ΚΑΘΩΣ -OΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ- ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Ο Σκουρλέτης παγώνει το έργο στις Σκουριές

* Ουδέποτε παρανομήσαμε απαντά η Ελληνικός Χρυσός

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2015 8:04

 

 

 

ΑΘΗΝΑ

Για την απόφασή του να ανακληθούν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, κάτι που μεταφράζεται σε προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, συζήτησαν πολλά με τον πρωθυπουργό, αλλά ο βασικός λόγος της παρουσίας του ήταν να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για θέματα που αφορούν στο υπουργείο Πραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, είναι πολλά πράγματα που εκκρεμούν και προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο», τόνισε.

Σημείωσε ότι υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα που έχει να κάνει με τις Σκουριές. Όπως είπε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο.

«Με απόφαση μου σήμερα ανακλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κατά συνέπεια αυτό μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές», τόνισε.

Παράλληλα, με αφορμή αυτό ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μην θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιώνεται ο αγώνας των κατοίκων

«Η απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ύστερα από ανάκληση των σχετικών τεχνικών μελετών, δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «στον αντίποδα αυτής της καταστροφικής επένδυσης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εξορύξεων και ιδιαίτερα των αποκαταστάσεων, και θα σέβεται τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες».

ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

Την απόφαση της κυβέρνησης για προσωρινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές χαιρετίζει η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

Μετά από τόσα χρόνια, οι αγώνες τόσο των πολιτών όλης της Ελλάδας -και όχι μόνο της Χαλκιδικής- όσο και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για την περιβαλλοντική προστασία της Χαλκιδικής, την ισόρροπη ανάπτυξή της, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δικαιώνονται. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την οριστική κατάργηση της επέκτασης του εργοστασίου χρυσού στις Σκουριές έγινε και μάλιστα από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αφού εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβολή των μελών της στην εξέλιξη αυτή, η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής σημειώνει: Δικαιωνόμαστε και σε κάτι ακόμα: Κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες, από αυτήν την κυβέρνηση -και με τη στήριξή μας- μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Αγώνας όλων μας όμως, δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε και θα τα πετύχουμε όλοι μαζί, για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζουμε, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ

Διεξοδική συζήτηση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου που έχουν γίνει και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα στο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την εξέλιξη αναφορικά με την παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

«Ουδέποτε παρανομήσαμε» απαντά η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που τονίζει ότι αντιμετώπισε με έκπληξη την απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη για ανάκληση τεχνικών μελετών στις Σκουριές.

Δηλώνει δε ευθέως ότι η εταιρεία να υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν».

Προειδοποιεί μάλιστα πως η υπουργική απόφαση «θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Ελληνικός Χρυσός, ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός δηλώνει τα εξής:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους, όπως αναφέρει, "παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών".

Η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass