Παρουσιάστηκε στο Μαξίμου το σχέδιο των Ολλανδών

*Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας *Η τελική του διαμόρφωση θα αποφασιστεί σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία *Οι βασικές παρεμβάσεις και οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος του

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2024 7:35

Το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA International για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της εταιρείας, Μιλτιάδη Γκουζούρη, και τα στελέχη της, παρουσία υπουργών και άλλων ανώτατων στελεχών της Κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας προβλέπει τεχνικά μέτρα που θωρακίζουν την περιοχή ή μειώνουν τις επιπτώσεις από πλημμύρες, όπως ενισχύσεις αναχωμάτων, κατασκευή φραγμάτων και έργων ορεινής υδρονομίας. Περιλαμβάνεται, επίσης, ευρύτατος στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία. Όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την HVA στις 28/2 στην Κυβέρνηση συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κοστολόγια και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Μιλώντας ο κ. Γκουζούρης ανέφερε, με βάση την εμπειρία του από άλλες χώρες, ότι «συνήθως με την παράδοση και την παρουσίαση τέτοιων σχεδίων δημιουργούνται αντιδράσεις τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, όμως είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται οι διάφοροι εμπλεκόμενοι ότι τέτοια σχέδια αφορούν στη βελτίωση της κατάστασης για το σύνολο των κατοίκων και εμπλεκομένων σε μια λεκάνη απορροής, όπως αυτή της Θεσσαλίας, και όχι για μεμονωμένες περιοχές ή ομάδες που ζουν σε αυτή. Πάντοτε σε ένα τόσο μεγάλο έργο θίγονται τα συμφέροντα κάποιων, αλλά σε βάθος χρόνου ωφελείται απόλυτα το γενικό σύνολο και επέρχεται πρόοδος και ευημερία για όλους».

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Αναλυτικότερα, το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας προβλέπει τεχνικά μέτρα που θωρακίζουν την περιοχή ή μειώνουν τις επιπτώσεις από πλημμύρες, όπως ενισχύσεις αναχωμάτων, κατασκευή φραγμάτων και έργων ορεινής υδρονομίας. Περιλαμβάνεται, επίσης, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία. Η ολλανδική ομάδα παρουσίασε και το σχέδιο για τον νέο Οργανισμό Υδάτων με τη δομή, τις αρμοδιότητες και τον τομέα ευθύνης του. Ο Οργανισμός θα διαχειρίζεται μία ενδεχόμενη κρίση, αλλά θα «τρέχει» και την καθημερινή διαχείριση των υδάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των Ολλανδών -που συνεδρίαζαν ανελλιπώς το τελευταίο διάστημα (φωτ.)-, το κόστος του σχεδίου τους δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, συνοδεύεται μεν από τα αντίστοιχα κοστολόγια και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αλλά το ποια έργα θα προχωρήσουν θα αποφασιστεί σε συναίνεση και με την τοπική κοινωνία. Διέρρευσε, όμως, ότι το σχέδιό τους προτείνει 110 μέτρα και δράσεις, με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Τη σχετική ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο που αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως τουλάχιστον αυτό παρουσιάστηκε από την ολλανδική εταιρεία HVA International, αναμένει ο Δημήτρης Κουρέτας.
Στην καυστική ανάρτησή του στο facebook χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σημειώνει τα εξής: «Σε λίγες ώρες ανακοινώνεται το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας μας στον Πρωθυπουργό της χώρας. Εγώ απόψε είμαι όπως λέμε άγρυπνος στο Σιάτλ. Θα ήθελα να το ακούσω πρώτος, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα κληθώ με την επιστημονική μου ομάδα να το ακούσω από τον Πρωθυπουργό και να συνδιαμορφώσουμε μαζί την πρόταση για τη Θεσσαλία μας. Και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών στην προ «Daniel» εποχή και οριστικής διαμόρφωσης των αναχωμάτων, η οποία κοστίζει 530 εκατομμύρια και είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες μέρες θα εγκριθεί από την Κυβέρνηση, ώστε το φθινόπωρο να μας βρει οχυρωμένους. Η πρόχειρη επιδιόρθωση των αναχωμάτων και ο ικανοποιητικός καθαρισμός των ρεμάτων της Μαγνησίας και ο πρόχειρος των ρεμάτων και ποταμών της υπόλοιπης Θεσσαλίας έχει ήδη γίνει και κόστισε 82.5 εκατομμύρια. Επιχειρήσαμε σε 395 σημεία και έγιναν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις σύμφωνα με την κοινή στρατηγική με τα Υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας. Άγρυπνοι δύο μήνες. Άρα, όσοι με ρωτάτε για τη σημερινή ανακοίνωση του αντιπλημμυρικού προγράμματος, κρατώ την ουσία που λέει ότι θα συνδιαμορφώσουμε με την Κυβέρνηση την τελική πρόταση σε λίγο καιρό. Σε λίγο όμως».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, με το σχέδιο των Ολλανδών ανά χείρας, ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει διαδοχικές συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Θεσσαλίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις αποκαταστάσεις και όλα τα σχετικά με αυτές θέματα και με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα για τα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass