ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Με 155 πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015 2:05

 

ΑΘΗΝΑ

Με 155 ψήφους, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης. Τις προγραμματικές της δηλώσεις καταψήφισαν οι 144 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (απουσίαζε ο κ. Ν. Δένδιας στο εξωτερικό).

* «Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις, τις οποίες έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά και συγκεκριμένο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

Νωρίτερα, στο κόκκινο ανέβηκε το θερμόμετρο κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη. Ακολούθησε σκληρή αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο το χρέος και τα εσωκομματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για την επικείμενη μάχη της κυβέρνησης με στόχο την απομείωση του χρέους, απαντώντας στην παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαπίστωσα ότι έκανε μια εξαιρετική προεκλογική ομιλία. Όμως, κύριε Μεϊμαράκη, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτέμβρη και ο ελληνικός λαός απεφάνθη. Και χάσατε με 7,5 μονάδες διαφορά. Χάσατε πανηγυρικά.

Μπορεί να είσαστε σε προεκλογική περίοδο. Άκουσα και εσάς και τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Μητσοτάκη. Πράγματι, αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική. Όμως ο τόπος έχει ανάγκη από σχέδιο, όραμα και αποφάσεις και όχι προεκλογικές ρητορείες, κύριε Μεϊμαράκη.

Και θέλω να σας επισημάνω ότι για πρώτη φορά σε αυτόν τον τόπο γίνανε εκλογές, όχι πριν από μια δύσκολη συμφωνία, με άλλα να λέμε στα μπαλκόνια και άλλα να υπογράφουμε μετά. Γίνανε εκλογές μετά. Με τον ελληνικό λαό να τα γνωρίζει όλα και να επιλέγει με ανοιχτά χαρτιά ποιον θα στηρίξει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Και δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη. Το είπατε προεκλογικά, το ίδιο λέτε και τώρα. Με ανοιχτά χαρτιά, με όλες τις δεσμεύσεις, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά, με τη συμφωνία ψηφισμένη και από εσάς, σας το θυμίζω και με ανοιχτή την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων», είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε ατόπημα την αναφορά του κ. Μεϊμαράκη στο χρέος. «Είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι δεν κέρδισε κάτι η χώρα και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση απ' αυτή που ήμασταν πριν την 12η του Ιούλη. Και για κακή σας τύχη, κύριε πρόεδρε, αυτή η τοποθέτησή σας εδώ στο Κοινοβούλιο έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από μια ιστορική ομιλία του προέδρου Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπου αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε.

Κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει με ποιους είναι σε αυτήν εθνική μάχη. «Είστε με τις δυνάμεις τις συντηρητικές της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο; Που θέλουν να μην ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους;» και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε πάρει θέση, για τον τόπο, την κοινωνία, για τις κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου που εκπροσωπούμε και ανοίξαμε ρωγμές, και αυτές θα τις διευρύνουμε και θα την πετύχουμε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Είτε τη στηρίξετε είτε όχι, κύριε Μεϊμαράκη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ

«Όποιος κι αν είναι αρχηγός, η ΝΔ θα είναι συγκροτημένη» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στη σύντομη παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Για το χρέος είπε: «Εγώ δεν είπα να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, αλλά αντίθετα να ανοίξει, εσείς το αυξήσατε». Απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν θέλει συνεργασία με τη ΝΔ ή όχι, γιατί, όπως ανέφερε, «δεν σας φθάνουν τα μαξιλαράκια που έχετε».

Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους, σημείωσε ακόμη, απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και τού καταλόγισε ότι συγχέει την αύξηση του ΑΕΠ με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συμφώνησε πάντως ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας ότι «με την ύφεση που έχετε προκαλέσει και τα ελλείμματα πρέπει να το δούμε το χρέος».

Επέρριψε πάντως ευθύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί τη συναίνεση, λέγοντας πως «δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Κλείνοντας ανέφερε: «Εμείς συμπεριφερόμαστε σαν υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, λέμε "ναι" στα θετικά, λέμε "όχι" στα αρνητικά και στους φόρους».

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΣΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΛΕΜΕ «ΝΑΙ»

«Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε ‘ναι’. Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Οι 11 βουλευτές του Κινήματος μας με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα θα κάνουν τα πάντα για να περισώσουν όσα λογίζονται πολύτιμα στην ζωή μας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό να «μαζέψει ορισμένα στελέχη του» τα οποία επιτίθενται, όπως υποστήριξε, με ανοίκειο τρόπο απέναντι στο Ποτάμι.

Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε επί μακρόν «λες και το 4 να ήταν 40» αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός, με τη μορφή του τι θα έκανε εάν ήταν στην κυβέρνηση.

Έτσι, πρότεινε, μεταξύ άλλων, μικρότερη κυβέρνηση 20 ατόμων, απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων, επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου, δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους., απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι €30.000, από τον βραχνά του ΦΠΑ, κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αποκρατικοποιήσεις, μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος , ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ά

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Επίθεση στην κυβέρνηση για μεγάλα και ωραία λόγια και προσπάθεια δημιουργίας «εικονικής πραγματικότητας» μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, τη στιγμή που τα πραγματικά προβλήματα είναι κρίσιμα και τεράστια εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη και νέα εξόχως υφεσιακά μέτρα. Διαφωνούμε ριζικά και δεν στηρίζουμε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, ξεκαθάρισε. «Η ελπίδα δεν πέθανε απλώς πλέον δεν την εκφράζετε εσείς» είπε χαρακτηριστικά η Φ.Γεννηματά.

«Φτάνει πια με τα ωραία λόγια και τις περήφανες αναφορές σε δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα. Χρησιμοποιείτε το 'παράλληλο πρόγραμμα' ως το καινούργιο σας 'παραμύθι'. Γενικότητες για 'ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη', ψέλλισμα μόνο για τα δύσκολα μέτρα που έρχονται» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο, σε μερικούς μήνες θα φθάσατε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο», είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την αναγκαία ανάπτυξη, αλλά και για μεταρρυθμίσεις «μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη».

Εκτενή αναφορά έκανε στις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που «με την φοροκαταιγίδα, και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια» και στα εξόχως υφεσιακά μέτρα που περιέχει η συμφωνία με τους δανειστές, στα οποία «θα μας βρείτε απέναντι».

«Μην αναζητάτε σε εμάς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ούτε αφελείς συνενόχους, ούτε πρόθυμες εφεδρείες» τόνισε η κυρία Γεννηματά σε άλλο σημείο, κόβοντας τη γέφυρα -πριν καλά-καλά τη ρίξει ο πρωθυπουργός- για συμμαχία.

Να το καταστήσουμε σαφές, τόνισε για το τρίτο μνημόνιο, «εσείς έχετε την ευθύνη, εσείς διαπραγματευτήκατε, και εσείς θα κριθείτε».

ΛΕΒΕΝΤΗΣ: ΖΗΤΗΣΤΕ ΣΥΓΝΩΜΗ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνάει με το μπόνους των 50 εδρών, όπως ακριβώς και οι «δεξιές κυβερνήσεις» και πως παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα εκλογικά ποσοστά, τα οποία -λαμβανομένης υπόψη της αποχής- δείχνουν ότι τον ψήφισαν μόλις 22 στους 100 Έλληνες.

Ακόμη, με αφορμή το γεγονός ότι η ΝΔ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιστρέφει στα κόμπλεξ της δεξιάς πολιτικής.

Ωστόσο, για την αρνητική στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στην ψηφοφορία, ο κ. Λεβέντης αιτιολόγησε πως ο πρωθυπουργός αγνόησε τις προτάσεις-προϋποθέσεις που είχε θέσει προκειμένου να παράσχει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε: «Με είπατε λαγό. Η ιστορία θα δείξει ποιος είναι λαγός. Ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη».

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες, ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι ο δρόμος που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα οδηγεί το λαό μονάχα σε συνεχείς θυσίες.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει το εκλογικό ποσοστό που έλαβε ως συναίνεση του λαού σε αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μακριά η ώρα που ο λαός θα βγάλει συμπεράσματα για το πώς χρησιμοποιούν την ψήφο του».

Χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα επανάληψη όλων των μέτρων που οδήγησαν σε ένα «ακόμα πιο βάρβαρο τρίτο μνημόνιο», προσθέτοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση αφορά και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» την εκ μέρους του επίκληση της ανθρωπιστικής βοήθειας του «ενός πιάτου φαγητού» προς τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, «την ώρα που την περίοδο της κρίσης επενδύθηκαν 140 δισ. ευρώ στο εξωτερικό απ' την εγχώρια άρχουσα τάξη».

«Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση» συνιστά κατά τον κ. Κουτσούμπα και η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην ακραία φτώχεια, «προκειμένου να κλιμακώσει την επίθεση στη μεγάλη μάζα των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων», ενώ συνιστά επίσης πρόκληση και η εμφάνιση των «8μηνων συμβάσεων εργασίας με συνθήκες γαλέρας ως απάντηση στην ανεργία».

Εξάλλου, ο κ. Κουτσούμπας εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για εγκατάλειψη των πολλαπλών δεσμεύσεών του σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι επίκειται η κατεδάφιση των εναπομεινάντων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τόνισε ότι κάθε συζήτηση περί «ισοδύναμων μέτρων» και «παράλληλων προγραμμάτων» συνιστούν προσπάθεια απόκρυψης της ζοφερής πραγματικότητας και προσπάθεια να πειστεί ο λαός να αποδεχθεί το ύψος της θυσίας, διαλέγοντας μονάχα «την τσέπη απ' την οποία θα του τα πάρουν ή την ειδική ομάδα που θα το υποστεί, προσπαθώντας να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους μεταξύ τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass