ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Παραμένει στην Καρδίτσα το τμήμα Δασοπονίας

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2017 15:00

Αίρεται επιτέλους η μεγαλύτερη ίσως αδικία που επέφερε η εφαρμογή του περιβόητου σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όχι μόνο στην Θεσσαλία, αλλά και σε όλη τη Ελλάδα!

Το Υπουργείο Παιδείας, με την καθοριστική συμβολή του ΤΕΙ Θεσσαλίας και πολιτικών φορέων της περιοχής μας αποφάσισε την επανεισαγωγή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας στο μηχανογραφικό δελτίο εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017 – 2018!

Το εν λόγω Τμήμα είχε βγει από το μηχανογραφικό, αρχικά το 2011, όταν υπουργός Παιδείας ήταν η κα Α. Διαμαντοπούλου. Το 2012, μετά από πιέσεις των τοπικών φορέων, το Τμήμα συμπεριλήφθηκε ξανά στο μηχανογραφικό εκείνης της περιόδου, μέχρι το 2013 που έμεινε εκτός για δεύτερη φορά, αφού ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος εφήρμοσε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» θέτοντάς το σε καθεστώς μεταβατικότητας! Από τότε το Τμήμα Δασοπονίας Δ.Φ.Π. συνέχιζε να λειτουργεί στην Καρδίτσα, μέχρι να οριστικοποιηθεί το 2018, η κατ’ επιταγήν του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», μεταφορά – συγχώνευσή του με το αντίστοιχο του Καρπενησίου!

Αυτό όμως δεν θα γίνει ποτέ, δεδομένου ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπό τον κ. Κ. Γαβρόγλου, «βαδίζοντας στα χνάρια» της πρώην αναπληρώτριας υπουργού κας Σίας Αναγνωστοπούλου, αποφάσισε την παραμονή της Δασοπονίας στην Καρδίτσα και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε γράψει πρώτη η «Ε» σε σχετικά ρεπορτάζ την 16η Μαΐου 2016, αλλά και την 5η Δεκεμβρίου 2016, εδώ και 1,5 περίπου χρόνο έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά με συνεχείς επαφές του ΤΕΙ με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν το ουσιαστικό αποτέλεσμα αναγνώρισης της αδικίας! Μάλιστα, η πρώην αναπλ. υπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου είχε προγραμματίσει για το περασμένο Φθινόπωρο, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Λάρισα, όπου και θα ανακοίνωνε επίσημα την επανεισαγωγή της Δασοπονίας Καρδίτσας στο μηχανογραφικό της νέας ακαδημαϊκής περιόδου 2017 - 2018! Όμως, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αλλαγή προσώπων στην ηγεσία του Υπουργείου «πάγωσε» προσωρινά το θέμα! Ο νέος υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, ήρθε σε επαφή με την Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενημερώθηκε στη συνέχεια λεπτομερώς για το ζήτημα και προχώρησε στην οριστική διευθέτησή του, προς ιδιαίτερη ικανοποίηση των φορέων της Καρδίτσας.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρείς Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση χαιρετίζοντας την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας Δ.Φ.Π. στην Καρδίτσα. Σε αυτή επισημαίνουν τα εξής

 «Θετική εξέλιξη, που ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία του νομού μας, αποτελεί η ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου για την παραμονή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (ΤΕΙ Θεσσαλίας) στην Καρδίτσα. Με μεγάλη πικρία οι Καρδιτσιώτες είχαν έρθει αντιμέτωποι με την κατάφωρη αδικία που συντελέστηκε το 2013 με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Ήταν ένα άδικο σχέδιο που προέβλεπε τον αποκλεισμό του Τμήματος από το μηχανογραφικό δελτίο των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ και τη συγχώνευση του με το ομότιτλο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που εδρεύει στο Καρπενήσι μετά τον Οκτώβριο του 2018. Η απομάκρυνση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος από την πόλη μας θα αποτελούσε ένα σοβαρό πλήγμα όχι μόνο για την περιοχή της Καρδίτσας αλλά και γενικότερα για τη Θεσσαλία. Χωρίς δασική και περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση το Ίδρυμα και η Περιφέρεια θα ήταν έξω από τα σύγχρονα αναπτυξιακά προγράμματα και με περιορισμένες δυνατότητες ως προς τις συνεργασίες που θα επεδίωκαν, καθώς τόσο η Περιφέρειά μας όσο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας στηρίζουν την ανάπτυξή τους κυρίως στην πρωτογενή παραγωγή (αγροτική και δασική). Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, με τη συναίνεση και των Προέδρων των ΤΕΙ, αποτελεί ένα υπόδειγμα ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου για την ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας. Σήμερα αποκαθίσταται μία κατάφωρη αδικία. Σήμερα δικαιώνονται οι αγώνες και οι προσπάθειές μας. Όπως δικαιώνονται  και οι άοκνες προσπάθειες του σημερινού Αναπληρωτή Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέχρι πρότινος προέδρου του Τμήματος, Αναπληρωτή καθηγητή Μιχάλη Βραχνάκη καθώς και των φοιτητών του Τμήματος, για την αποκατάσταση αυτού του ακαδημαϊκού εγκλήματος. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Η επαναλειτουργία του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στην Καρδίτσα, αποτελεί αξιακό στοιχείο για την περιφέρεια και για τις τοπικές κοινωνίες και αποκαθίσταται το κοινό περί δικαίου και ισονομίας αίσθημα».

Του Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass