Πιο επιτακτικό το αίτημα για αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών

• Δήλωσε ο Ν. Βούτσης μετά τη συνάντηση μαζί τους στις φυλακές Αδριανούπολης

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2018 15:22

ΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα, η συνάντηση του Προέδρου της Βουλής  με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις  φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο, βγάζοντας τη ζώνη και τα παπούτσια, ενώ σε κάθε τμήμα μέχρι το κελί των στρατιωτικών του σκάναραν το μάτι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους. Οι δύο στρατιωτικοί διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτη. Ο κ. Βούτσης ανέφερε πως οι στρατιωτικοί έχουν δικό τους κελί, βιβλία διαβάζουν και έχουν ηθικό ακμαίο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής εξερχόμενος από τις φυλακές έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είδαμε δύο νέους ανθρώπους, τον ανθυπολοχαγό  Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μιλήσαμε με άνεση μαζί τους, είναι σε ένα χώρο που δεν θα έπρεπε να είναι ίσως ούτε μια μέρα κι αυτό είναι γνωστό. Τους μεταφέραμε τα λόγια που λέμε όλοι οι Έλληνες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, μέχρι και τον απλό πολίτη, ότι αντιλαμβανόμαστε το κουράγιο και την ευθύνη που επιδεικνύουν.
Ότι δίνουν ένα μήνυμα με τη στάση και το ήθος τους, πολύ σημαντικό προς την Ελλάδα, τη στιγμή που αναίτια κρατούνται. Προφανώς το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ. Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων.»
Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία και τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους, στο πνεύμα της συμμαχικής σχέσης, εδώ και πολύ καιρό.
Συγκεκριμένα μιλώντας σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την ενέργεια ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. Όπως διευκρίνισε, είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής μας σχέσης εδώ και πολύ καιρό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διμερείς σχέσεις και τη φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας πως δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη.
«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Εστιάζοντας περαιτέρω στον τομέα της ενέργειας, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις όσο σήμερα και επισήμανε ότι είναι ένας τομέας που επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο.
Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτης στην οικοδόμηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εμπειρία που έχει επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να πετύχουν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους Συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η οποία ωφελεί την κοινή ασφάλεια και ευημερία, όπως συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως Αμερικανοί επενδυτές εξετάζουν επίσης ευκαιρίες από ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ αυτών και των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως η Exxon Mobil εξέφρασε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με την Total και τα ΕΛΠΕ για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Επίσης, υπογράμμισε πως η General Electric έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass