ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στήριξη από Ομπάμα για μεταρρυθμίσεις και χρέος

* Διπλωματική εμπλοκή με Σκόπια * Κλίντον: Ο Τσίπρας θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2015 1:29

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τη βούληση της Ουάσιγκτον να στηρίξει την Ελλάδα, τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, όσο και στο θέμα του χρέους, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των ηγετών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού συνέστησε τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του, Μισέλ, επισημαίνοντας ότι έχει κερδίσει τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα, του ανέφερε ότι πολλοί φίλοι του έρχονται στη χώρα μας για διακοπές.

Κατόπιν, η συζήτηση πέρασε στην πολιτική και την οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα για να παραμείνει στο ευρώ και να πετύχει την ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η συνομιλία Τσίπρα- Ομπάμα διήρκεσε τρία λεπτά με τον κ. Τσίπρα να τη χαρακτηρίζει ως εγκάρδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Μπαν Κι Μουν στους ηγέτες, πλησίασε το τραπέζι του Αλέξη Τσίπρα, και αφού αντήλλαξαν χειραψία, του είπε: Συγχαρητήρια, έκανες καλή δουλειά.

ΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑ ΜΙΣΕΛ

Φωτογραφία μπορεί να μην έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά καθώς περνούν οι ώρες έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για το δεύτερο (μέσα σε λίγες ώρες) τετ α τετ που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνόδευσε στο δείπνο του Προέδρου των ΗΠΑ η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, η οποία φορούσε ένα μαύρο λιτό φόρεμα σε ίσια γραμμή, μέχρι το γόνατο. Για την περίσταση είχε επισκεφθεί, όπως έγινε γνωστό, οίκο υψηλής ραπτικής στην Αθήνα, προκειμένου να διαλέξει ένα ρούχο ειδικά για το δείπνο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σύστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα λέγοντάς της «αυτός είναι που έχει κερδίσει απανωτές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ συστήθηκαν μεταξύ τους και οι σύζυγοι των δύο ηγετών.

Τα δύο ζευγάρια έβγαλαν μαζί και τις καθιερωμένες φωτογραφίες, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στη συνέχεια στους δημοσιογράφους άκρως εντυπωσιασμένος από το ύψος της Μισέλ Ομπάμα.

Πάντως, αμέσως μόλις βγήκε και η τυπική φωτογραφία με το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας με τη σύντροφό του αποχώρησαν από το ξενοδοχείο New York Palace όπου έγινε η δεξίωση και δείπνησαν οι δυο τους, πριν επιστρέψουν, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ), στο ξενοδοχείο τους στο κεντρικό Μανχάταν.

ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ηγέτες ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο του Αμερικανού Προέδρου συναντήθηκε και με ένα βασιλικό ζεύγος.

Συγκεκριμένα, είχε ένα σύντομο τετ α τετ με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, τον βασιλιά Βίλχελμ-Αλεξάντερ (ο νεότερος μονάρχης στην Ευρώπη) και τη βασίλισσα Μαξίμα, οι οποίοι μάλιστα αγαπούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, λατρεύουν τις ομορφιές της και διατηρούν σπίτι στο Πόρτο Χέλι.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα, ότι έρχονται για διακοπές κάθε χρόνο στο Πόρτο Χέλι και ότι είδαν πως οι Ελληνες αντιμετώπισαν με ψυχραμία τα capital controls. «Να το πείτε στον Ρούτε, γιατί κάποιοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ», τους απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ

Απών από τη συνεδρίαση για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του Ισλαμικού κράτους ήταν χθες ο πρωθυπουργός, έπειτα από εμπλοκή που προέκυψε με αφορμή τα Σκόπια.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εξηγούν ότι η ελληνική αποστολή κατέληξε στην εν λόγω απόφαση για δύο λόγους κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί τα Σκόπια δεν θα μετείχαν στη συνεδρίαση με την ονομασία Fyrom αλλά με τη συνταγματική τους ονομασίας, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δεύτερον, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε το δικαίωμα της παρέμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να διατυπώσει και τις ενστάσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και αίτημα από την Ελλάδα να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την ονομασία FYROM, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, ενισχύοντας την απόφαση Τσίπρα να μην παραστεί.

ΜΕ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Για το συντονισμό και τη συνεργασία Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα που κρίνονται μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κεντρική σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης, ειδικά, της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και της εντατικοποίησης των δικοινοτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στις συνομιλίες αυτές, καθώς και τις προοπτικές υλοποίησης τριμερών επαφών με το Ισραήλ, αλλά και την Αίγυπτο.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Στην συνάντηση αναδείχτηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στην Αίγυπτο, προκειμένου να εντατικοποιηθεί η συνεργασία των δύο χωρών, στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των μεταφορών, κυρίως δε σε σχέση με την ανάπτυξη της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Ελλάδα, ενώ εξετάστηκε και η προοπτική πραγματοποίησης συνόδου τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

*Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κίνα μέσα στο 2015.

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας "θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και να προχωρήσει μπροστά με αυτά που δεν έχουν γίνει πολλά χρόνια τώρα” δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στον ανταποκριτή της Εφημερίδας των Συντακτών στη Νέα Υόρκη.

“Κάθε ηγέτης για να είναι αληθινός πρέπει να περάσει από το στάδιο του “τι θέλει” στο στάδιο του “τι μπορεί και πρέπει να κάνει” για τη χώρα του. Για να συμβεί αυτό πρέπει αυτός ο ηγέτης να έχει επίγνωση από πού προέρχεται, πού βρίσκεται σήμερα και κυρίως πού θέλει να φτάσει όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσει από την εξουσία” σημείωσε επίσης.

“Η Ελλάδα και οι ηγέτες της πρέπει να δείξουν αποφασισμένοι για το πού θέλουν να πάνε τη χώρα και να ξέρουν πώς θα την πάνε εκεί που σκέφτονται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και δεν είναι αργά για να συμβεί αυτό” τόνισε εξάλλου.

Σημειώνεται πως ο κ. Κλίντον και ο κ. Τσίπρας συμμετείχαν σε συζήτηση του ιδρύματος Κλίντον στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός βρέθηκε για την Σύνοδο του ΟΗΕ.

Κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

ΑΘΗΝΑ

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ, στη Συγγρού. «Όταν προσέρχεσαι να λάβεις μέρος σε διάλογο με τόσο μεγάλο ακροατήριο και εκπροσωπείς τη χώρα, οφείλεις να είσαι άρτια προετοιμασμένος και δεν είναι κακό να έχεις και μεταφραστή», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η σιγουριά που αισθάνεται κανείς σε επίπεδο αλαζονείας δεν τον αφήνει να δει τις αδυναμίες του και αντί για σιγουριά εκπέμπει αμηχανία και δεν τιμά τη χώρα.

"Φαίνεται ότι έτσι πήγε και στις διαπραγματεύσεις που κράτησαν τόσες ώρες, ο κ. Τσίπρας, απροετοίμαστος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «έχει, πάντως, περιθώρια βελτίωσης".

Σχετικά με το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι οι ανακοινώσεις δεν είναι μία απλή δήλωση.

"Χρειάζεται περίσκεψη, πρόταση και υπογραφές. Θα ήταν εύκολο για μένα να πω ένα ναι ή ένα όχι. Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά και θα το ανακοινώσω όταν το κρίνω", επεσήμανε.

Όταν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη απάντησε πως όλοι οι υποψήφιοι είναι φίλοι του.

"Τους σέβομαι, τους εκτιμώ, έχουμε αγωνιστεί μαζί. Το ζητούμενο, πάντως, δεν είναι ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων αλλά οι υπογραφές", συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ερωτηθείς για τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, δήλωσε ότι ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ και πρόεδρος της ΚΕΦΕ δεν διασφαλίζει τις διαδικασίες. "Κανενός η στάση δεν με ενοχλεί. Όλοι είναι συνεργάτες μου. Ωστόσο, έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες", υπογράμμισε.

Τί απαντά η κυβέρνηση

Προκλητικό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση να κατηγορεί ο Ευάγγελος Μειμαράκης τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγαινε απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως σημειώνει, η ΝΔ ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών.

"Η επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη, έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ωστόσο τουλάχιστον προκλητικό, να κατηγορεί ο προσωρινός αρχηγός της ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγαινε απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, όταν το κόμμα του ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένο να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών.

Συνιστούμε στον κ. Μεϊμαράκη να αφήσει τις γραφικές ασκήσεις ειρωνικού ύφους και να μελετήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ώστε να βγάλει - αν είναι σε θέση - τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανταπάντηση ΝΔ

"Η καραμέλα της δήθεν διαπραγμάτευσης έλιωσε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου Τσίπρα- Καμμένου. Ενός μνημονίου που δεν χρειαζόταν και τελικά ήταν το πιο επώδυνο", ανταπαντά η ΝΔ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Παράλληλα σχετικά με την παρουσία του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ σημειώνει ότι "δυστυχώς η εικόνα μίλησε από μόνη της..." και πως "είναι θλιβερό να μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας σου και να γελά το ακροατήριο".

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

«Θετική η εξέλιξη»

ΚΕΔΕ: Προσωρινή λύση η παράταση λειτουργίας Κοινωνικών Δομών

Αθήνα

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, μέχρι 31 Δεκεμβρίου, λέγοντας, πάντως, ότι πρόκειται για «προσωρινή λύση».

Η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών ήρθε μετά από απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιου για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με δήλωσή του για το θέμα επισημαίνει: «Θεωρούμε εξαιρετικά θετική εξέλιξη την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στη λειτουργία των συγκεκριμένων δομών».

«Όμως δεν παύει να είναι μια λύση προσωρινή, για ένα κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης της φτώχειας για σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που αποκτά πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά» τονίζει.

Ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι η ΚΕΔΕ, πέραν της παράτασης της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών διεκδικεί τα εξής: Πρώτον, να ενταχθούν εγκαίρως οι παραπάνω δομές στο νέο ΕΣΠΑ και δεύτερον, να ενταχθεί το σύνολο αυτών των δομών στις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά τη λειτουργία 256 κοινωνικών δομών, ήτοι Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Δημοτικούς Λαχανόκηπους, Κοινωνικά Συσσίτια, Τράπεζες Χρόνου, Υπνωτήρια Αστέγων κ.α., που συγκροτούν το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δομές αυτές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με πρωτοβουλία των δήμων από την αρχή της οικονομικής κρίσης, αρχικά με δικούς τους πόρους και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ με δικαιούχους φορείς ΜΚΟ, σωματεία, ιδρύματα κ.λπ., που συμπράττουν με τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που είναι αρμόδια για κοινωφελείς δράσεις.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε αστέγους και άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, απασχολώντας 1.112 εργαζόμενους.

Δωρεά Ιδρύματος Νιάρχου για το προσφυγικό

ΑΘΗΝΑ

Δωρεά ύψους 750.000 ευρώ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Βόρεια Ελλάδα ενέκρινε το Δ.Σ. του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου.

Οι δύο οργανισμοί παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών καθαρισμού, διανομής ειδών πρώτης ανάγκης και βελτίωσης των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με τη δωρεά, αναφέρει:

«Η τρέχουσα κατάσταση έχει φτάσει σε ιδιαίτερα κρίσιμα επίπεδα. Το Ίδρυμα αναγνωρίζει την ανάγκη για επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι, το μέγεθος της κρίσης είναι τέτοιο, που απαιτεί μία πολύ ευρύτερη και θεσμική, συνεργατική παρέμβαση και προσέγγιση. Πιστεύουμε, όμως, ότι η εκτεταμένη εμπειρία και των δύο αυτών οργανισμών στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass