Ο Γ.ΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ:

Ηλίας Ξανθάκος: Θέλουμε εξωστρεφή παραγωγή και οικονομία

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2017 22:45

«Πρέπει να μάθουμε να παράγουμε και να πουλάμε όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ποιοτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία και η επιχειρηματικότητά μας να έχει μέσα της έντονα τα στοιχεία της γνώσης και της καινοτομίας.

Με αυτόν τρόπο θα εργαστούν και οι πτυχιούχοι μας οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλειές...». Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος έδωσε από την Καρδίτσα το στίγμα της κυβερνητικής προσπάθειας για την υλοποίηση στη χώρα ενός νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος σε ενημερωτική εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται ένας κύκλος συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τη διαμόρφωση του αρχικού πλαισίου του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Σ.Σ.Α 2017 – 2021, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να εμπλουτιστεί και να εξειδικευτεί με τα επιμέρους στοιχεία που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

«Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική για μας διότι θα ακούσουμε από μία περιοχή με ιδιαίτερες παραγωγικές δυνατότητες και δυναμικό όπως ο νομός Καρδίτσας, κρίσιμες προτάσεις για το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» επισήμανε ο κ. Ξανθάκος και πρόσθεσε: «Είναι στενά τα οικονομικά πλαίσια όπου μπορούμε να κινηθούμε και αυτό θα κάνουμε διότι δεν γίνεται αλλιώς. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων που στην Ελλάδα είναι σημαντικές και ποικίλλουν κατά περίπτωση. Οπωσδήποτε υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και μάλιστα σε περιοχές οι οποίες έχουν αποδείξει στο παρελθόν, μα και στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, ότι μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας».

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου ο κ. Ξανθάκος τόνισε ότι πρώτος είναι «η αντιμετώπιση της ανεργίας που δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και πολλά προβλήματα». Δεύτερος άξονας είναι «η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με τη γήρανση του πληθυσμού και τη φυγή πολλών νέων κυρίως επιστημόνων στο εξωτερικό. Και ο τρίτος άξονας αφορά «στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας, το οποίο εμείς θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, διότι το σημερινό έχει πάρα πολλά προβλήματα, με κατακερματισμένη και εσωστρεφή οικονομία καθώς επίσης και χαμηλό τεχνοκρατικό - καινοτομικό προφίλ».

«Εμείς» συνέχισε ο κ. Ξανθάκος «θέλουμε μια οικονομία που να εμπιστεύεται τις δυνάμεις της, να είναι εξωστρεφής και κυρίως ο τομέας της παραγωγής να έχει έντονα τα στοιχεία της γνώσης και της καινοτομίας. Δυστυχώς μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ ένα αναπτυξιακό σχέδιο που να είναι δοκιμασμένο στην οικονομία. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να παράγουμε και να πουλάμε όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ποιοτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία και η επιχειρηματικότητά μας να έχει μέσα της έντονα τα στοιχεία της γνώσης και της καινοτομίας. Με αυτόν τον τρόπο θα βρουν απασχόληση και οι πτυχιούχοι, οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να βρουν πουθενά δουλειές».

Στον προβληματισμό που κατατέθηκε, πώς θα προκύψουν οι νέες θέσεις εργασίας με την υπάρχουσα βαριά φορολογία, ο κ. Ξανθάκος απάντησε ως εξής: «Πράγματι η φορολογία είναι ένα θέμα, αλλά δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν δομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τα οποία σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο δράσης της επιχειρηματικότητας και των παραγωγικών δυνάμεων».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, ο κ. Ξανθάκος απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα λέγοντας «πρωταρχικά στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα πρέπει να πειστούν οι παραγωγικές δυνάμεις ότι αξίζει τον κόπο». Ενώ, για τη χρηματοδότηση του νέου Σ.Σ.Α. είπε πως «το Σχέδιο θα βασιστεί σε πόρους του ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο οποίος προβλέπει σημαντικές φοροαπαλλαγές για τους επενδυτές σε μια «win-win» κατάσταση που συνδέεται με τις προοπτικές επιτυχίας της κάθε επένδυσης».

Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας αποκάλυψε ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για υλοποίηση στην ελληνική περιφέρεια μεγάλων βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρηματικών δράσεων, με επενδυτές οι οποίοι ζητούν φοροαπαλλαγές και όχι επιδοτήσεις.

Τον κ. Ξανθάκο υποδέχθηκαν στην Καρδίτσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά - Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, ο συντονιστής της Ν.Ε. Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου και πολλά κομματικά στελέχη, ενώ στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Αναψυκτήριο Παυσιλύπου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Βύρων Παππάς και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass