ΣΤΟΝ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Ν/Σ ΜΕ ΠΑΚΕΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

«Κούρεμα» Βαρουφάκη για συμφωνία με δόσεις

* Συγκροτήθηκε διαπραγματευτική ομάδα που να «κουμπώνει» με τους δανειστές

Δημοσίευση: 28 Απρ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:28

ΑΘΗΝΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το «ψαλίδισμα» των αρμοδιοτήτων του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, η νέα ομάδα, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο» συνεδρίασε για την προετοιμασία νομοσχεδίου με πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.

Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς».

Ουσιαστικά, η κίνηση αυτή συνάδει με την «αγωνία» της κυβέρνησης να τρέξει κάποια μέτρα με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει προκύψει στις διαπραγματεύσεις.

Σημειωτέον ότι οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν περιμένουν μόνο καταγραφή τον προτεινόμενων μέτρων, αλλά και εφαρμογή τους, τουτέστιν, ψήφιση και νομοθέτησή τους.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Οσο πλησιάζουμε αυξάνεται η ένταση της δουλειάς Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και καιρό για μια έντιμη συμφωνία  Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες Σεβόμαστε τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε φιλοσοφία Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία Μαθαίνουμε από τη διαπραγμάτευσης Εδώ και καιρό υπήρχαν ομάδες εργασίας Το Brussels Group εμείς το εφήυραμε  Αυτές οι ομάδες παίρνουν μια πιο επίσημη μορφή Η ανακοίνωση για αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης ήταν από κοινού Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στην αρχική του μορφή μέχρι αύριο Είναι κατά βάση η λίστα Βαρουφάκη  Κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει από υπουργικό τη Πέμπτη  Τσακαλώτος:

Συνεχώς μαθαίνουμε από τα λάθη Δεν συμφωνούμε με το αρχικό μοντέλο Πασχίζουμε με τη ΓΓΔΕ το ΓΛΚ με το ΣΟΕ να επανυπολοίσουμε τα νούμερα Είχαμε μιλήσει για μάξιμουμ 6,1 δισ.  Εχουμε υποσχεθεί ποσοτικά να πετύχουμε αυτό που βάζουμε στο τραπέζι, αρά, τώρα βάζουμε πιο χαμηλά τον πήχη Τα κόκκινα δάνεια δεν θα είναι στο νομοσχέδιο, ούτε η δημιουργία Bad Bank ΦΠΑ, εργασιακό, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις θα είναι στο νομοσχέδιο, αλλά χωρίς σημαντικές τομές Παράδειγμα: Για τον ΦΠΑ δεν θα υπάρχουν προβλέψεις για συντελεστές ΦΠΑ, αλλά πώς θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα  Δεν θα υπάρχει φόρος πολυτελείας για τα καταλύματα  Κινούμαστε σε μια λογική σταδιακής συμφωνίας Το πρόβλημα είναι πως οι εταίροι αλλάζουν συνεχώς τις απόψεις τους Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το comprehensive review Είναι παρακινδυνευμένο να πει κανείς ότι θα πετύχουμε αυτό που δεν πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση  Ο ρεαλισμός επιτάσσει συμφωνία σε δόσεις Αν όχι ο Ιούνιος είναι κοντά

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών φέρνει τον κ. Τσακαλώτο σε κεντρικό ρόλο, ενώ, εκείνος θα μιλάει άμεσα με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Ουσιαστικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι το πρόσωπο που θα δίνει την πολιτική κατεύθυνση για τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οταν θα παρουσιάζεται κάποιο ζήτημα στις συζητήσεις με τους εταίρους, το όργανο αυτό θα συγκαλείται για να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος από τη σύσκεψη δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές έγιναν «για να κουμπώσει η δική μας διαπραγματευτική δομή στη δομή των εταίρων. Οταν προκύπτει πρόβλημα θα ενημερώνεται ο Τσακαλώτος για να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις».

Πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αν όχι στο τέλος του Απριλίου, στις πρώτες ημέρες του Μάη.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ

Τη στήριξή της στον Γιάνη Βαρουφάκη επανέλαβε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αποφασίστηκε η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, όμως ο συντονισμός της ανατίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσκαλώτο.

Επίσης, εκτός Brussels Group τίθεται ο Ν.Θεοχαράκης, στον οποίο ανατίθεται η συγκρότηση σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου:

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.

Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ.Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ.Τσακαλώτο.

Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον γγ της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Στον γγ δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν.Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.

Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ.Χουλιαράκης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Με ευρεία κυβερνητική σύνθεση, συνεδριάζει για πρώτη φορά η «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς, η συγκρότηση της οποίας αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εξέλιξη που πολλοί συσχετίζουν με το αρνητικό κλίμα στις σχέσεις του Γ.Βαρουφάκη με τους ομολόγους του,

όπως αυτό καταγράφηκε και στο τελευταίο Eurogroup, τη στιγμή που η Αθήνα αντιμετωπίζει επιτακτική ανάγκη να υπάρξει συμφωνία.

Ενδεικτικό της σημασίας της σύσκεψης είναι η συμμετοχή σε αυτή -εκτός των προσώπων που αποτελούν την ομάδα διαπραγμάτευσης- και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του γραμματέα της ΚΕ Τάσου Κορωνάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη.

Φυσικά στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης που έχει την εποπτεία της ομάδας διαπραγμάτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος που αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή της ομάδας, καθώς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, που αναλαμβάνει την ευθύνη της ειδικής «ομάδας συντονισμού» για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Η συγκρότηση της συγκεκριμένης ομάδας αποφασίστηκε χθες, Κυριακή, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να τονίσει ότι στηρίζει απολύτως τον Γ.Βαρουφάκη και ότι η απόφαση για συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σχετίζεται με την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συνομιλιών με τους εταίρους, προκειμένου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου να υπάρξει «έντιμη» συμφωνία, οι πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να θεωρούν επιβεβλημένο το μίνι ανασχηματισμό στη διαπραγματευτική ομάδα μετά το οριστικό χάσμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Γ.Βαρουφάκη και των ομολόγων του στην ευρωζώνη στη Ρίγα.

Ενδεικτικό για τους υποστηρικτές της άποψης ότι άρχισε η αποδυνάμωση του Γ.Βαρουφάκη και η προετοιμασία του εδάφους για απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, είναι και η απομάκρυνση από την ομάδα που συμμετέχει στο Brussels Group του Ν.Θεοχαράκη, στενού συνεργάτη του Γ.Βαρουφάκη.

ΠΙΟ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Στον ανασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αναβάθμιση του ρόλου που θα παίζει στο εξής ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρεται και το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελευταίος είναι πιο συμπαθής στους εταίρους της Ελλάδας, λόγω των χαμηλών του τόνων, σε σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση της ομάδας είναι αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής που δέχθηκε «για την απόδοσή του στη Ρίγα», κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών.

H Αθήνα, τονίζει το πρακτορείο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη χρεοκοπία και προσπαθεί να βρει συμφωνία με τους «έξαλλους μαζί της πιστωτές» ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδοτική βοήθεια πριν ξεμείνει από χρήματα ή αθετήσει πληρωμές χρέους τον Μάιο.

Η επιλογή σε ρόλο συντονιστή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, σημαίνει, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «ο έχων σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομολόγος και καθηγητής, που είναι χαμηλών τόνων και οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας συμπαθούν περισσότερο» θα έχει στο εξής πιο ενεργό ρόλο στις πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ως προσπάθεια της Αθήνας να δείξει την αποφασιστικότητά της να δώσει τους δανειστές πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται, το Reuters, ερμηνεύει και τη σύσταση της νέας ομάδας υπό τον

γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, που θα υποστηρίξει το έργο των τεχνικών κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ για συλλογή πληροφοριών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στις 8 το βράδυ ξεκίνησε νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, ενώ την Τετάρτη η συνεδρίαση θα επαναληφθεί διά ζώσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass