Εντονο ενδιαφέρον για επιστολική ψήφο

*Eφτασαν τις 8.000 αιτήσεις σε 2 μέρες *Eως τις 29 Απριλίου η προθεσμία

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2024 7:40

ΑΘΗΝΑ
Μόλις δύο 24ωρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, και ήδη οι αιτήσεις, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πλησιάζουν τις 8.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτό ανακοίνωσε η ίδια πριν λίγο στον αέρα του Real FM, κάνοντας λόγο για σημαντικό αριθμό. «Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονται από Έλληνες που διαμένουν στη χώρα, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία ότι υπάρχουν αιτήσεις και από Έλληνες του εξωτερικού που διαφορετικά πιστεύω ότι δεν θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές. Έχουμε αιτήσεις από χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.ά. Και αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν το κέρδος της επιστολικής ψήφου. Πως, δηλαδή, διευκολύνεις τον Έλληνα πολίτη όπου και αν αυτός βρίσκεται, σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης, να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα, το δικαίωμα της ψήφου», δήλωσε η κυρία Κεραμέως.
Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 29/4 ακόμη και τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στοιχείων. Όπως είπε η υπουργός: «Αν κάτι αλλάξει στα ατομικά στοιχεία, η διεύθυνση ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί ο πολίτης να κάνει τροποποίηση μέχρι τις 29/4. Μάλιστα, αν κάποιος έχει παραγγείλει επιστολική ψήφο, έχει προχωρήσει στην εγγραφή του, και αλλάξει γνώμη ακόμα και τελευταία στιγμή που λάβει τον φάκελο, μπορεί να πάει να ψηφίσει διά ζώσης. Εφόσον, όμως, δεν έχει στείλει τον φάκελο. Θα εκδοθούν συμπληρωματικοί εκλογικοί κατάλογοι οι οποίοι θα σταλούν ηλεκτρονικά στους δήμους και θα μπορούν, ακόμα και εκείνοι που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο αλλά άλλαξαν γνώμη, να πάνε σε ένα εκλογικό τμήμα διά ζώσης μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής της 9ης Ιουνίου 2024».
Η Νίκη Κεραμέως, επίσης, τόνισε ότι έχει ψηφιστεί για πρώτη φορά η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ένα αίτημα δεκαετιών, και με συγκεκριμένες παραμέτρους. «Το πρόβλημα αφορά κυρίως το εξωτερικό. Έλληνες πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό και έχουν αποβιώσει και δεν έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές αρχές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει το ζήτημα αυτό γιατί με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτόματα γίνεται η ενημέρωση. Προβλέπεται ένας μηχανισμός, ο οποίος για ανθρώπους που είναι άνω των 80 ετών, δεν έχουν διαβατήριο σε ισχύ, δεν λαμβάνουν σύνταξη και μια σειρά άλλων παραγόντων, θα μπαίνουν σε μια διαδικασία να δηλώσουν ότι παραμένουν εν ζωή. Άρα, υπάρχει ένας μηχανισμός που θα τεθεί σε εφαρμογή και αυτός», επεσήμανε η κυρία Κεραμέως.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ
Ερωτηθείσα, τέλος, σχετικά με την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, τόνισε ότι «είναι δέσμευσή μας να διευκολύνουμε τους πολίτες στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Θέλουμε να το κάνουμε όσο πιο απλό γίνεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. Γι’ αυτό η κυβέρνησή μας, όπως έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός, θα εισηγηθεί την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για ό,τι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού. Για τους Έλληνες του εσωτερικού είναι διαφορετικό το νομικό καθεστώς. Για τη ρύθμιση αυτή απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, 200 ψήφοι».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass