ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Εν – δυο… στις αίθουσες!

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ στις 7 σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Ταχυδρομείου και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στις 7.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2013 3:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:08
Στα σχολεία επιστρέφουν σήμερα, με την ολοκλήρωση και των διακοπών του Πάσχα, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Η επιστροφή των καθηγητών θα συνοδευθεί ωστόσο από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης να προχωρήσει σε... προληπτική πολιτική επιστράτευση των καθηγητών που θα απασχοληθούν στις πανελλαδικές, μετά και την εισήγηση της ΟΛΜΕ να κηρύξει απεργία κατά τις εξετάσεις.
Ήδη οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς έχουν ενημερωθεί ότι από σήμερα θα διανείμουν στους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» εξέλιξη που προκαλεί την αντίδραση των συνδικαλιστικών παρατάξεων των καθηγητών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας σε χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και πικετοφορίας στις 7 σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Ταχυδρομείου ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 7.30 επίσης σήμερα το απόγευμα, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Λάρισας στο Εργατικό Κέντρο. Η ΕΛΜΕ Λάρισας αποφάσισε επίσης χθες, η γενική συνέλευση των καθηγητών να γίνει στις 7.30 αύριο Τρίτη το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 6ου λυκείου, συνέλευση στην οποία θα κριθεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ η οποία προβλέπει 24ωρη απεργία την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών, την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς και πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΟΛΜΕ, μετά και τις αυριανές γενικές των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, θα ακολουθήσει την Τετάρτη η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία και θα λάβει την οριστική απόφαση. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί συνεδριάζει και το ΔΣ της ΔΟΕ, με στους συνδικαλιστές των δασκάλων να προσανατολίζονται επίσης σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Παρασκευή ενώ σήμερα αναμένεται και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.  
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας με ανακοίνωσή του καλεί τους καθηγητές στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία «για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς» αλλά και στην αυριανή γενική συνέλευση.
Παράλληλα σε ανοικτή επιστολή τους προς τους γονείς αναφέρεται στην «κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια εκπαίδευση, (κοινωνικό αγαθό, στο οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά), μέσα από την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και των μνημονίων».
«Η φετινή σχολική χρονιά λήγει με το δημόσιο σχολείο πληγωμένο ανεπανόρθωτα λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, που δημιούργησε χιλιάδες κενά και απώλεια διδακτικών ωρών   ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Βασικά λειτουργικά έξοδα απαραίτητα για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας (όπως πετρέλαιο, αναλώσιμα, φωτοτυπικό χαρτί, κ.λ.π.) περικόπηκαν σε σημαντικό βαθμό σε αρκετά σχολεία, μεταθέτοντας την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων, κάτι που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, στους ίδιους τους γονείς, οι περισσότεροι από τους οποίους με συρρικνωμένα ή καθόλου εισοδήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης της οικογένειάς τους από τη λαίλαπα των μνημονίων».
«Σχολικές μονάδες συγχωνεύονται, αναγκάζοντας πολλούς μαθητές να αποξενώνονται απόλυτα από το Σχολείο, που το ένιωθαν ασφυκτικό και βαθμοθηρικό και να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς εξασφαλισμένα τα κονδύλια για αυτή τη μετακίνηση. Δημιουργούν έτσι σχολεία μαμούθ, όπου θα βλέπουμε τις σχέσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να δυσχεραίνονται, το αναγκαίο εκπαιδευτικό κλίμα να καταστρέφεται και τη σχολική βία να ανθεί.   Φυσικά για όλα αυτά και άλλα πολλά που θα ακολουθήσουν πρέπει να βρεθεί ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» που θα στοχοποιηθεί και εναντίον του οποίου θα βάλει όλη η κοινωνία. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκπαιδευτικό, το δημόσιο λειτουργό της εκπαίδευσης που σε συνθήκες αντίξοες, σηκώνει με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση το βάρος του δημόσιου σχολείου.   
Εδώ και πολύ καιρό μεθοδεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, σε αγαστή συνεργασία με τα τρομο-παπαγαλάκια των ΜΜΕ, μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του κλάδου των εκπαιδευτικών
Λένε: Οι εκπαιδευτικοί είναι τεμπέληδες, δεν εργάζονται αρκετά.                                      Η αλήθεια όμως είναι ότι: Οι έλληνες εκπαιδευτικοί εργαζόμαστε κατά μέσο όρο 18,5 διδακτικές ώρες, λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό αντίστοιχο Μ.Ο. Εκτός από το διδακτικό μας έργο, που συνεπάγεται προετοιμασία, διόρθωση γραπτών κ.λ.π., παρέχουμε διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε και άλλους ρόλους στο σχολείο, όπως αυτόν του ψυχολόγου, του κοινωνικού λειτουργού, του καλλιτέχνη, του φύλακα, του συντηρητή, του κηπουρού, του επιμελητή, και ότι άλλο χρειάζεται, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι καθηγητές ασχολούνται αυστηρά και μόνο με τη διδασκαλία.
Λένε: Οι καθηγητές δεν θέλουν να αξιολογηθούν. Η αλήθεια όμως είναι ότι:Οι καθηγητές επιδιώκουμε και αναζητούμε επιμόρφωση/ αναβάθμιση των γνώσεών μας και υποστήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου, κάτι που δεν συμβαίνει οργανωμένα και συντεταγμένα από την Πολιτεία. Αντ’ αυτού προωθείται από το Υπουργείο μια καρικατούρα αξιολόγησης, τιμωρητικού χαρακτήρα, που εξευτελίζει και απαξιώνει το έργο του εκπαιδευτικού ,υποβαθμίζει μισθολογικά τους εκπ/κούς και δεν θα αποβαίνει επ’ ωφελεία των μαθητών και της εκπαίδευσης γενικότερα.
Λένε: Οι καθηγητές δεν ενδιαφέρονται για τους μαθητές τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι:Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο σχολείο και τους μαθητές μας, κάτω από δύσκολες συνθήκες, αφιερώνοντας δεκάδες ώρες πέρα από το ωράριο μας, παρέχοντας μαθήματα αλληλεγγύης(θεσμικά σαν ΕΛΜΕ η και μεμονωμένα) σε παιδιά που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος και καταγωγής. Επίσης οργανώνουμε εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, αγωγής υγείας πέρα από το σχολικό ωράριο και χωρίς να αμειβόμαστε, επειδή αυτό προτάσσει η επαγγελματική μας συνείδηση, φέρνοντας τους μαθητές μας σε επαφή με όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, τη φύση, την ίδια τη ζωή.
Λένε: Οι καθηγητές, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι, διαμαρτύρονται επειδή τους αύξησαν το ωράριο κατά 2 μόλις ώρες την εβδομάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι: Με την αύξηση του ωραρίου, χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες και θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας ,εγκαταλείποντας την οικογένεια τους και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της επιβίωσης ή της απόλυσης. Θα χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 10000 περίπου εκπαιδευτικοί,(μόνιμοι και αναπληρωτές) οι οποίοι στηρίζουν το Ελληνικό δημόσιο σχολείο. Επιπλέον με μια βιομηχανία πειθαρχικών συμβουλίων που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο, για θέματα εξωδιδακτικά , ακόμη και απλές αντιδικίες αστικού δικαίου οι εκπαιδευτικοί θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία και θα βιώνουμε το φάσμα της απόλυσης με μια απλή κακόβουλη καταγγελία. 
Είναι φανερό ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν το δημόσιο σχολείο σε ιλιγγιώδους μορφής αυτή τη φορά υποβάθμιση.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο είναι και δικά σου προβλήματα και είναι τόσο σημαντικά όσο και το μέλλον του παιδιού σου. Σε χρειαζόμαστε στο πλάι μας, συμπαραστάτη μας στον αγώνα μας για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η μόρφωση της νέας γενιάς, είναι καθήκον κάθε γονιού, κάθε ευσυνείδητου εκπαιδευτικού, κάθε σκεπτόμενου πολίτη» καταλήγει η ΕΛΜΕ. 
ΑΔΕΔΥ
Το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την Κυβέρνηση για την απόφασή της να προχωρήσει σε « Προληπτική Επιστράτευση » των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η Κυβέρνηση επανειλημμένως επιχειρεί να καταστείλει τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα από την ποινικοποίηση και την πολιτική επιστράτευση!
Το δικαίωμα στην απεργία, που έχει κατακτηθεί με τους αγώνες του κόσμου της εργασίας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην Πλατεία Ταχυδρομείου».
ΟΛΜΕ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ΜΕ χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων «καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης η οποία δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, 11-5-13, στο ΦΕΚ με αριθμό 1139 και προβαίνει στην «επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών» του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «καθώς και της χρήσης των ακίνητων και κινητών». Η επίταξη αυτή αφορά όχι μόνο όσους και όσα έχουν σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και για κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και για αόριστο χρονικό διάστημα «έως την έκδοση νεότερης απόφασης».
Η προληπτική αυτή επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι μια ακραία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία. Αποδεικνύεται πως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι, όπως διατείνεται, η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, αλλά η στέρηση και η απαγόρευση του δημοκρατικού μας δικαιώματος να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε.
Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους εκπαιδευτικούς «προληπτικά» και τους απαγορεύει να απεργήσουν, πριν καν αποφασίσει ο κλάδος την απεργία. Προφανώς θέλει να απαγορεύσει με την απόφασή της και αυτή ακόμη τη συζήτηση για απεργία! Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Αν τους αφήσουμε, θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε!
Δεν θα περάσει αυτή η αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13/5/13. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους γονείς και τους μαθητές, το σύνολο του λαού να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική που τσακίζει τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και προσπαθεί να επιβάλλει στο λαό μια απέραντη λιτότητα και στέρηση των κοινωνικών αγαθών» καταλήγει η ΟΛΜΕ.
ΠΑΜΕ
Με σύνθημα «κάτω η επιστράτευση!» η Γραμματεία Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας του ΠΑΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε συλλαλητήριο που θα γίνει στις 7.30 σήμερα το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «οι εξελίξεις είναι ραγδαίες! Η τρικομματική κυβέρνηση προχώρησε στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών! Στοχεύουν μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Χτυπούν από τη μία όποιον κλάδο αγωνίζεται, όποιον σηκώνει κεφάλι! Φοβερίζουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Από την άλλη, στο νέο σχολείο της αγοράς που ετοιμάζουν θέλουν το δάσκαλο με σκυφτό το κεφάλι, υποταγμένο, χωρίς δικαιώματα, να φοβάται και τη σκιά του, να μην διανοείται καν ότι μπορεί να συγκρουστεί με το αντιδραστικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων.
Η υπόθεση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών αφορά όλο το εργατικό κίνημα, αφορά κάθε εργαζόμενο. Αφορά πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους γονείς, τους μαθητές μας.
Κάτω η πολιτική του «νόμος και τάξη»! Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την επιστράτευση. Κανένας φόβος! Μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία με ενότητα, συσπείρωση κι αλληλεγγύη. Ένας κλάδος για όλους κι όλοι οι κλάδοι για έναν! Μόνο η μαζική, λαϊκή πάλη μπορεί να τσακίσει την κρατική καταστολή. Εδώ είναι η δύναμή μας, εδώ είναι και η ελπίδα μας! Μόνο με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να τους γονατίσουμε.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, παρά και ενάντια στην επιστράτευση να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες Γενικές τους Συνελεύσεις την Τρίτη 14 Μάη και να τις μετατρέψουν σε άμεση απεργιακή απάντηση ενάντια στην επιστράτευση, στις φοβέρες και την τρομοκρατία της κυβέρνησης. Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συντονιστεί σ' αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο και να αποφασίσει απεργιακή απάντηση στον αυταρχισμό και στην καταστολή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ» καταλήγει το ΠΑΜΕ.
ΠΑΣΚ
Τέλος η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑΣΚ καθηγητών με αφορμή την απόφαση της ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μετά από πολύωρες συνεδριάσεις και στην κατεύθυνση να υπάρξει εισήγηση – απόφαση του Δ.Σ της Ο.Λ.Μ.Ε. με αυξημένη πλειοψηφία, -κάτι που μόνοι υποστηρίξαμε από την αρχή της διαδικασίας-, η ΠΑΣΚ ψήφισε την από κοινού διαμορφωθείσα τελική πρόταση.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από όλες τις Παρατάξεις πλην ΠΑΜΕ.
Τα σημεία που επιμείναμε στη διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν η ανάγκη να εκφρασθεί ευρεία πλειοψηφία του Δ.Σ., απέναντι στα πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Τα προβλήματα αυτά, συνοψίζονται στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που περιλαμβάνεται στην αρχική μας πρόταση.
Επιμείναμε ιδιαίτερα στο να υπάρχει ένα απεργιακό βήμα και στη διασφάλιση της διαδικασίας των Γενικών Συνελεύσεων στις ΕΛΜΕ, ώστε να εκφραστεί η βούληση της πλειοψηφίας του κλάδου, μέσα από μαζικές διαδικασίες.
Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν την απόφαση και κυρίως να διασφαλίσουμε, ότι η απόφαση του κλάδου θα εκφράζει τις πραγματικές του επιλογές ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό η εισήγηση της ΟΛΜΕ, προτείνει οι παρατάξεις που εισηγούνται την πρόταση δεσμεύονται ηθικά και συνδικαλιστικά ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφισή της χωρίς μαζικές Γ.Σ. (κατεύθυνση συμμετοχής τουλάχιστον 30% των εγγεγραμμένων μελών των Σωματείων ή στη βάση των Καταστατικών τους) και όχι με αποφάσεις Δ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι δικές μας δράσεις θα υλοποιηθούν μόνον μέσα από δημοκρατικά αποφασισμένες και θεσμικά προσδιορισμένες διαδικασίες».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass