ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ* ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες-πιστολέρο της Μανωλάδας

Δημοσίευση: 20 Απρ 2013 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:44
 ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Στην Αμαλιάδα εντοπίστηκαν χθες το πρωί και συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες που πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών, οι οποίοι διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.
Πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 39χρονο και έναν 27χρονο, εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. Ο 21χρονος και ο 27χρονος είναι αδέλφια, ενώ δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα δύο κυνηγετικά όπλα και το πιστόλι με τα οποία πυροβόλησαν.
Ο 21 χρονος εντοπίστηκε στο δρόμο, στη διάρκεια έρευνας στην Αμαλιάδα, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν, παρουσία εισαγγελέα, σε δικηγορικό γραφείο της πόλης.
Την Παρασκευή συνελήφθη ακόμη ένας 38χρονος για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως φαίνεται παρείχε κατάλυμα στους καταζητούμενους επιστάτες.
Την Πέμπτη, είχε συλληφθεί ένας άλλος 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις καταζητούμενους επιστάτες, οι οποίοι είναι φίλοι του.
Ένας εκ των επιστατών, ο 27χρονος, έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.
Προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι τρεις επιστάτες εμπλέκονται και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κλιμάκιο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ασφαλειας Αττικής βρίσκεται στη Μανωλάδα.
Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Στη Μανωλάδα έφθασε το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών του υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας. Η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στη Μανωλάδα και τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών που διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα.
«Αυτό που συνέβη είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Ν.Δένδιας, ενώ τόνισε ότι δεν θα απελαθούν τα θύματα.
Οι μετανάστες αυτοί αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση, καθώς εις βάρος των τριών επιστατών και του επιχειρηματία σχηματίζεται δικογραφία.
Ο Ν.Δένδιας επισκέφθηκε καταυλισμό μεταναστών, καθώς και τους τραυματίες που παραμένουν στο νοσοκομείο του Ρίου.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε: «Αυτό που συνέβη εδώ όχι μόνο αντίκειται στη νομιμότητα, αντίκειται ευθέως στην ιδέα της ανθρωπιάς. Είναι παντελώς απαράδεκτο και δεν έχει καμία σχέση με την ευρύτερη κουλτούρα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας.
»Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση πέρασε σχετική διάταξη που επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει τα θέματα της ανασφάλιστης εργασίας. Το νομοθέτημα υπεγράφη χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
»Δεν έχω όμως την παραμικρή δυσκολία να αποδεχθώ ότι όσον αφορά το ευρύτερο κράτος, ότι δεν υπήρξε πάντα παρόν, γι'αυτό χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται
»Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς από τα θύματα κρατείται ή υπάρχει πιθανότητα να απελαθεί. Έχω την ευχέρεια να δώσω στα θύματα αυτό το καθεστώς που θα τα προστατεύσει από την απέλαση».
Πέντε υπουργοί εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκαζαν τα γεγονότα, ενώ ανάλογη κινητοποίηση σημειώθηκε και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς φράουλας της περιοχής επιχείρησαν με ανακοινώσεις τους να πάρουν αποστάσεις από τη δράση του συλληφθέντα επιχειρηματία. Οι πρόεδροι δύο συνεταιρισμών φραουλοπαραγωγών της περιοχής με επιστολή τους παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί με τους μετανάστες και ζήτησαν τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τη νόμιμη μετάκληση των εργατών με χορήγηση εξάμηνης βίζας.
Όπως παραδέχονται οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών είναι άθλιες, αλλά όπως λένε δεν είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα. Υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές καλύπτουν το 50% του καλλιεργητικού κόστους και λένε ότι η καλλιέργεια που έχει τζίρο 95 εκατ. ευρώ (το 90% της παραγωγής εξάγεται) στηρίζεται στους παράνομους μετανάστες.
ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στα θύματα της επίθεσης στη Μανωλάδα Ηλείας εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου.
Επισημαίνει δε, ότι «τα απαράδεκτα γεγονότα στη Μανωλάδα, κατά τα οποία μετανάστες εργαζόμενοι υπέστησαν εγκληματική επίθεση, καταδεικνύουν την ανάγκη, αφενός να αντιμετωπιστούν νοοτροπίες ρατσισμού, αφετέρου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία».
Επίσης, ο κ. Αθανασίου καταδικάζει, «με απερίφραστο τρόπο, την εγκληματική αυτή ενέργεια, που εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας και επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να σέβονται όλοι το νομικό πλαίσιο της χώρας, με την υποχρέωση καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και τήρησης των νόμων».
Τέλος, τονίζει ότι «η Ελλάδα του μέλλοντος χρειάζεται οργανωμένη, νόμιμη μετανάστευση, που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».
ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα Ηλείας, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε την Παρασκευή σε διάβημα στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ ένα δεύτερο κλιμάκιο επισκέφθηκε τους τραυματίες μετανάστες στο νοσοκομείο.
Το πρώτο κλιμάκιο ανέφερε στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Δουφεξή, ότι τα γεγονότα της Μανωλάδας είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η διάλυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών και η κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας, που επέφεραν οι μνημονιακές πολιτικές, μετατρέπουν ολόκληρη την Ελλάδα σε Μανωλάδα εργοδοτικής ασυδοσίας και παρανομίας.
Επεσήμανε επίσης ότι για την κατάσταση στη Μανωλάδα υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργείου Εργασίας, επειδή γιατί κρατούσε την Επιθεώρηση Εργασίας του νόμου τραγικά υποστελεχωμένη και αδύναμη να προβεί ακόμα και σε στοιχειώδεις ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας. Εξάλλου, το νέο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ προβλέπει κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας στο νομό.
Στο υπουργείο εργασίας μετέβη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνο της ΕΕΚΕ του υπουργείου Εργασίας, Αλέξη Μητρόπουλο, υπεύθυνο της ΕΕΚΕ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Δημήτρη Τσουκαλά, υπεύθυνο της ΕΕΚΕ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μάρκο Μπασιούκα και Διονύση Τεμπονέρα.
Στο νοσοκομείο
Κλιμάκιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μετέβη στη Νέα Μανωλάδα για να επισκεφτεί τους μετανάστες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για τις κινήσεις που κάνουν αναφορικά με το ζήτημα, αλλά και να συνομιλήσει με παράγοντες της τοπικής κοινωνίας.
Το κλιμάκιο αποτελείται από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνο Σκουρλέτη, τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Αφροδίτη Σταμπουλή, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Τασία Χριστοδουλοπούλου και Πάνο Λάμπρου, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστα Μαρματάκη και Ηλία Χρονόπουλο.
Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε: «Οι μετανάστες εκεί εργάζονται στην παραγωγή της φράουλας, χωρίς δικαιώματα, αποτελούν αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ ακόμα και οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι τουλάχιστον προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
«Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013. Η οργανωμένη πολιτεία, επί τόσα χρόνια, όχι μόνο είναι απούσα, αλλά έχει συμβάλει, με τη ρατσιστική πολιτική της και την ανοχή στην μαύρη εργασία, σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» τόνισε.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη και της δηλώσεις του κ. Δένδια, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης την Παρασκευή στη Νέα Μανωλάδα δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά και απόλυτα αναποτελεσματική.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η χορήγηση εγγράφων, για να ζουν και να εργάζονται νόμιμα οι μετανάστες, αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης νομιμότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην περιοχή. 'Άλλωστε, κατέληξε, αυτό αποτελεί αίτημα και των ίδιων των κατοίκων και των φραουλοπαραγωγών.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΚΕ
Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα», το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα πρωτοστατήσει με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου «να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο και οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας χιλιάδων εργατών στη χώρα μας και για να ανατραπεί η πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων».
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε μεμονωμένο γεγονός, και τονίζει πως το κόμμα «εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργατών γης στην περιοχή».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή οργάνωσε κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα και σε άλλες πόλεις, σε όλη τη χώρα, ενάντια σε αυτό το όργιο εργοδοτικής τρομοκρατίας. Κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, βρέθηκε με αντιπροσωπεία της Κεντρικής του Επιτροπής στην Ηλεία».
«Η επίθεση στη Μανωλάδα είναι επίθεση εναντίον συνολικά της εργατικής τάξης. Δείχνει τις ορέξεις των κεφαλαιοκρατών για ακόμη πιο φτηνούς και υποταγμένους εργάτες. Όπλο των εργαζομένων είναι η ταξική ενότητά τους, η οργάνωση και πάλη για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, μέχρι την οριστική ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass