Το σπίτι του 4ου π.Χ. αιώνα

Το σπίτι του 4ου π.Χ. αιώνα

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΒΩΤΗΣ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2015 0:26

 


ΑΘΗΝΑ
Μια εντυπωσιακή οικία των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.Χ.) με πλήθος κινητά ευρήματα, ανάμεσά τους πολυάριθμα χάλκινα και αργυρά νομίσματα, πήλινα ακροκέραμα, υφαντικά βάρη και ειδώλια, κοσμήματα αλλά και σημαντική ποσότητα κεραμικής και αμφορέων, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη χερσόνησο της Μολυβωτής στη Ροδόπη.
Σύμφωνα με το «Έθνος», η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί και οι αρχαιολόγοι μελετούν το υλικό για να προχωρήσουν στη δημοσίευσή του -περίπου σε τρία χρόνια.
Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας, «τα ερείπια του τειχισμένου οικισμού των όψιμων αρχαϊκών και κλασικών χρόνων που έχουν εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες ταυτίζουν τον οικισμό με την αρχαία Στρύμη, μια αποικία που ίδρυσαν οι Θάσιοι στη θρακική ακτή τον 7ο αι. π.Χ.».
Επισημαίνουν ωστόσο ότι «η ταύτιση αυτή δεν έχει γίνει αποδεκτή από όλους τους ερευνητές, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εύρεση κάποιας επιγραφής».
Την ανασκαφή διενήργησαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, μέσω του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Από ελληνικής πλευράς την ευθύνη είχαν οι αρχαιολόγοι Δέσποινα Τερζοπούλου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μαρίνα Τασακλάκη από την ΕΦΑ Ροδόπης, ενώ από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ο καθηγητής Νάθαν Αρινγκτον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass