ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μοίρασε χρήματα σε Θεσσαλικό Θέατρο, συλλόγους ΑμεΑ

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ΑΓΕΤ για την καύση RDF

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2017 22:10

Σαφή θέση ενάντια στην καύση RDF από τη βιομηχανία ΑΓΕΤ, εάν η εταιρία δεν συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά στην καύση εναλλακτικών καυσίμων έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το οποίο συνεδρίασε -ειδικά γι’ αυτό τον λόγο- στο Μέγαρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Εκτός των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανάλογη θέση είχαν βουλευτές και εκπρόσωποι σωματείων και συλλογικών κινήσεων του γειτονικού νομού.

Στα υπόλοιπα θέματα το Σώμα ενέκρινε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Δήμο Λαρισαίων για τη χρηματοδότηση του Θεσσαλικού Θεάτρου, ενώ άναψε το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και Σωματείων που ασχολούνται με τα ΑμεΑ. 

Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκε η εισήγηση του Κ. Αγοραστού για την έγκριση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) Θεσσαλίας, ο οικονομικός απολογισμός οικ. έτους 2016, οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας, επιχορηγήθηκαν Σύλλογοι ΑμεΑ της Θεσσαλίας, εγκρίθηκε η σύναψη και το σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αφορά στη διάθεση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στην Περιφέρεια ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και διάφορες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων έργων και δράσεων.

Επίσης εγκρίθηκε η επιχορήγηση των παρακάτω φορέων με 7.000 ευρώ: Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μαθητών ειδικών σχολείων –ιδρυμάτων-θεραπευτηρίων και ατόμων με αναπηρία Ν. Λάρισας, Πολιτιστικό σωματείο ατόμων με αναπηρίες και μη- η ΦΛΟΓΑ και Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών.

Θεσσαλικό Θέατρο

Όσον αφορά στην έγκριση υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και της Δημοτικής Θεατρικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λαρισαίων «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη θεατρική ανάπτυξη της πόλης της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Θα ενεργοποιηθεί επίσης το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τη θεατρική και γενικότερα πολιτιστική ανάπτυξη και τόνωση της καλλιτεχνικής ζωής. Εξάλλου βασική πηγή χρηματοδότησης αποτελεί η σχετική επιχορήγηση.

Όπως δήλωσε και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός «ανέκαθεν η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει ποικιλοτρόπως το Θεσσαλικό Θέατρο, το έχει εντάξει σε εκδηλώσεις, όπως αυτή με «θέα στο Αιγαίο» που υλοποιεί η Περιφέρεια και κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα το ενισχύουμε».

ΑΓΕΤ

«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κλείσουμε εργοστάσια, αλλά ούτε για να κλείσουμε σπίτια. Πάνω απ’ όλα προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Εμείς σεβόμαστε τις προσπάθειες και τους ανθρώπους που επενδύουν στην περιοχή μας, αλλά δεν είμαστε Μπανανία».

Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα της Περιφερειακής Αρχής για το περιβαλλοντικό ζήτημα που προέκυψε με την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «η Περιφέρεια Θεσσαλία θα εμμείνει στην απόφασή της που δεν περιλαμβάνει το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο», ενώ χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία του κάθε πολίτη. «Η υγεία, τόνισε, είναι το σημαντικότερο αγαθό. Όπως είπε, το θέμα της χρήσης των εναλλακτικών καυσίμων είναι πολύπλοκο και δύσκολα διαχειρίσιμο. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ήταν γνωμοδοτική. Δεν επέτρεπε τη χρήση. Η Πολιτεία δεν σέβεται τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τον θεσμό».

Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την κατάσταση στην οποία έχουμε οδηγηθεί σήμερα επέρριψε η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη, από τη «Θεσσαλών Συμπολιτών». Σύμφωνα με την κ. Τσαλίκη «η Περιφέρεια δεν έγινε για να πετάμε το μπαλάκι στην κεντρική διοίκηση. Η καύση του RDF συμπεριλαμβανόταν στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Απρίλιο του 2013. Στους επισυναπτόμενους πίνακες της μελέτης στην οποία γνωμοδότησε το περιφερειακό συμβούλιο το εναλλακτικό καύσιμο αναφερόταν. Αν δεν αντικρίσουμε την αλήθεια κατάματα, δεν θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα. Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους να κρυβόμαστε; Να λέμε ψέματα και λαϊκισμούς για να καθησυχάζουμε»;

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ και αναφερθείς στην επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανάκληση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.

Η γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποστήριξε ότι «το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στην περιοχή της Μαγνησίας, καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό, ούτε ενδοπαραταξιακό. Όλοι μας έχουμε την ίδια ανησυχία για την υγεία των κατοίκων της πόλης μας. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι είναι εμφανής η απουσία της εργοδοσίας της ΑΓΕΤ η οποία θα έπρεπε να είναι εδώ, ώστε να ακουστούν και οι δικές τους θέσεις πάνω στο θέμα. Έκπληξη επίσης αποτελεί και η απουσία εκπροσώπου του αρμόδιου υπουργείου, όχι μόνο στην παρούσα συνεδρίαση αλλά και σε όσες επερωτήσεις έχουν κατατεθεί, δεν έχει δώσει καμία απάντηση. Είμαστε κάθετοι, αντίθετοι σε κάθε επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με νέους ρυπογόνους παράγοντες. Διαφωνώ με την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί. Ό,τι λέγεται πρέπει να αποδεικνύεται με επιστημονικά δεδομένα».

Ο εκπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης που είναι «η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία, με συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, των μεγάλων παραγωγικών μονάδων όπως η ΑΓΕΤ. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύει και ο περιορισμός της ασυδοσίας της εργοδοσίας, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι στην περίπτωση της ΑΓΕΤ και η ρητή απαγόρευση καύσης σκουπιδιών».

Να σημειωθεί ότι δυναμικό «παρών» έξω από το ΤΕΕ Μαγνησίας, λίγο πριν από την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ, έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι σωματείων, συλλογικών κινήσεων και απλοί πολίτες, αντιδρώντας στη σχετική αδειοδότηση της ΑΓΕΤ, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ανάρτησαν πανό, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν εντός του χώρου της συνεδρίασης.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass