Η Νέα Αριστερά δίνει διέξοδο και προοπτική στον λαό της αριστεράς

Τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2024 7:31

ΑΘΗΝΑ
«Σήμερα, φτιάχνουμε, με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αυταπάρνηση και συγκινητική προσπάθεια, το κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία», ανέφερε στην ομιλία του στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης.

Δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας, ο Αλ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι το κόμμα της Νέας Αριστεράς «θα είναι ο καθοριστικός καταλύτης για τη συγκρότηση εκείνης της αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος. Σήμερα, εδώ, φτιάχνουμε το μεγάλο, ευρύχωρο, ανοιχτό σπίτι της Αριστεράς. Το κόμμα των καιρών μας. Την Αριστερά της εποχής μας. Και το λέμε προς πάσα κατεύθυνση: δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».
Ακολούθως, ο κ. Χαρίτσης εξήγησε: «Η Νέα Αριστερά δημιουργήθηκε μέσα σε μια βαθιά πολιτική και στρατηγική κρίση. Δημιουργήθηκε όμως όχι για να περιγράψει, αλλά για να δώσει απάντηση στην κρίση. Να ενώσει, να ανανεώσει, να διατυπώσει ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους για τη χώρα που θέλουν οι πολίτες της. Να δώσει θετική διέξοδο και προοπτική στον λαό της αριστεράς, στον κόσμο της αποχής, στους κοινωνικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα, βάζοντας την πολιτική ξανά στο επίκεντρο».
Ο κ. Χαρίτσης διεκδίκησε για το νέο κόμμα τη συνέχεια της Αριστεράς στον τόπο μας, από την «κοσμογονία της αντίστασης μέχρι το Πολυτεχνείο και τους κοινωνικούς αγώνες» και πρόσθεσε:
«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Από τις αρχές, τις αξίες, τα οράματά μας για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δημοκρατίας. Αυτή είναι και η αντιπολίτευση που χρειαζόμαστε. Αν δεν τη φτιάξουμε εμείς, η χώρα μας κινδυνεύει. Κινδυνεύει να ακολουθήσει τη γενική ευρωπαϊκή τάση, όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας».
Κριτικη στον ΣΥΡΙΖΑ,
επιθεση στον Μητσοτακη
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στο εγχείρημα ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η Νέα Αριστερά ιδρύθηκε ως πράξη αντίστασης στην ταπείνωση και στον εκφυλισμό. Όταν πριν τρεις μήνες ξεκινούσαμε την προσπάθειά μας, πολλοί και πολλές -πολύ συχνά καλόπιστα- μάς έλεγαν ‘’βιάζεστε’’. Εγώ σήμερα λέω, ‘’χτες ίσως ήταν νωρίς, αλλά αύριο θα είναι σίγουρα αργά, πολύ αργά’’. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν από την ίδρυση της Νέας Αριστεράς, οι εκτιμήσεις μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται γοργά σε ένα κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, ένα κόμμα που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right, αυτές μας οι εκτιμήσεις, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν. Και αυτοί που σιώπησαν -είτε με υστερόβουλες σκέψεις, είτε από επιλογή- βρίσκονται και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους».
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας, για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το ‘’εγώ’’ μας. Δεν θα ακούσετε τίποτα τέτοιο στη συνδιάσκεψή μας. Ο δικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι ένας: ο κύριος Μητσοτάκης. Και για αυτό συγκρουόμαστε με την πολιτική του. Η Νέα Αριστερά δίνει διέξοδο στην απουσία ισχυρής αντιπολίτευσης».
Συνεχίζοντας την κριτική, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «δύο κόμματα που είναι καθηλωμένα σε μια άνευρη και αναποτελεσματική πολιτική, η οποία δεν εμπνέει και δεν πείθει. Σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται καθημερινά στην αναξιοπιστία και στην τοξικότητα και σε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως συνέχεια ενός παλιού, κακού πολιτικού συστήματος με βαθιές υποκλίσεις στον συμβιβασμό με τις πολιτικές της Δεξιάς. Έτσι απαντάμε και στον συντηρητισμό του ΚΚΕ που καταψήφισε το αυτονόητο πολιτικό δικαίωμα του γάμου για όλους τους πολίτες και μεταθέτει την αλλαγή των συσχετισμών στη Δευτέρα Παρουσία. Έτσι απαντάμε στις κατακερματισμένες προσπάθειες δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς που αδιαφορούν για το κοινωνικό αίτημα για ενότητα, στο όνομα ιδεολογικών διαφορών που απασχολούν πολύ λίγους. Έτσι απαντάμε στο γενικευμένο ρεύμα της αποχής και της αποστροφής για την πολιτική που εν τέλει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, καταλήγει να ενισχύει τον κύριο Μητσοτάκη».
ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΥΓΕΙΑ
Σαν παραδείγματα έφερε την ακρίβεια, «όπου το κράτος επιδοτεί την κερδοσκοπία των super market και των πολυεθνικών», την παιδεία, «όπου το κράτος ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», την υγεία, «όπου το κράτος με κάθε τρόπο υπονομεύει το δημόσιο σύστημα και στηρίζει τον γιγάντιο μηχανισμό εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου». Την ενέργεια, «όπου οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εταιρείες και οι πάροχοι που έχουν συσσωρεύσει αμύθητα κέρδη», τη φορολογική πολιτική, «όπου το κράτος φροντίζει για τις απαλλαγές των πλουσίων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των εταιρειών με μεγάλη κερδοφορία».
Γενικεύοντας, υποστήριξε: «Αυτή είναι η Δεξιά. Αυτή ήταν και αυτή είναι. Δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει, όσο και να προσπαθεί ο κύριος Μητσοτάκης να πείσει για το αντίθετο. Είναι η παράταξη του πλούτου, η παράταξη του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, η παράταξη που μένει πιστή στο δόγμα της Μάργκαρετ Θάτσερ: δεν υπάρχει -για αυτούς- κοινωνία».
Κλείνοντας, ο Αλέξης Χαρίτσης απηύθυνε έκκληση: «Σήμερα, εδώ, στην ιδρυτική μας συνδιάσκεψη, στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, θέλω να σας καλέσω σε ένα ανοιχτό και δημιουργικό πολιτικό εργαστήριο, στο τέλος του οποίου θα βγούμε με την ιδρυτική μας διακήρυξη, την πολιτική μας απόφαση και το κεντρικό όργανο του κόμματός μας, που θα αποτυπώσουν το σχέδιο και το πρόγραμμα και θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για να φτάσει η πρόταση της Νέας Αριστεράς σε κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass