Ενταση με Πατούλη, πυρά από Αγοραστό

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2018 22:02

Ακόμα ένα επεισόδιο ακραίας αντιπαράθεσης σημειώθηκε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ανάμεσα στον υπουγρό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης»,που αλλάζει την τοπική αυτοδιοίκηση και προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις.

Στη συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο ΥΠΕΣ κατηγόρησε τον κ. Πατούλη, ότι ξόδεψε 300.000 ευρώ από λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων για να κάνει προσωπική προπαγάνδα, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να του απαντά λέγοντας ότι είναι λαϊκιστής.

Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τον κ. Πατούλη να απαντήσει ξεκάθαρα εάν τάσσεται υπέρ του συστήματος ένα προς πέντε για τις προσλήψεις εργαζομένων, όπως προτείνει, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης ή με το σύστημα ένα προς ένα, που καθιερώνει η κυβέρνηση.

«Υπάρχει μία υποστελέχωση στην τοπική αυτοδιοίκηση, που η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να προσπεράσει σήμερα» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, δίνοντας έμφαση στις προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί στον τομέα της καθαριότητας. «Από του χρόνου θα πάμε στο ένα προς ένα, που είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης. Θέλετε το ένα προς ένα ή να γυρίσουμε στο ένα προς πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πρέπει να τοποθετηθείτε απέναντι στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ.

«Μην μιλάτε για μόνιμες θέσεις. Κάντε το. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Μην μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί αυτοί πληρώνουν» ήταν η απάντηση του κ. Πατούλη.

Ο Π. Σκουρλέτης τότε αντέδρασε λέγοντάς του να μην κάνει προσωπική προπαγάνδα. «Είστε λαϊκιστής και είναι ντροπή σας» απάντησε ο κ. Πατούλης.

«Πληρώσατε 300.000 ευρώ από τα λεφτά του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική προπαγάνδα. Εδώ είναι Βουλή και όχι το δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου» είπε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην καμπάνια της ΚΕΔΕ που κάνει στα μέσα ενημέρωσης εναντίον του «Κλεισθένη».

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Στο Νομοσχέδιο η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι σε ποσοστό 90%, να μην πω 100%, εξαιρουμένου του εκλογικού συστήματος, για το οποίο υπάρχουν όντως διαφορετικές απόψεις», είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος σημείωσε ότι: «Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών και των ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι «δράκοι» που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση».

«Διακηρύσσετε ότι έχετε ιδεολογία απλής αναλογικής. Προχωρήστε σε απλή αναλογική πρώτης Κυριακής κι αν δεν τη θέλετε, ορίστε κατώφλι εισόδου και εκλογής, δηλαδή 3% για την είσοδο στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια και 40% (ενδεικτικοί οι αριθμοί) για την ανάδειξη περιφερειάρχη και δημάρχου από την πρώτη Κυριακή», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και υπογράμμισε απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Καθεμία και καθένας βουλευτής έχει ιστορική ευθύνη για την ψήφο του στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, φέρει μεγάλο βάρος να αποφασίσει σωστά καθώς οι επιπτώσεις του Νομοσχεδίου στη ζωή των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να είναι στιγμιαίες αλλά μεσομακροχρόνιες».

«Με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο η κατάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών και των ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί καθώς δεν αντιμετωπίζονται οι «δράκοι» που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός, σημειώνοντας ως «δράκους», τη γραφειοκρατεία, την υποστελέχωση, την έλλειψη πόρων στην Αυτοδιοίκηση, τους μεροληπτικούς ελέγχους, καθώς και ότι δεν τίθενται βάσεις για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξαντλείται στον τρόπο εκλογής. Ποσώς ενδιαφέρει τους πολίτες το πώς θα εκλέγεται ο περιφερειάρχης, ή ο δήμαρχος, ή ο περιφερειακός και δημοτικός σύμβουλος» σημείωσε και τόνισε: «Μεταρρύθμιση δεν είναι το Νομοσχέδιο. Μεταρρύθμιση είναι αυτή που έχουμε προτείνει ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τις τεκμηριωμένες μελέτες μας να πάμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με την πλήρη επιτροπεία της εκάστοτε κυβέρνησης στην πραγματική δημοκρατία που είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση».

«Έχετε τη δυνατότητα να μην είναι το νομοσχέδιο αυτό 100% με ιδεοληπτικές έμμονες και προειλημμένες αποφάσεις. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% εκλογικών σκοπιμοτήτων και 0% αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% δημιουργία θέσεων διορισμού κομματικών και 0% να ακουμπάει στην ελληνική κοινωνία. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% γραφειοκρατία και αναδιανομή της μιζέριας και 0% παραγωγική ανασυγκρότηση. Αλλάξτε το. Να μην είναι 100% επιτροπεία και 0% αξιοκρατία. Αλλάξτε το» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι βουλευτές, εάν δεν ακούτε την Αυτοδιοίκηση ακούστε - για να θυμηθώ τον Καβάφη - «τη βουή των πλησιαζόντων γεγονότων».

Ψηφίστηκε επί της αρχής 

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" (πρόγραμμα "Κλεισθένης"). Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α., ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπέρ, τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ, ενώ η ΧΑ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση συνεχίζεται στην επιτροπή και αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

ΑΘΗΝΑ, Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass