Υποψήφια και η Ολγα Γεροβασίλη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ν. Παππάς στηρίζει Κασσελάκη, κάλεσε την αντιπρόεδρο της Βουλής να αποσυρθεί κι άφησε αιχμές κατά Τσίπρα * Αποδοκιμάστηκε ο Ραγκούσης * Υβριδικές εκλογές συνέδρων και εκλογές για νέα ηγεσία στις 10 Μαρτίου, πρότεινε ο Πρόεδρος του κόμματος

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2024 7:06

ΑΘΗΝΑ
Την υποψηφιότητά της στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε από του βήματος του συνεδρίου η Ολγα Γεροβασίλη, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και για την κατάρρευση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.


«Είμαι παρούσα», με τη φράση αυτή η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη και έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία της διακόπηκε αρκετές φορές από αποδοκιμασίες των Συνέδρων, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Συνεδρίου να καλέσει τους παρευρισκομένους να σεβαστούν τους ομιλητές.
«Ακούω τον έντονο προβληματισμό, ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα μια εσωκομματική διαδικασία», είπε η κυρία Γεροβασίλη. «Φυσικά» φώναξαν οι σύνεδροι, προκαλώντας εκ νέου την παρέμβαση του προεδρείου. «Συζητάμε δεν πειράζει», απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη. « Άκουσα το δημόσιο προσκλητήριο, είμαι παρούσα», ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη και στο σημείο αυτό οι σύνεδροι απάντησαν με γουχαΐσματα.
«Δεν αγαπάς περισσότερο τα μέλη από εμάς», ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, στρεφόμενη προς τον Στέφανο Κασσελάκη, που καθόταν στην πρώτη σειρά του Συνεδρίου, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις και αποδοκιμασίες, ενώ χρειάστηκε νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Ρήγα για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Μόλις η Όλγα Γεροβασίλη ολοκλήρωσε την ομιλία της, αιφνιδιαστικά ο κ. Κασσελάκης σηκώθηκε από τη θέση του, ανέβηκε στο βήμα και χαιρέτισε τη συνυποψήφιά του. Καλωσορίζω την Όλγα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «αν χάσω θα παραμείνω στο κόμμα», καταχειροκροτούμενος από τους Συνέδρους. Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε, επίσης, οι εκλογές για νέα ηγεσία να γίνουν στις 10 Μαρτίου και οι εκλογές συνέδρων να γίνουν υβριδικά, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, όπως είπε.
Ο Ν. ΠΑΠΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ  
Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια ζήτησε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, ενώ κάλεσε την Όλγα Γεροβασίλη να μη θέσει υποψηφιότητα και να σταθεί δίπλα στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Νίκος Παππάς κατέθεσε τη δική του πρόταση για να μπει τέλος στην εσωστρέφεια στηριγμένη σε τρία βήματα, ζήτησε να δοθεί λύση -υπονοώντας να μην γίνουν εκλογές- χωρίς να νιώσει κανείς ταπεινωμένος και να δοθεί ρόλος στην Ολγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη. Στην ομιλία του άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ήταν εκεί σήμερα.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε: «Θα καταναλώσουμε τις 50 από τις 100 ημέρες ως τις ευρωεκλογές για ζητήματα δικά μας ή στη μάχη απέναντι στη ΝΔ; Πρέπει να επιλέξουμε το δεύτερο. Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχουν αντίπαλοι αλλά συναγωνιστές. Και κανείς που εκφράζει αντίθετη άποψη δεν τη λέει γιατί θέλει το κακό του κόμματος. Αν επικρατήσει αυτή η λογική θα συρρικνωθεί το κόμμα» τόνισε ο Νίκος Παππάς.
Και συνέχισε: «Η διεύρυνση την προηγούμενη περίοδο έγινε γιατί υπήρχε προσπάθεια για σύνθεση. Οταν υπερβήκαμε το θυμικό και τις αντοχές μας και φτιάξαμε την ταυτότητα μας, την ταυτότητα που πρέπει σήμερα και αύριο να επαναβεβαιώσουμε.
Την ενότητα την πετύχαμε με κόπο. Φτιάξαμε την κοινή μας ταυτότητα. Θέλω να πω κάτι. Ο Α. Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης και εγγυητής αυτής της πορείας και η παρουσία του εδώ σήμερα θα προσέθετε. Όλοι θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή του.
Στην προηγούμενη διαδικασία επιλογής προέδρου δεν έκανα καμία προσωπική επίθεση.
Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δεν ζήτησε λευκή επιταγή ο Στέφανος. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δεν λαμβάνει κανένας. Όταν θέτουμε εαυτόν στην κρίση των μελών ζητάμε εντολή υλοποίησης αποφάσεων, ζητάμε την ευθύνη, απαιτούμε από τον εαυτό μας τη λογοδοσία.
Και θέλω να καλωσορίσω στον διάλογο ότι έγιναν λάθη.
Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα στον Μητσοτάκη.
Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξή μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά.
Εκτός του κόμματος εξυφαίνεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο, ένα σχέδιο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ μικρό για να μην μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Αυτό το σχέδιο πρέπει να το ακυρώσουμε.
Υπάρχουν κέντρα που δουλεύουν και στοιχηματίζουν στο να έχουμε εμείς χαμηλά ποσοστά. Πρέπει να τους ακυρώσουμε τα σχέδια. Είναι τα κέντρα που δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή. Θέλουν πρόσωπα με κόμματα μικρά για να τα διαχειριστούν.
Ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να του παίρνει στελέχη. Η μόνη απάντηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να βάλουμε σήμερα και αύριο τέλος στην εσωστρέφεια.
Υπάρχει λόγος και υπάρχει τρόπος. Υπάρχουν λύσεις που θα μας κάνουν να πορευτούμε όλοι μαζί και χωρίς να είναι κανείς προσβεβλημένος.
Προτείνω, πρώτον να συγκροτηθεί τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό γραφείο που θα πάει το κόμμα στην επόμενη μάχη ως πολιτικό κέντρο, επιτελικό και αποτελεσματικό. Συνθετικό και συμπεριληπτικό.
Δεύτερον, με ευθύνη του εκτελεστικού γραφείου και του Στέφανου να έρθουν οι προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος που αφήσαμε στη μέση.
Τρίτον, να έρθει μια μελετημένη και συγκροτημένη πρόταση για τις καταστατικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές να μπουν στην κρίση του σώματος του διαρκούς συνεδρίου, που δεν χρειάζεται να διεξαχθεί δια ζώσης.
Τέταρτον, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.
Πάμε για μία λύση που μπορεί να στείλει σήμα ότι ασχολούμαστε με τα προβλήματα του κόσμου. Λύση αντεπίθεσης και ανατροπής. Ενότητα, Σύνθεση, Πολιτική Λειτουργία και νίκη στις ευρωεκλογές.
Αυτό θα είναι το πρώτο και το σημαντικό βήμα προς το κόμμα των μελών. Οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα ενότητας και νίκης».
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Τα αίματα άναψαν όταν ο Γιάννης Ραγκούσης είπε «όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι έκαναν καλό οι ανακοινώσεις ότι το κόμμα δανείστηκε από αλλοδαπή εταιρεία στο εξωτερικό πιστέψτε το».
«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τη συμμαχία Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, τη μόνη δύναμη που μπορεί να την οδηγήσει στη νέα Ελλάδα», ανέφερε στη ομιλία του ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η στροφή προς μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν νέο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ανατροπές που έχει ανάγκη η χώρα μπορούν να στεριώσουν μόνο αν υποστηρίζονται από ρεύματα και τέτοιο ρεύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά σημείωσε: «Σε εμένα ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό πως με την επιστολή του Προέδρου προς την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game, μία πρόωρη προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών δυστυχώς κορυφώθηκε με την προχθεσινή εναρκτήρια ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν οιωνεί πρώτο γύρο εθνικών εκλογών. Οι δύο πρώτοι των ευρωεκλογών θα είναι εκ των πραγμάτων -εφόσον ο 2ος έχει καθαρό προβάδισμα- οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027. Υπό αυτήν την έννοια, πράγματι οι 3 επόμενοι μήνες θα κρίνουν τα 3 επόμενα χρόνια, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που πρέπει πάση θυσία να κρατήσει τη 2η θέση. Επομένως συντρόφισσες και σύντροφοι, αφού τεθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο στο πρωτοφανές καθεστώς της προληπτικής διαχείρισης μιας προεξοφλημένης ήττας, η ετυμηγορία ανήκει σε εσάς και τα δεκάδες χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
  Απευθυνόμενος προς το κοινό είπε: «Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να κλείσετε τα μάτια σε όσα -πολλά- τραγικά επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη έγιναν, ερήμην των οργάνων του κόμματος, μετά τον Σεπτέμβριο, κλείστε τα. Όσες και όσοι από εσάς θέλετε να πιστέψετε ότι για την κακή πορεία του κόμματος ευθύνονται η Πολιτική Γραμματεία και η ΚΕ που συνεδρίασαν ελάχιστες φορές μετά τον Σεπτέμβριο και για ελάχιστες ώρες, πιστέψτε το. Όσες και όσοι θέλετε να προσπεράσετε τις επιπτώσεις που είχαν δημόσιες δηλώσεις περί πεθαμένου λικέρ και άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπεράστε τες. Όσες και όσοι θέλετε να πιστέψετε ότι δεν υπονόμευσαν τη δημόσια εικόνας μας οι ανακοινώσεις ότι προτάθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη ή ότι το κόμμα δανείστηκε από τον πρόεδρο και μάλιστα μέσω αλλοδαπής εταιρείας, πιστέψτε το».
Στο σημείο αυτό η ομιλία του διακόπηκε από τις έντονες αποδοκιμασίες μερίδας των συνέδρων που ανάγκασαν το προεδρείο να παρέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Ο κ. Ραγκούσης έκλεισε με μία παλιά ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Υπογραφές για αναβολή εκλογών

«Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια», είπε ο  Κασσελάκης
Έντονο φαίνεται πως ήταν το παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάζευαν υπογραφές με στόχο την αναβολή τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μπαίνοντας στην αρένα του Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε μπροστά από το τραπέζι όπου συλλέγονταν οι υπογραφές για την αναβολή των εκλογών. Τότε, οι παριστάμενοι του είπαν: «Πρόεδρε, θα υπογράψεις;» και ο κ. Κασσελάκης ανταπάντησε, κατά πληροφορίες: «Λυπάμαι δεν μπορώ. Δεν μπορώ να γίνω Ιφιγένεια».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε την αντίθεσή του σε πιθανή νέα εκλογική διαδικασία, καθώς όπως είπε «δεν θα ήθελα να ξαναμπλέξουμε σε αυτή την ιστορία γιατί έχουμε ευρωεκλογές μπροστά μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass