Καμμένος: Εκλογές ή δημοψήφισμα για Σκοπιανό

Παράθυρο Μαξίμου για κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές* Ο Τσίπρας να ορίσει ημερομηνία εκλογών, λέει ο Μητσοτάκης

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2018 17:04

ΑΘΗΝΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε χωρίς δημοψήφισμα ή εκλογές να έρθει η συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή» τόνισε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα και είπε: «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη, κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει».

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα γίνει η πρόσκληση για τα Σκόπια.

Ακόμη, είπε πως «η συμφωνία είναι κακή και θα κάνω ότι μπορώ να την μπλοκάρω».

Τόνισε ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή με 151 βουλευτές, τότε θα άρει τη στήριξή του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ, αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, και αν δεν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συνέχισε: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».

«Αν έρθει η συμφωνία με 151 ψήφους θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση και θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του πω ότι αίρω τη στήριξή μου σε αυτήν την κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές», ξεκαθάρισε ο Πάνος Καμμένος.

Ο Υπουργός Άμυνας, ξεκινώντας την ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η προχθεσινή του απουσία από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν «λόγω του χειρισμού μιας υπόθεσης του υπουργείο Άμυνας» και μπαίνοντας κατευθείαν στο ζήτημα του Σκοπιανού είπε: «Για εμάς το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση για τη χώρα, μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή.

Όλες οι άλλες προϋποθέσεις που έχουν μπει για να ισχύσει, είναι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια. Μέχρι τότε είμαστε με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου».

Σημείωσε, επίσης ότι, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ είναι η κύρωση της συμφωνίας, για την οποία είπε ότι «δεν είναι καν έγκυρη, αφού δε φέρει την υπογραφή του προέδρου της πΓΔΜ».

Τόνισε, τέλος ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, είπαν ότι «δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση για είσοδο στο ΝΑΤΟ αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα και η αλλαγή του συντάγματος» της γειτονικής χώρας.

ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΞΙΜΟΥ

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση του που εξέδωσε σε απάντηση τόσο των... βομβών Καμμένου, όσο και των διαρκών αιτημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει ανοιχτό παράθυρο για κύρωση της συμφωνίας με 180 βουλευτές (χωρίς βέβαια, να το αποσαφηνίζει πλήρως)

Αίσθηση προκαλεί και η παροιμία με την οποία απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα διαρκή αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές. «Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος, μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…». Τα συμπεράσματα είναι διφορούμενα, αφού θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως παράθυρο για πρόωρο προσφυγή στις κάλπες αλλά από την άλλη και ως μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής: 

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.  Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας. Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

* Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος

«Χθες είπα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Η θλιβερή σημερινή εμφάνιση του συγκυβερνήτη του κ. Καμμένου με επιβεβαίωσε απόλυτα», επισήμανε στην ανάρτηση του ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass