Συστήνεται Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών

Θα υπόκειται στο υπ. Εσωτερικών και θα διοικείται από πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας δήλωσε ο πρωθυπουργός* Καταργείται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2018 18:14
Να μην κάνουμε πολιτική πάνω στα αποκαΐδια, αλλά να κοιτάξουμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοια τραγωδία, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας Να μην κάνουμε πολιτική πάνω στα αποκαΐδια, αλλά να κοιτάξουμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοια τραγωδία, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

ΑΘΗΝΑ

Την κατάργηση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση του προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναζήσει τραγωδία όπως αυτή της 23ης Ιουλίου.

Η νέα υπηρεσία θα υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών και επικεφαλής θα τεθεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας, ενώ χρηματοδότησή της θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

«Να μην κάνουμε πολιτική και να ζητάμε εκλογές πάνω στα αποκαϊδια, αλλά να κοιτάξουμε πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοια τραγωδία», τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες που έδωσαν μάχη για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες «να μην γίνονται θύματα της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως πρόσθεσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βαθύ τραύμα στη χώρα, βαθύ τραύμα σε όλους μας».

«Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνοντας ειδική αναφορά στον Ανδρέα Δημητρίου, τον υποπυραργό που έχασε σύζυγο και βρέφος ηλικίας 6 μηνών, την ώρα που επιχειρούσε στο Μάτι.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή.

Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας.

Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα "γιατί" και τα "διότι".

Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά. Καλώ, επίσης, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΟΜΗ

«Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως είπε, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης.

Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας».

Όπως τέλος επισήμανε «η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεσμεύομαι ενώπιον των ανθρώπων της πράξης και του καθήκοντος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη, όχι απέναντι».

Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Εκεί, πιστεύω, θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με τη πολιτική σκοπιμότητα. Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας.

Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και την χρειαζόμαστε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητα μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται».

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΚΟΛΝΤΑΜΕΡ

Τηλεφωνική επικοινωνία με το διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και του ζήτησε να συγκροτήσει μια Επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό να διερευνήσει άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Ο στόχος -τόνισε- είναι να γίνει η διερεύνηση των αιτιών αντικειμενικά και αδιάβλητα και κυρίως να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρότασή του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις.

Εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να καταθέσει την πρόταση στον καθηγητή Γκόλνταμερ είναι για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση η μη ουδετερότητα της επιτροπής.

Συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής και ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ Η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

«Είναι ενθαρρυντικό που ο Πρωθυπουργός, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε την αυτονόητη ανάγκη σύστασης ενός νέου οργάνου Πολιτικής Προστασίας με στελέχη που θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και συνεχίζει:

«Αν αυτή, ωστόσο, είναι η βούληση του κ. Τσίπρα, ας εξηγήσει γιατί μόλις τις προηγούμενες μέρες τοποθέτησε ως νέους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας πρόσωπα που έχουν να επιδείξουν ως σημαντικότερο προσόν τους την κομματική τους προσήλωση στο ΣΥΡΙΖΑ».

*«Δεκαεπτά ολόκληρες μέρες μετά την εθνική τραγωδία ακούσαμε σήμερα τον κ. Τσίπρα να ψελλίζει κάτι για παραλείψεις και αδυναμίες». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπεύθυνη Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

*«Φθηνό επικοινωνιακό κόλπο», χαρακτηρίζει το ΚΕΕ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το νέο φορέα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «... ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του είδαν το "φως το αληθινό" δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν επί 3 χρόνια συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υποβαθμίζοντας τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, διατηρώντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο, αλλά και εντείνοντας την εμπορευματοποίηση σε δάση, αιγιαλούς, για χάρη των επενδύσεων».

Εκτιμά δε ότι στόχος είναι η «επιτάχυνση των σχεδιασμένων, από χρόνια, αναδιαρθρώσεων στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού».

«Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για τον αναγκαίο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, που παραμένει ακέραιος και για την αναγκαία αύξηση της χρηματοδότησης, για τη δασική υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα», αναφέρει μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε από τους προϋπολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας, αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Ο λαός μας δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που ευθύνονται για τις τραγωδίες που έχει βιώσει. Να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγέντων, αλλά και για μέτρα προστασίας της ζωής του», τονίζει καταλήγοντας το ΚΚΕ.

* "Κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κ.Τσίπρα ότι δεν αναλαμβάνει σήμερα πρωθυπουργός", επισημαίνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο twitter, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών.

"Όπως επίσης ότι η παράταξη που ηγείται είναι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που ξαφνικά ανακάλυψε και ζητάει, θέλει αλλά μυαλά και όχι ανίκανους κομματάρχες, γεμάτους ιδεοληψίες", προσθέτει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass