Μπουτάρης: Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη

Αναβλήθηκε η δίκη για την επίθεση εναντίον του* Ερευνα και για ηθικούς αυτουργούς

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2018 18:10
Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν, είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν, είπε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

ΑΘΗΝΑ

"Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου", ήταν το μήνυμα Μπουτάρη, δύο ημέρες μετά το περιστατικό της επίθεσης εναντίον του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε "δεν με νοιάζουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις. Έπεσα προχθές και όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν τρόμαξα. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω σηκωθεί και άλλες φορές στη ζωή μου. Έχω φτάσει πολλές φορές στον πάτο και ξανά προς τη δόξα τραβά".

"Αν δεν σας αρέσουμε να μας μαυρίσετε στις εκλογές. Στις εκλογές όμως. Ούτε με χειροδικία, ούτε με νταηλίκια. Εμείς προτείνουμε να γίνουμε καλύτεροι", είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

"Είμαι 75 ετών, θα γίνω 100, μου το είπε ο θεός, θα είμαι και δήμαρχος στα 100", σημείωσε χαριτολογώντας.

Ο κ. Μπουτάρης εισήλθε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου καταχειροκροτούμενος από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. "Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο. Στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν", είπε. "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός", τόνισε. Αναφερόμενος στη στιγμή της επίθεσης, είπε: "Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο οργανωμένοι φασίστες". "Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει", πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως "όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν τις μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθεια μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα".

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε την υπόσχεση πως "όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή, το δικό μας και το δικό σας. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων".

Αναβλήθηκε η δίκη

Εν τω μεταξύ διήμερη αναβολή στη δίκη των τριών συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αποφάσισε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα για αναβολή της δίκης από τους τρεις ενήλικες συλληφθέντες, ενώ σε ότι αφορά στον ανήλικο που συνελήφθη μαζί τους, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρηθεί η κράτησή τους μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας.

Οι κρατούμενοι διώκονται για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Στο δικαστήριο ο Μπουτάρης

Στην αίθουσα του Πλημμελειοδικείου βρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, ενώ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας.

Μετά την αναβολή της δίκης, ο κ. Μπουτάρης αποχώρησε από τα δικαστήρια, χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ

Την ίδια ώρα και ενώ είναι σε εξέλιξη από τις αστυνομικές έρευνες οι έρευνες για την ταυτοποίηση των υπολοίπων δραστών που συμμετείχαν στα επεισόδια, διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η έγγραφη παραγγελία, που έδωσε ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάμπρος Τσόγκας, για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, αναφορικά με τον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης.

Εκτός από την ταυτοποίηση των δραστών που δεν έχουν συλληφθεί, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί, μέσω της προκαταρκτικής έρευνας, να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εναντίον όσων ενδεχομένως διέγειραν το πλήθος στη διάπραξη βια ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΘ

Τον "έντονο αποτροπιασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας", εκφράζει το ΑΠΘ, για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης.

"Δηλώνουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στον κ. Δήμαρχο και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μία συντονισμένη προσπάθεια υπεράσπισης της ελευθερίας της γνώμης και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών, οι οποίοι με τη στάση τους αμαύρωσαν την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη μετέτρεψαν σε ημέρα διχασμού", αναφέρεται σε ανακοίνωση.

"Φαινόμενα βίας, ανομίας και εγκληματικών ενεργειών, από όπου κι αν προέρχονται, είναι απόλυτα καταδικαστέα και δεν έχουν θέση σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Και μόνο όταν η καταδίκη είναι γενική, χωρίς αστερίσκους, υπάρχει ελπίδα να τα εξαλείψουμε", αναφέρει το ΑΠΘ.

Και προσθέτει: "όμως θα πρέπει να μας απασχολήσουν έντονα τόσο η αδιαφορία συμπολιτών μας, που αρκούνται στην καταγραφή και αναμετάδοση βίαιων ενεργειών, χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να τις εμποδίσουν, όσο και οι αποστάσεις που τηρούν τα όργανα της Πολιτείας, σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass