ΑΛΩΒΗΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Πέρασε» το πολυνομοσχέδιο

Μόνη διαφοροποίηση από Νικολόπουλο. Είπαν «ναι» σε άρθρα ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2015 1:33

ΑΘΗΝΑ

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση δόσης περίπου 2 δισ. ευρώ εκ μέρους των δανειστών. Ναι επί της αρχής ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, διαφοροποιούμενος ωστόσο από την κυβερνητική γραμμή όσον αφορά στα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε επί άρθρων του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν θετικά στο άρθρο 10 που προβλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τον κοινό λογαριασμό διαχείρισης των αποθεματικών κρατικών φορέων.
Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν μόνο το άρθρο 14 με το οποίο που καταργείται η δυνατότητα του υπο-λογαριασμού του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων, και από 1η Σεπτεμβρίου υπάγεται στον μεγάλο λογαριασμό, που δεν μπορεί να σπάσει έως το 2019.
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε εκτός από το άρθρο 14, και το άρθρο 17 που αφορά τη ρύθμιση των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όχι σε όλα ψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΗΔΗ…
Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στο πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο επικοινωνιακός ορυμαγδός διαψεύστηκε, αφού στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά δύσκολα μέτρα, που απορρέουν από τη συμφωνία που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. «Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Τα μέτρα τα γνωρίζαμε από τον Αύγουστο, οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε με στρατηγική, είπε ο κ. Τσίπρας και εγκάλεσε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι βρίσκεται σε υπαρξιακό αδιέξοδο.
Εσείς που μας κατηγορούσατε ότι καθυστερούμε στη διαπραγμάτευση, εσείς που είχατε ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας, εσείς που τον Αύγουστο ψηφίσατε τη συμφωνία, σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα, συμπλήρωσε.
Επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η αξιολόγηση, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 και να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
«Δεν έχετε σχέδιο για τη χώρα. Ο καημός σας είναι να ξαναβρεθείτε στις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά δεν θα το πετύχετε ούτε αυτή ούτε την επόμενη τετραετία. Για πολλά χρόνια θα μείνετε στην αντιπολίτευση. Κοιτάξτε να είναι εποικοδομητικά χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.
ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ- ΣΤΑΘΑΚΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις υποθέσεις των «πόθεν έσχες» του Αλέκου Φλαμπουράκη και του Γιώργου Σταθάκη λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για διαφθορά. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί, τόνισε και συμπλήρωσε: «Μην ψάχνετε για διαφθορά στην Αριστερά».
Ο πρωθυπουργός ήταν για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ότι κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και πως η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη σε φοροδιαφυγή και διαφθορά.
Μην με προκαλείτε, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και αναρωτήθηκε σε ποιες τσέπες πήγε το ένα εκατομμύριο ευρώ από τα μαύρα ταμεία της Siemens που δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για παράταση ενός έτους για την παραγραφή μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο πρωθυπουργός στην ενημέρωση για την σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.
Ήταν κατηγορηματικός ότι κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν, παρά τις πιέσεις που ασκούν τις τελευταίες ημέρες Βερολίνο και Κομισιόν.
Εξήγησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί η Άγκυρα συνεχίζει τις παραβιάσεις και τις αμφισβητήσεις σε θέματα που είναι ξεκαθαρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και επειδή για να υπάρξει έλεγχος των προσφυγικών ροών, πρέπει να υπάρξει έλεγχος εντός των τουρκικών εδαφών.
ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΛΩΣΕΙ
Βολές κατά του πρωθυπουργού ότι ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή.
«Εσείς ο αντιμερκελιστής ζητάτε από την κ. Μέρκελ να μας μαλώσει για να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο;» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.
«Δεν σας ενοχλούν, εσάς που είστε "ευαίσθητοι", τέτοιες παρεμβάσεις, κύριοι της συμπολίτευσης;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και επανέλαβε πως «ό,τι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε, ό,τι είναι φόρος και περικοπές όχι».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση» τόνισε.
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που έγιναν εκλογές πριν από την ψήφιση των μέτρων μίας συμφωνίας, και όχι μετά, ο κ. Μεϊμαράκης το διέψευσε και πρόσθεσε: «Αν τολμούσατε ας μην κάνατε τις εκλογές τότε (τον Σεπτέμβριο) αλλά το Νοέμβριο για να γνωρίζει ο κόσμος. Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού και αυτό δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γίνεται συζήτηση επί των μέτρων και γι' αυτό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση.
«Επειδή δεν θέλετε να συζητάμε για αυτά (τα μέτρα), θέλετε να μιλάμε για άλλα: το "πόθεν έσχες", τη λίστα Λαγκάρντ», όπως είπε.
«Δεν λύνονται οι αλλαγές στις συντάξεις με το να μας μιλάτε για τα παραθαλάσσιο μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για το θέμα των «πόθεν έσχες» ο κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε πώς εξέδωσε «απόφαση» ο πρωθυπουργός; «Εμείς πιστεύουμε σε μία Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, με έντιμους δικαστές και αυτοί θα βγάλουν απόφαση» τόνισε.
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Την «απαίτηση» της Χρυσής Αυγής να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι δεν αντιμετωπίζει το «τεράστιο αυτό ζήτημα για τη χώρα» όπως πρέπει.
Μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, είπε πως εκείνοι που το χειρίστηκαν είναι άριστοι στην λενινιστική τακτική, ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω, «αφαιρούν δηλαδή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών κι είναι ευχαριστημένος ο λαός». Ανέφερε επίσης, ότι μέσω του νομοσχεδίου αυτού, καταστρέφονται οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προς όφελος των ξένων, ενώ χαρακτήρισε «φαιδρό το φαινόμενο» να διαδηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των μέτρων που οι ίδιοι ψηφίζουν. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξημερώθηκαν με τον Μαρξ και τον Λένιν και νυχτώθηκαν με το ΔΝΤ. Είναι η καπιταλιστική αριστερά» είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση η οποία καταψηφίζει τα μέτρα για να σχολιάσει «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».
Ακόμη ο γραμματέας της ΧΑ ανέφερε: «Κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία. Το όνομα ανήκει στην ελληνική ιστορία. Ούτε σύνθετο, παράγωγο ούτε τίποτα» κι - όπως είπε - αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοια λύση θα έχει εναντίον της συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θέμα εκτίμησε ότι η κατάσταση ξέφυγε από κάθε όριο και «η Ευρώπη δυστυχώς δεν κάνει τίποτα».
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΛΑΝΑ
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή και να αναρτήσει στη Διαύγεια τον πλήρη κατάλογο των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται η κτηματική περιουσία του Δημοσίου;
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο κ. Αλεξιάδης «αποδέχθηκε την πρότασή μας να αποσύρει τη διάταξη που επέτρεπε την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Αποδέχθηκε έτσι έμπρακτα, τη θέση μας ότι η διάταξη όντως ευνοούσε τη φοροδιαφυγή και την διαφθορά».
Ως προς τη στάση που θα τα τηρήσει το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Οι Ευρωπαίοι μας θέλουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκροτήματα Τύπου μας θέλουν με το ΠΑΣΟΚ. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μας θέλουν με τη ΝΔ. Το Ποτάμι όμως έχει άλλα πλάνα. Θα σας επαναλάβω αυτά που λέγαμε πριν 20 μήνες – γιατί εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις τόσο συχνά. Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε τις λύσεις, έχουμε τα πρόσωπα. Και πιστεύουμε στην ωφέλιμη πολιτική. Το αποδείξαμε».
«Δεν ηθικολογούμε και δε θεωρούμε ότι κατέχουμε το αλάθητο. Δε θα κάνουμε λοιπόν εύκολη αντιπολίτευση. Ούτε “όχι σε όλα”, ούτε ‘’ναι σε όλα’’. Και θα συνιστούσα και στους συναδέλφους της συμπολίτευσης να σκεφθούν τι δεν πρέπει να καταλήξουν χειροκροτητές. Δε λέω να ρίξουν την κυβέρνησή τους, αλλά δε θα ήταν κακό να διαφοροποιούνται σε επιμέρους θέματα» είπε και κατέληξε:
«Δεν είναι όλα κόκκινες γραμμές. Να έχουμε τη γενναιότητα να κοιτάμε έξω από τις γραμμές των δικών μας στρατοπέδων. Το Ποτάμι σε πείσμα όλων αυτών που επιμένουν να μας ζητάνε ξεκάθαρο ασπρόμαυρο στίγμα, λέει: είμαστε ξεκάθαροι αλλά δεν είμαστε ασπρόμαυροι».
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΛΙ ΛΑΔΙ…
«Όσο πλησιάζει η ψήφος του νομοσχεδίου τόσο δυναμώνετε τα ντεσιμπέλ της προπαγάνδας σας για να συντηρήσετε αυταπάτες περί διορθωτικών κινήσεων, περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Προσπαθείτε να κερδίσετε χρόνο και να αποσπάσετε τη λαϊκή ανοχή» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα. «Γι αυτό ισχυρίζεστε ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα αποτελέσει μια συγκρουσιακή διαδικασία πάνω στην οποία μια κυβέρνηση της αριστεράς θα προσπαθήσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική πλειοψηφία. Υλοποιείτε όλα όσα παραλάβατε μέχρι κεραίας και προσθέτετε και καινούργια και χειρότερα από αυτά που παραλάβατε», ανέφερε.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί απομείωσης του χρέους καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποκρύπτει από τον λαό, που δεν ευθύνεται γι αυτό, ούτε ωφελήθηκε τίποτα, πως θα κληθεί να το πληρώσει ολόκληρο.
Ακόμη είπε προς την κυβέρνηση πως οι μονοπωλιακοί όμιλοι δεν πληρώνουν «για αυτό σας αγκαλιάζουν στοργικά και στο ελληνικό και στο αμερικανικό έδαφος» και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα «εμπλέκετε τη χώρα στο επικίνδυνο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή». «Προχθές επιβεβαιώσατε την στατηγική συμπόρευση με τις ΗΠΑ ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα τα ατλαντικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή σε βάρος των ρώσικων ανταγωνιστικών σχεδίων» πρόσθεσε.
Τέλος ο κ. Κουτσούμπας «προειδοποίησε» μην τολμήσετε να προχωρήσετε στις παροτρύνσεις των Ευρωπαίων και του ΝΑΤΟ για κοινή φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία με πρόσχημα το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Φορολογείτε τις μικρές μονάδες περισσότερο από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, μειώνετε τα φορολογικά βάρη του μεγάλου κεφαλαίου το οποίο θα αναλάβει με συμβάσεις παραχώρησης να αξιοποιεί περιουσιακά στοιχεία του κράτους με την απαλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, ο παραχωρησιούχος θα φορολογείται μόνο για την επικαρπία ή το δικαίωμα επιφανείας. ανέφερε ο κ.Κουτσούμπας υπογραμμίζοντας πως «πάλι το μεγάλο κεφάλαιο τη βγάζει λάδι».
ΛΕΒΕΝΤΗΣ: ΒΑΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα δήλωσε μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.
Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα εάν δεν γίνουν δεκτά τα εννέα σημεία που έχει εισηγηθεί.
«Τα μέτρα είναι πολύ βαριά», είπε «γιατί αφαιρούν επιδόματα από ανασφάλιστους υπερήλικες χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για περιπτώσεις όπως οι 330.000 διπλοσυνταξιούχοι, τα ρετιρέ στις συντάξεις, και συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και εξακολουθούν να εργάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Συνεχίζοντας καταλόγισε «έλλειψη αξιοπιστίας» στα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ενώ ψήφισαν την αρχική συμφωνία τώρα αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα αν και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας, ότι «θα μπορούσε να αποφύγει το ενέχυρο των 50 δισ. ευρώ, εάν είχε απομακρύνει εγκαίρως τους δραχμιστές», όπως τους απεκάλεσε.
'Ασκησε επίσης κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ότι εμφανίζεται σήμερα κατά των φόρων, ενώ όσο κυβερνούσε έβαζε φόρους και υποστήριξε ότι υπάρχει συμμαχία ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, για την οποία εκτίμησε ότι θα αποτύχει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass