Κλείδωσε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν

* Στις 13 Μαΐου ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Αγκυρα * Τι λέει η κυβέρνηση για τις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα

Δημοσίευση: 19 Απρ 2024 7:10

ΑΘΗΝΑ
Στις 13 Μαΐου θα γίνει, τελικά, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της έκτακτης, διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο, το ταξίδι του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ημερομηνία.
«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του κ. Ερντογάν» τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Άγκυρας ως προς τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μου προκαλεί κι εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεν θεωρώ πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο, για παράδειγμα, θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα».
Σημειώνεται πως το ζήτημα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο σχολίασαν πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο», καθώς και ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Στην αντίδραση αυτή απάντησε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΓΙΑ ΜΠΕΛΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΤΑ
Κληθείς να απαντήσει για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει αυταπόδεικτα έναν πολύ βαρύ συμβολισμό και νομίζω ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία το αντιλαμβάνονται αυτό».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση σχετικά με την έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έκθεση Λέτα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να λειτουργεί η ενιαία αγορά. Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να υπάρχει μια Ένωση Κεφαλαιαγοράς που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν καλύτερα, αλλά και να επιτρέπει στους Ευρωπαίους επενδυτές να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως θα κάνουμε βήματα προς τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς».
Αναφορικά με την πρότασή του περί έκδοσης ευρωομολόγου για την άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προσωπικά θα διεκδικήσω τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου».

ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΠΑΣΧΑ
Σε ερώτηση για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τον απασχολεί πολύ η ακρίβεια, που ασκεί πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα, και εν όψει Πάσχα σημείωσε ότι «οι τιμές θα είναι λογικές και δεν θα ξεπεράσουν τα περσινά επίπεδα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και να διορθώνει αδικίες, όπως έγινε και με την επέκταση του επιπέδου μητρότητας, η πλατφόρμα για το οποίο άνοιξε σήμερα».
Ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επεσήμανε:
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τα συμπεράσματα ως προς τη Μέση Ανατολή, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όλα τα μέρη να εργαστούν έτσι ώστε να αποτρέψουμε κλιμάκωση της κρίσης και επέκταση των συγκρούσεων», για να προσθέσει: «Πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από το Ιράν, είναι εξαιρετικά θετική η αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι τέτοια, που απαιτεί άμεση κατάπαυση πυρός».
Για την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα συμπεράσματα είναι ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται, στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων, σε έναν σταδιακό τρόπο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας, και προφανώς επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΡΚΑ
Ξεκάθαρη απάντηση στις τουρκικές αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σχετικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Σημειώνεται πως το ζήτημα της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου περιβαλλοντικής προστασίας στο Αιγαίο σχολίασαν πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας με την Hurriyet να αναφέρει πως η Άγκυρα τονίζει ότι δεν θα αποδεχθεί «μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο», δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Η δήλωση πηγών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας:
«Ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι στις 08 Απριλίου 2024 θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στο Αιγαίο δεν θα γίνουν αποδεκτές», αναφέρουν αρχικά οι πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.
«Ως Υπουργείο είμαστε σε ετοιμότητα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος», προσθέτουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass