνες στη γαλαζοπράσινη διακυβέρνηση»

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 22:22

ΑΘΗΝΑ
Για «πόλεμο» με την κυβέρνηση ετοιμάζονται οι ενώσεις της Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που συγκροτούν μέτωπο απέναντι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1».

Σε ψήφισμα, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, υπογραμμίζεται ότι «το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί βάση για συζήτηση στο σύνολό του» και απαιτείται από «κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας».
Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα: «Αυτό το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε κατά: Το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των δήμων και των περιφερειών της χώρας».
«Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, την τοπική δημοκρατία και την κοινωνία» καταλήγει το ψήφισμα.
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΗΝ
ΑΔΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΤΗ ΔΟΛΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Για την αναγκαιότητα μίας νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας μίλησε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι: «Η φωνή της αυτοδιοίκησης ακούστηκε και σήμερα καθαρή, ηχηρή, ισχυρή. Εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, για το υπόλοιπο σχέδιο νόμου η διαπίστωση όλων των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης είναι κοινή, όποια διατύπωση κι αν χρησιμοποιείται:
Το σχέδιο νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη οι πολίτες, η χώρα μας, η Αυτοδιοίκηση, το αύριο. Δεν αποκεντρώνει νέες αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει αλλά δεν ασχολείται καν με τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Το αντίθετο: Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ και στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών που ανάγονται σε κυρίαρχα».
Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι στόχος είναι «μια καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία με βάση τις προτάσεις και τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, μια σοβαρή, τολμηρή και ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, την πατρίδα μας, την Αυτοδιοίκηση, τον  συνάνθρωπό μας.Έχοντας ισχυρή εντολή από το σημερινό συνέδριο αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες ώστε να γίνει πράξη η πραγματική μεταρρύθμιση στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης και της λειτουργίας του κράτους, η Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση».
Το κλίμα ήταν «πολεμικό» στο συνέδριο, δείχνοντας ότι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις και Υπουργείο Εσωτερικών οδηγούνται σε σύγκρουση.
Τη θέση ότι το ν/σ θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τονίζοντας ότι: «Ούτε μία πρόταση της Αυτοδιοίκησης δεν συμπεριλήφθηκε στο ν/σ». «Μήπως το εκλογικό σύστημα είναι ‘Δούρειος Ίππος’ για να πλήξει την ενότητα της Αυτοδιοίκησης και να συγκαλύψει τις ευθύνες του κεντρικού κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση… Δεν θέλετε την απλή και αναλογική. Θέλετε τη δόλια. Τι τον θέλετε τον β’ γύρο; Το ν/σ έχει αποκλειστικά και μόνο εκλογική στόχευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Αγοραστός.
Ο κ. Αγοραστός διερωτήθηκε αν μπορεί να είναι βάση διαλόγου ένα Σχέδιο Νόμου «στο οποίο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, καμιά αναφορά στα νησιά μας, ενώ ακόμη και η λέξη “Περιφέρεια” αναφέρεται ελάχιστες φορές».
«Στη Θεσσαλία έχουμε μια παροιμία: Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 40 ημέρες κοσκινίζει…
Η αλήθεια στη συγκεκριμένη περίπτωση, κύριε Υπουργέ, είναι ότι κοσκινίζετε 40 ολόκληρους μήνες γιατί τόσο είστε Κυβέρνηση κι ενώ προεκλογικά είχατε δεσμευθεί για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τώρα αρνείστε ακόμη και να τις συρρικνώσετε διότι θέλετε το μακρύ χέρι του κράτους να φθάνει παντού», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός…
«Θέλετε να είστε συνεπείς με όσα λέγατε πριν γίνετε κυβέρνηση; Έχετε τη βούληση;
Θέλετε να επιτύχετε μείωση της γραφειοκρατίας, οικονομίες κλίμακας, καλύτερα αποτελέσματα για τον πολίτη, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση; Κάντε το πράξη. Ούτε νέες επιτροπές χρειάζονται, ούτε 4 μήνες», είπε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε μύθο ότι το εκλογικό σύστημα που εισάγει το ν/σ είναι η απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας: «Η αλήθεια είναι ότι δεν φέρνετε την απλή και άδολη αναλογική, αλλά την πολύπλοκη, τη δόλια αναλογική». «Αφού είσαστε υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής, τι τον θέλετε τον β’ γύρο;», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «η πρώτη Κυριακή είναι άδολη, η δεύτερη είναι δόλια… Διότι, άλλο η συνεργασία στο φως κι άλλο η συναλλαγή στο σκοτάδι»…
Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το ν/σ «ένα φοβικό, άτολμο, άχρωμο κείμενο. Είναι ένα βαθύτατα συντηρητικό κείμενο γραμμένο από μια κρατική γραφειοκρατία που αγωνιά να διατηρήσει τα κεκτημένα της και να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της και από μια κομματική στενή γραφειοκρατία που αγωνιά να βρει νέους ρόλους, καινούργια αξιώματα και διατήρηση των ανθρώπων της στα κέντρα εξουσίας».
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
«ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ»
Ο υπουργός Εσωτερικών δεν έδειξε διάθεση για καμία υποχώρηση, πόσο δε μάλλον για απόσυρση του ν/σ σημειώνοντας ότι τα θέματα είχαν συζητηθεί και τονίζοντας ότι «πρώτη φορά τέτοιος διάλογος που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, άρα, δεν αιφνιδιάστηκε κανείς».
Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε Πατούλη και Αγοραστό, λέγοντας: «Δημιουργείται τεχνητή πόλωση από ορισμένους εξυπηρετώντας κομματικές σκοπιμότητες για να βρεθούν στο πλάι της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Αγνοείτε τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετήσετε στενά κομματικά συμφέροντα».
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι συζητάει το θέμα της αύξησης του αριθμού των συμβούλων από το +10% που είναι σήμερα, αλλά και το θέμα του σταυρού ανάμεσα σε περιφερειακές ενότητες, ενώ επισήμανε ότι ο ‘Κλεισθένης 1’ «δεν αποτελεί συνολική ολιστική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης αλλά είναι πρώτο βήμα μεταρρύθμισης», ενώ επέρριψε ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση «στην γαλαζοπράσινη διακυβέρνηση». Καταλήγοντας ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στους δημάρχους για τις προσλήψεις στην 3Κ/2018, ενώ επιτέθηκε και στην ΚΕΔΕ υποστηρίζοντας ότι όταν το ΥΠΕΣ θέλησε να ενισχύσει τους μικρούς νησιωτικούς δήμους είχε απειλήσει ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ.
ΠΑΤΟΥΛΗΣ:
ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ
Τοποθέτηση η οποία προκάλεσε την οργή του Γ. Πατούλη, που διέψευσε τον υπουργό και συνέχισε λέγοντας στην ομιλία του: «Είναι ψέματα ότι εμείς είπαμε όχι για να μοιράσετε χρήματα σε μικρούς δήμους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Δηλαδή να μοιράσουμε την μιζέρια από τους ελάχιστους ΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε τον Κουρουμπλή ότι του είχαμε πει να δώσει 20 εκατ. ευρώ σε αυτούς τους δήμους;».
«Από τα 167 δημοτικά συμβούλια τα 153 λένε πάρτε πίσω το ν/σ που είναι έκτρωμα για την Αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Πατούλης και επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας: «Όταν έρχεστε εδώ και δεν μιλάτε για το ν.σ. αλλά προχωράτε σε προσωπικές προσβολές τότε έχετε χάσει την μπάλα. Αποσύρετε, φρενάρετε, βάλτε σε κανένα συρτάρι αυτό το άσχημο νομοσχέδιο για να ξεκινήσουμε γόνιμο διάλογο όχι όμως διάλογο κωφών. Σε τρεις μήνες θα σας παραδώσουμε το δικό μας νομοσχέδιο για να το ψηφίσετε στη Βουλή».
«Για ισχυρό κοινό μέτωπο της Αυτοδιοίκησης που εκφράζεται για πρώτη φορά στο κοινό ψήφισμα», μίλησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Αυτοδιοίκηση με ενότητα και σύμπνοια θα εργαστεί μεθοδικά προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση των δήμων.
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η Αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα», ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».

Προβληματισμός και στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με κομματικές πηγές, συζητήθηκε το κείμενο της εισήγησης στην Πολιτική Γραμματεία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η απλή αναλογική, καθώς και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαΐου.

(Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass