ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟ 2014 ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση από την κόντρα ΕΕ-ΔΝΤ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2013 22:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:46
ΑΘΗΝΑ
Διακριτικές αποστάσεις κρατά η κυβέρνηση από τον «πόλεμο» δηλώσεων που έχει ξεσπάσει με αφορμή το «mea culpa» του ΔΝΤ για τη λιτότητα στην Ελλάδα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ την Κυριακή.
Από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η κυβέρνηση ήδη αντιμετωπίζει τα λάθη που έγιναν από τους δανειστές κατά τη διάσωση της χώρας.
«Εάν διαβάσετε αυτήν την πρόσφατη έκθεση [του ΔΝΤ] θα θυμηθείτε πιθανότατα ότι εγώ είχα δώσει έμφαση και ουσιαστικά είχα ασκήσει κριτική από την αρχή για αυτά που το ΔΝΤ αναφέρει ως λάθη».
Όπως πρόσθεσε, δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. «Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη» κατέληξε.
*Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαρακτηρίζει την όλη εξέλιξη ως τομή στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση.
Το πρώτο ζήτημα είναι να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ-ΔΝΤ.
*Την ανάγκη τροποποίησης μέτρων, που αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν, όπως η υπερφορολόγηση, υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την παραδοχή του ΔΝΤ.
Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση και στον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη ζήτηση, βοηθώντας την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς τελικά να προκαλούν μείωση στα έσοδα του κράτους.
*Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι τόνοι από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει πώς προτίθεται η Αθήνα να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην επικείμενη Σύνοδο.
Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την πρότασή του για «τηλεμαχία» Σαμαρά-Τσίπρα.
«Είναι πλέον φανερό ότι το 'success story' του κ. Σαμαρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Παρόλα αυτά, η πρόσκληση που έχουμε δημόσια διατυπώσει για διάλογο παραμένει και τον περιμένουμε να ανταποκριθεί. Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται;»
*Ακόμα υψηλότερους τόνους χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Από τη Μαγνησία, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο κ. Καμμένος είπε: «Την ίδια ώρα που αποδεικνύεται πλέον από τους πρωταγωνιστές που μας έβαλαν στο μνημόνιο ότι όλο αυτό έγινε προκειμένου να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της χώρας από τη Φινλανδία θέλει να παραδώσει και τον ελληνικό ορυκτό πλούτο στη λεγόμενη ευρωπαϊκή οικογένεια».
*Το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ δεν αφορούν τον λαό, «αλλά εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός.»
*Τέλος, η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η συγκυβέρνηση παραμένει άβουλο πιόνι στα χέρια των τοκογλύφων δανειστών. Μόνο μία εθνική ηγεσία με πρωτοπόρο τη Χρυσή Αυγή μπορεί να αντισταθεί στην τρόικα, να καταγγείλει το μνημόνιο και να εκμεταλλευθεί τον εθνικό μας πλούτο προς όφελος των Ελλήνων.»
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είχε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα εν όψει της άφιξης των κλιμακίων της τρόικας από τη Δευτέρα.
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός δήλωσε: «Λόγω της έλευσης της τρόικας, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό ποια είναι τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες».
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα, ο υπουργός είπε ότι είναι πολλά τα σημαντικά ζητήματα.
Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Crash», ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την άποψή του ότι το 2014 είναι χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας, χωρίς πάντως περιθώριο χαλάρωσης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε το μνημόνιο «αναγκαίο κακό, αλλά εμπεριέχει τους πόρους διάσωσής μας» και πρόσθεσε: «χωρίς το μνημόνιο, που είναι μία συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα θα γύριζε πίσω στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αρχή της δεκαετίας του ’50, σε όρους κοινωνικής ευημερίας».
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «αν πάμε καλά στα έσοδα του Μαΐου η τρόικα θα είναι δύσκολο να αρνηθεί τη μείωση του συντελεστή».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass