«ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ:

Καμιά αποκατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης του Πλαταμώνα

* «Παρά μόνο σε αποδεδειγμένη ύπαρξη βλάβης εξ αιτίας των εργασιών κατασκευής του έργου»

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2015 8:09

 

Η θολότητα που παρουσιάζει το νερό πηγών από τις οποίες υδρεύεται μεγάλο τμήμα του Πλαταμώνα, δεν οφείλεται στα έργα που αυτοκινητόδρομου που εκτελούνται εκεί από την κοινοπραξία και την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αναφέρει η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας κ. Ειρήνη Ζαβρίδου, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Ε» που βασίστηκε σε δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Δημόπουλου. Η κ. Ζαβρίδου δίνει με την απάντησή της πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση του θολού νερού στον Πλαταμώνα, τονίζοντας όμως ότι καμιά αποκατάσταση του δικτύου δεν υποσχέθηκε η κοινοπραξία «παρά μόνο σε αποδεδειγμένη ύπαρξη βλάβης εξ αιτίας των εργασιών κατασκευής του Έργου».

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση στο άρθρο του κ. Δημήτρη Βάλλα στο φύλλο της Κυριακής 2 Αυγούστου 2015 με τίτλο «Περιπέτειες με το πόσιμο νερό στον Πλαταμώνα» η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Κοινοπραξία Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους του Πλαταμώνα ως ακολούθως:

Οι αιτιάσεις που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο έχουν ξανατεθεί από προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και προηγούμενη Προεδρία του Φορέα και απερρίφθησαν από το Πταισματοδικείο Λάρισας ως αβάσιμες. Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να παραθέσουμε ξανά τα πραγματικά στοιχεία σε ό,τι αφορά στην ποιότητα και ποσότητα των υδάτων των πηγών του Πλαταμώνα.

Οι πηγές που θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεαστούν από τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στον Πλαταμώνα είναι οι πηγές του Αγίου Βήματος και Αγίων Αποστόλων - κατάντη του δρόμου.

Σύμφωνα με την υδρογεωλογική μελέτη (Λεμονή - Κουμαντάκη) το θόλωμα στο νερό των πηγών αυτών οφείλεται στο ότι τα νερά των πηγών κατά τους μήνες μεγάλης υδροφορίας διέρχονται μέσα από θρυμματισμένα πετρώματα μυλωνιτών και αμφιβολιτών. Επιπλέον, η κατασκευή των δεξαμενών (του Δήμου) είναι τέτοια που λόγω των ιζημάτων που συγκεντρώνουν την περίοδο του Απριλίου - Μαΐου το καθαρό νερό που πέφτει σε αυτές από τις πηγές ξαναθολώνει και διατίθεται εν συνεχεία στο δίκτυο.

Η Κατασκευαστική Κοινοπραξία εκπόνησε επιπλέον ορυκτολογική μελέτη του ιζήματος που προκαλεί το θόλωμα (χωρίς να υπάρχει σχετική συμβατική υποχρέωση) η οποία επιβεβαιώνει την παραπάνω υδρογεωλογική μελέτη.

Επιπροσθέτως, η Κοινοπραξία (ικανοποιώντας τον Περιβαλλοντικό Όρο 32 της ΚΥΑ 86029/2002) προβαίνει σε μηνιαίες πλήρεις φυσικοχημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις στα νερά των πηγών απ’ όπου φαίνεται ότι ουδεμία επίδραση των έργων τεκμαίρεται στην ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων των δύο αυτών πηγών. Οι αναλύσεις τίθενται στη διάθεση του Δήμου.

Βρισκόμαστε σε συνεχή και στενή συνεργασία για το ως άνω θέμα με τη Διεύθυνση της ΔΕΥΑΑΝΟ (κ. Θεόδωρο Σιώκα – πρόεδρο).

Η Σύμβαση Παραχώρησης που έχει υπογράψει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με το Δημόσιο δεν προβλέπει καμία αποκατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης παρά μόνο σε αποδεδειγμένη ύπαρξη βλάβης εξ αιτίας των εργασιών κατασκευής του Έργου. Στις αναλύσεις που πραγματοποιούνται στα νερά των πηγών το θόλωμα εμφανίζεται μόνο κατά την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου. Αν ήταν υπαίτια τα έργα του αυτοκινητόδρομου τότε το θόλωμα στο πηγαίο νερό θα εμφανιζόταν καθόλη τη διάρκεια του έτους πράγμα που δεν συμβαίνει.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και η Κατασκευαστική Κοινοπραξία λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια των εργασιών και για το λόγο αυτό, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τη Σύμβαση Παραχώρησης ή τους Περιβαλλοντικούς Όρους αλλά προτάθηκε για λόγους προληπτικούς από την υδρογεωλογική μελέτη, κατασκευάσαμε εφεδρική γεώτρηση στη θέση Κωσταράκη και την παραδώσαμε στον Δήμο Δίου – Ολύμπου το 2013.

Τόσο η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου όσο και η Κατασκευαστική Κοινοπραξία από την αρχή του Έργου συνδράμουμε όπου είναι δυνατόν και συνεχίζουμε να έχουμε καλή συνεργασία με τις τοπικές αρχές είτε προσφέροντας υλική βοήθεια, είτε τεχνογνωσία για τη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχει ζητηθεί η αρωγή μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Ειρήνη Ζαβρίδου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass