Τσίπρας: Δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για συμφωνία

• Αργά θυμήθηκε τη συναίνεση στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός, λέει η ΝΔ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2018 16:03

ΣΟΦΙΑ

«Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Εξετάζουμε βήμα-βήμα όλες τις λεπτομέρειες». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να ξανασυναντηθούμε. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», σημείωσε ακόμη.
«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε. «Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.
Ως προς τη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Η ΝΔ
Απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός από την Σόφια για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σκοπιανό, έδωσε η Νέα Δημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενη» την στάση του προέδρου της ΝΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ, λέγοντας ότι «υπερασπίστηκε την εθνική θέση που έχουμε εμείς» και πως «η διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης στα εθνικά θέματα είναι θετική». «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του» σχολίασε η Πειραιώς. Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία επανέλαβε πως «έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».
ΤΟ ΚΚΕ
«Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM, είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. «Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον» προσθέτει η ανακοίνωση του Κόμματος, καταλήγοντας: «Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ' αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσει η κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακρυά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass