Στον «αέρα» η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ - ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2024 7:21

ΑΘΗΝΑ
Νέα δεδομένα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ευρεία πολιτική συναίνεση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, διαμορφώθηκαν κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το σχετικό νομοσχέδιο, από την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία επέκτασης του δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να μπορούν να ψηφίζουν «επιστολικά» και στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας, που είχαν με επιμέρους ενστάσεις εκφράσει τη συμφωνία τους επί της αρχής του σχεδίου νόμου, δηλώνοντας αιφνιδιασμένοι από την κυβερνητική πρωτοβουλία κατέστησαν σαφές πως δεν θα πρέπει ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας να θεωρείται δεδομένη αυτή η αρχική τους συναινετική ψήφος.

«Είναι προφανές ότι δεν θα συναινέσουμε σε ένα ατελές νομοθέτημα. Είναι απολύτως συνεπής η αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια εξέλιξη», ανέφερε επί λέξει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος».
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα άρει τη συναίνεση, εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την επίμαχη τροπολογία Κεραμέως, και εάν δεν γίνει δεκτή η ένσταση της Χαριλάου Τρικούπη, να ψηφίζουν με επιστολική στην Ελλάδα μόνο όσοι διαπιστωμένα έχουν κώλυμα, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενοι, άτομα με αναπηρία κα.
«Τινάξατε στον αέρα τη συναινετική πλειοψηφία. Σήμερα σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Εδώ λοιπόν είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους απόδημους σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα είναι απολύτως αρνητικό.
Η Ν. KΕΡΑΜΕΩΣ
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αρχικά πως ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, στη συνέχεια ψήφισε και την ένσταση αντισυνταγματικότητας...
«Πώς γίνεται ο Πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων, και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο “όχι”; Ο Πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού εν όψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: ΓΙΑΤΙ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η κ. Κεραμέως.
ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, τελευταία ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου και ημέρα ψήφισής του.
Το ΚΚΕ είναι καλυμμένο έναντι του αιφνιδιασμού Κεραμέως, καθώς είχε επιλέξει από την αρχή αρνητική στάση έναντι του νομοσχεδίου, με καταψήφιση του στην επιτροπή, διατυπώνοντας, δε, ισχυρό αντίλογο για μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων εγείροντας ερωτηματικά για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και της ελεύθερης βούλησης των ψηφοφόρων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass