Κασσελάκης: Δεν πάμε πουθενά χωρίς κράτος δικαίου και ανοιχτές, ρυθμισμένες αγορές

*Δήλωσε ότι θα ζητήσει προανακριτική για τα Τέμπη

Δημοσίευση: 28 Απρ 2024 8:21

ΑΘΗΝΑ
Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με ιδιαίτερες αναφορές στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των νησιωτικών επιμελητηρίων ενώ υπογράμμισε ότι «εάν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος πρώτα και μετά κράτος δικαίου και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές, δεν πάμε πουθενά».
Θύμισε ότι «ο αείμνηστος Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν αυτός που έφερε το μεταφορικό ισοδύναμο στην χώρα μας, στα νησιά μας, να σας τονίσω ότι έχουν υπάρξει τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση του ισοδύναμου και θεωρώ ότι είναι λυπηρό το ότι τώρα προεκλογικά έχει αρχίσει να αποδίδεται μέρος του ισοδύναμου με καθυστερήσεις 2,5 ετών».

Αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα: «Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, η κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα λιτότητας στην Ευρώπη, που προβλέπει 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα τον χρόνο μέχρι το 2026, και ούτε καν το διαπραγματεύθηκαν, για να έρθει το 2027 να κάνει τι; Πάλι food pass και market pass;».
Μίλησε για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: «Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εννέα στους δέκα, αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα παρότι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες τρεις φορές. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ξέρετε τι ζημία έχει υποστεί ο φορολογούμενος από την αποεπένδυση στις τράπεζες; 40 δισ. ευρώ. Μόνο τους τελευταίους μήνες η αποεπένδυση που έγινε 3 δισ. έφερε σε ρευστότητα στο κράτος αλλά με απόδοση γενικά 15%. Για ποιον λόγο να χάσουμε απόδοση 15% λοιπόν από τον φορολογούμενο που έχει υποφέρει τόσα, λόγω μιας δογματικής, νεοφιλελεύθερης, στυγνής πολιτικής; Μόνο η αποεπένδυση που έχει γίνει από επτά εταιρείες τους τελευταίους μήνες πέντε μήνες, στην αξία τους στην αγορά, ο φορολογούμενος έχει χάσει κόστος ευκαιρίας 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι χρηστή δημοσιονομική διοίκηση. Και δεν πρόκειται το κομμάτι της χρηστής χρηματοοικονομικής διοίκησης να το χαρίσουμε στην κυβέρνηση, όταν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η Ευρωπαϊκή εισαγγελία ελέγχει τη χώρα μας για 2,5 δισ. ευρώ σε ψηφιακά έργα τα οποία είχαν μέσα τους προφανώς τεράστια σπατάλη».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα: «Σας προσκαλώ να κοιτάξετε το φορολογικό μας πρόγραμμα, το οποίο έχει μια προοδευτική κλίμακα για τις επιχειρήσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι 97% με κέρδος κάτω από 220.000 ευρώ, μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 17% από το 22% και καταργούμε πλήρως για όλες τις επιχειρήσεις την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Δεν είναι δυνατόν να προπληρώνεις το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνεις».
Γενικεύοντας υποστήριξε: «Σας καταθέτω ότι από όλους τους κυβερνώντες τη χώρα, κατανοώ πολύ καλύτερα το επιχειρείν από εκείνους. Το έχω ζήσει. Το έχω βιώσει. Ξέρω τι πάει να πει να παίρνεις ρίσκο και να βλέπεις τους κόπους σου, τον ιδρώτα σου να ανταμείβεται. Ξέρω τι πάει να πει σύννομο περιβάλλον που δεν κολλάς για χρόνια στα δικαστήρια και να εύχεσαι να έχεις σωστή απονομή δικαιοσύνης. Ξέρω τι πάει να πει ανοιχτές, ρυθμισμένες αγορές. Και αν δεν έχουμε ένα κοινωνικό κράτος να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα παιδί που δεν έχει γεννηθεί ‘με το σωστό επίθετο’, που δεν έχει γεννηθεί με χρήματα, με προίκα, με κληρονομιά, να μπορέσει να επιχειρήσει χωρίς το άγχος να του τύχει μια κακή στιγμή σε εκείνον, στην οικογένειά του και να κολλήσει δεν μπορεί να ανασάνει, να αρχίσει από πουθενά. Εάν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος πρώτα και μετά κράτος δικαίου και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές δεν πάμε πουθενά».
ΓΙΑ ΜΠΑΖΩΜΑ ΤΕΜΠΩΝ
Στην απόφασή του να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για τα Τέμπη αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του ότι «έχει πει ένα σωρό ψέματα, από τη μείωση των φόρων και την ακρίβεια μέχρι τα Τέμπη, το μπάζωμα, τη μονταζιέρα, τον διορισμό του σταθμάρχη».
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε για το θέμα του μπαζώματος. Είναι ένα τεράστιο εθνικό θέμα που δείχνει την έλλειψη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Είναι καιρός να μάθουμε ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα καθώς και τις σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης. Ρωτά κανείς τον πρωθυπουργό αν ήξερε για το μπάζωμα πριν γίνει; Είπε ότι στα Τέμπη το μόνο λάθος ήταν στην επικοινωνία. Πρόκειται για απαράδεκτη δήλωση. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από ένα τέτοιο έγκλημα να λέει ότι το μόνο λάθος είναι η επικοινωνία; Πόση αλαζονεία και έλλειψη ενσυναίσθησης δείχνει όταν εμφανίζεται αφιλτράριστος από τον κ. Γκρίνμπεργκ». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να προβεί στη αποπομπή της υποψηφίας ευρωβουλευτού η οποία είπε «όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά» και πρόσθεσε: «Λέω στους ανθρώπους εδώ στα νησιά εμείς δεν σκοτώσαμε αυτά τα παιδιά. Για να μένει στο ευρωψηφοδέλτιο μετά από αυτή την δήλωση σημαίνει ότι εκφράζει και τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μας κάνει συνένοχους στο έγκλημα. Ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο». Σε ερώτηση για το αν στην πρόταση για τη σύσταση Προανακρτικής Επτιροπής ζητήσει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει ξέρει πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου».
Για το θέμα των Σπαρτιατών και για το αν θέλει τις ψήφους τους είπε με έμφαση: «Όχι, όχι, όχι δεν θέλουμε τις ψήφους των Σπαρτιατών. Δεν είδα να λέει το ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γατί δεν αποπέμπει τον βουλευτή του που είπε ότι θέλουν τις ψήφους των Σπαρτιατών; Ας το πούνε καθαρά στους ψηφοφόρους, πηγαίνετε εκεί που ανήκετε, στο κόμμα που έχει υμνήτρια του Κασιδιάρη και χουντικά συνθήματα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass