ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΟΦΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΠΑΝ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Μισόλογα για το ασφαλιστικό…

Θεοδωράκης: Στον Αρμαγεδδώνα δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2015 0:08

ΑΘΗΝΑ

Συμβουλευτικά λειτουργεί το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, χθες το πρωί στο Mega.
Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».
Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.
ΜΠΟΥΡΛΟΣ: ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
«Η Επιτροπή Σοφών δεν μπορεί να κόψει συντάξεις» είπε το μέλος της, Δημήτρης Μπούρλος, μετά τις πληροφορίες για ύβρεις και απειλές που δέχονται κάποια μέλη της Επιτροπής Σοφών που κατάρτισαν το πόρισμα για το ασφαλιστικό.
Για το περιστατικό όπως του μεταφέρθηκε από τα μέλη της επιτροπής στα οποία έγινε η επίθεση ανέφερε πως κάποιοι «εξέφρασαν κάποιες απειλές σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις».
Και συνέχισε: «Η επιτροπή εισηγείται κάποια πράγματα, εγώ σας είπα ότι διαφωνώ, αλλά από εκεί και πέρα είναι μια επιστημονική επιτροπή που θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό, άλλωστε σας θυμίζω και το εξής, στην επιτροπή το 1/3 ήταν δικαστές από αυτούς που συμμετείχαν σε συνθέσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων».
Εκτίμησε πως «τα δύσκολα για το ασφαλιστικό έχουν ήδη ψηφιστεί με το τρίτο μνημόνιο» και πως «είναι γνωστό και τα δύσκολα βέβαια προέρχονται και από την σκληρή πραγματικότητα».
Σημείωσε, ωστόσο, πως «όλα είναι θέματα κυβερνητικών αποφάσεων και ψήφισης νόμων από τη Βουλή», ενώ για τη δική του διαφωνία με το πόρισμα είπε πως είναι εκπεφρασμένη στο ίδιο το πόρισμα «και σε σχέση με το μοντέλο που προκρίνεται και σε σχέση με τον επανυπολογισμό του ποσού των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων και σε σχέση με την επικουρική σύνταξη».
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
«Στον συνταξιοδοτικό αρμαγεδδώνα που έρχεται, το Ποτάμι δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος στη οποία προστίθεται ότι το Ποτάμι έχει ήδη καταθέσει προτάσεις πριν τις εκλογές και περιμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.
«Προειδοποιούμε όμως για δύο πράγματα, καθώς τα μέτρα που αναμένονται είναι πολύ δύσκολα. Πρώτον, να μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να εξαιρέσει κανένα ταμείο, όσο ευγενές και να είναι, από τις αλλαγές, γιατί θα διαταράξει το αναγκαίο αίσθημα δικαίου. Δεύτερον, να μην συνεχίσει την πρακτική των περικοπών στις ανύπαρκτες, ονομαστικές συντάξεις του 2010 στην προσπάθειά της να κρύψει το πραγματικό μέγεθος των περικοπών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη όσοι μετείχαν στην Επιτροπή Σοφών για τον λαϊκισμό που έσπειραν, αλλά και να απολογηθούν όσοι αντιστάθηκαν και τελικά ακύρωσαν τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, που πλέον μετά τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών μοιάζουν «αθώα παιχνίδια».
«Μετά το πόρισμα της επιτροπής σοφών -ανάμεσά τους τέσσερις δικαστικοί με αποφάσεις κατά των συνταξιοδοτικών περικοπών των προηγούμενων δύο μνημονίων- δεν θα ζητήσει κανείς από τους σοφούς συγγνώμη; Δεν θα ζητήσουν, έστω σήμερα, συγγνώμη για τον λαϊκισμό που έσπειραν;» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μετά τις προτάσεις της επιτροπής, που κάνουν τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις (από επιτροπής Σπράου μέχρι και τις τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) να φαίνονται αθώα παιχνίδια, δεν θα απολογηθεί κανείς από όσους αντιστάθηκαν και τελικά τις ακύρωσαν;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass