ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΤΡΕΝΑ – ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

«Αγοράζουν»… Ελλάδα οι Κινέζοι

* Σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν με τρένα υψηλής ταχύτητας τον ελληνικό σιδηρόδρομο και να συμμετάσχουν στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2013 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:14
ΠΕΚΙΝΟ, Του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Μακρή
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο για τις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομο) στην Ελλάδα όσο και για τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τη συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν οι Κινέζοι, όπως προέκυψε στη χθεσινή πρώτη ημέρα των επαφών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, των υπουργών αλλά και των επιχειρηματιών στο Πεκίνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Κινέζοι θέτουν στόχο έως το 2015 ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να αυξηθεί στα 8 δις δολ. από τα 4,2 δις δολ. σε ετήσια βάση σήμερα, δηλ. να διπλασιασθούν οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια!
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έτυχε εξαιρετικά θερμής υποδοχής (επιπέδου αρχηγού κράτους) από την κυβέρνηση της Κίνας και στη συνάντηση που είχε τόσο ο ίδιος με τον ομόλογό του κ. Λι Κετσιάνγκ όσο και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και επίσημα το ενδιαφέρον των Κινέζων:
-Να αποκτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και να συμμετάσχουν στην κατασκευή και την διαχείριση του υπό δημοπράτηση αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Αντ. Σαμαράς, μπορεί να εξελιχθεί σε συγκοινωνιακό κόμβο σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
-Να επεκτείνει η COSCO την παρουσία της στο Λιμάνι του Πειραιά (ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε χθες συνάντηση με την ηγεσία της COSCO), ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλα περιφερειακά λιμάνια (ακούγονται τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Καβάλας ή Αλεξανδρούπολης προκειμένου και από εκεί να μεταφέρουν τα προϊόντα τους οι Κινέζοι στις αγορές της Ευρώπης).
-Να επενδύσουν στις συγκοινωνίες αποκτώντας τον έλεγχο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν το δίκτυο του ελληνικού σιδηροδρόμου και να δρομολογήσουν τρένα υψηλής ταχύτητας, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη διακίνηση των προϊόντων τους όσο και γενικότερα στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, οι Κινέζοι, όπως είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κινέζος πρωθυπουργός στον κ. Αντ. Σαμαρά, υπόσχονται να κάνουν ότι μπορούν για να διευκολύνουν την είσοδο ελληνικών προϊόντων στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για το λάδι (και για άλλα αγροτικά προϊόντα), το μάρμαρο και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ακόμη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στο κεφάλαιο του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, ενώ ενδεικτικό ότι η Κινεζική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα (μετά την κρίση).
Από την πλευρά της η Ελλάδα, για να διευκολύνει την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα, σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα βίζας στη χώρα αρχής γενομένης από το Πεκίνο.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ότι χθες υπεγράφησαν και οι εξής τέσσερις συμφωνίες:
-Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την China Development Bank για τη συμμετοχή Κινέζικων εταιρειών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
-Ο πρόεδρος του Invest in Greece κ. Στέφανος Ησαϊας συμφωνητικό συνεργασίας επίσης με την China Development Bank για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τομείς προτεραιότητας όπως τουρισμός, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ενέργεια.
-Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei. Με τη συμφωνία αυτή προκύπτει ότι η κινεζική εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
-Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 χώρες.
Νέες συμφωνίες αναμένεται να υπάρξουν σήμερα και αύριο στο πλαίσιο των δύο ελληνοκινεζικών επιχειρηματικών φόρουμ, σήμερα το πρωί στο Πεκίνο και αύριο το απόγευμα στη Σαγκάη.
Στο φόρουμ θα μιλήσει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Σινικό Τείχος και νωρίς το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κίνας κ. Ξι Τζινπινγκ. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πόλη Χαντζόου, όπου αύριο θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ (World Cultural Forum) και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη.
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
«Να γίνουν μέρος της ελληνικής επιτυχίας» (success story), προέτρεψε τους Κινέζους ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες το πρωί στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου. Λίγο νωρίτερα είχε δώσει συνέντευξη στην Κινεζική τηλεόραση CCTV, η οποία προέβαλε χθες ντοκυμαντέρ για την Ελλάδα.
«Από αποδοπομπιαίος τράγος η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια μείζονα επιτυχία (success story). Θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος του success story», προέτρεψε Ο πρωθυπουργός και επαναβεβαίωσε ότι «κυρίαρχο μέλημά του είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους», οι οποίες, όπως διευκρίνισε, μπορούν να προκύψουν από τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, εκτός φυσικά από την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς, αφού τόνισε για άλλη μια φορά πόσο επώδυνες ήταν οι θυσίες του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε «απόλυτα επιβεβλημένη» τη δημοσιονομική προσαρμογή, είπε όμως ότι αυτή θα πρέπει να είναι σε αρμονία μ’ ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Ερωτηθείς από Κινέζο φοιτητή για το πώς σκέπτεται η Ελλάδα να γίνει ελκυστική στους Κινέζους επενδυτές, ο κ. Αντ. Σαμαράς μίλησε για «επιχειρηματικές συνέργειες» των δύο πλευρών για τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να αποδειχθούν «βιώσιμες σε μακροχρόνια βάση. «Η στρατηγική σχέση βασίζεται σε μακροχρόνια σταθερή συνεργασία. Δεν μπορείς να ζητάς από κάποιον να σε βοηθήσει επειδή είσαι σε κίνδυνο και να τον ξεχάσεις όταν ο κίνδυνος περάσει», σημείωσε με νόημα.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα εργαστεί το α’ εξάμηνο του 2014 που θα έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επαναδιαμόρφωση των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.
ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ
Στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας μετά και την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του. Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Λι Κετσιάνγκ εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι δύο χώρες – τις αξιολόγησε ως παγκόσμιες ναυτιλικαές δυνάμεις – «μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στις συνάντηση ήταν «πέραν του αναμενομένου θετικό» και ο διάλογος των δύο πλευρών εστιάστηκε σε συγκεκριμένα θέματα συνεργασίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Κινέζοι θέλουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και φυσικά θέλουν την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα (η επίσκεψη θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού), ενώ σήμερα θα επιδοθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προς τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν 50 παιδιά από την Κίνα και συγκεκριμένα από την περιοχή η οποία ταλαιπωρήθηκε από καταστροφικό σεισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για απουσία στρατηγικής για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Α. Σαμαρά στην Κίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σε μια ακόμα απόδρασή του από τη μνημονιακή Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την παντελή έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση και προσθέτει ότι «η επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης της κοινωνίας μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν συνιστά πολιτικό σχέδιο για την οικονομία, αλλά καταδεικνύει το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης».
Το ελληνικό «success story» που διαφημίζει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο από τα χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις, την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, τους εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με την ίδια ακραία πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, σε ακόμα μεγαλύτερη δοσολογία, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη και η στήριξη της απασχόλησης είναι έννοιες ασυμβίβαστες με το μνημόνιο, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα των στρατηγικών εργαλείων ανάπτυξης της οικονομίας, που μετατρέπουν τη χώρα σε μια οιονεί αποικία χρέους των δανειστών.
Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής συγκρότησης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΙ ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή το ταξίδι του στην Κίνα εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι υποστήριξαν πως «όταν ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στην Κίνα σκέφτεται κάθε πρωί τους ανέργους, όταν επιστρέφει στην Ελλάδα επιστρατεύει όσους αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός «όταν είναι στην αντιπολίτευση καταγγέλλει το μνημόνιο ως βασική αιτία της ανεργίας, όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση το εφαρμόζει με θρησκευτική ευλάβεια, με αποτέλεσμα η ανεργία να έχει εκτοξευθεί έως τώρα στο 27%».
Τέλος οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καλούν τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον ελληνικό λαό «όταν αποκαταστήσει τη σχέση του με την αλήθεια και αποκτήσει επαφή με την πραγματικότητα», πως είναι δυνατόν να συνεργάζεται με τους πολέμιους «της μοναδικής πραγματικής κινεζικής επένδυσης στην Ελλάδα, την οποία υλοποίησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος ως Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνεργαζόμενος με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass