ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΚΑΙ 2014 , ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 2015 ΚΑΙ 2016

Δίνουν τη δόση, ζητούν κι άλλα μέτρα!

«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δηλώνει ο Ι. Στουρνάρας

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2013 3:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:10
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την έγκριση διπλής δόσης, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε χθες το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ, ενώ τα 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να τα εγκρίνει τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως η Ελλάδα ικανοποιήσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.
 Ειδικότερα, το Eurogroup σημειώνει την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.
 Εν συνέχεια, το Eurogroup υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές της χώρας για σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης το 2014. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τάχιστα τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών.
 Παράλληλα, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα στη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτό θα διασφαλίσει την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
 Το Eurogroup καλωσόρισε, επίσης, τα βήματα που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα χρειασθούν πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων.
Τέλος, το Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για περισσότερη καινοτομία, παραγωγικότητα και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας
Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε». Τόνισε, δε, ότι το κλίμα στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».
Ερωτηθείς για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα για τη διετία 2015-2016 θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass