Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ

Απαραίτητοι οι υγιείς συνεταιρισμοί στη νέα γεωργία

*Ποια ζητήματα έθεσαν οι Θεσσαλοί παραγωγοί

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2017 22:21

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας (ΦΠΑ 13% για αγροτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω Ομάδων Παραγωγών) και των ασφαλιστικών εισφορών, χαμηλώνοντας το κόστος παραγωγής ώστε τα προϊόντα να είναι ανταγωνίσιμα. Και φυσικά τα παραπάνω να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους υγιείς συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν τον μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.


Αυτά ζήτησαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Διβάνη», με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου.
Στη συνάντηση παρέστη και ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης και από τους Θεσσαλούς συνεταιριστές ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Ιωάννη Συρταδιώτη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα Θανάσης Βακάλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών Χρήστος Σουλιώτης με τον διευθυντή του Συνεταιρισμού Αστέριο Σαπουνά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούντζος με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Βαγγέλη Παναγιώτου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και εκτελεστικό μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας Αναστάσιος Λάππας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Γεώργιος Μπούκης με τον ταμία Γεώργιο Παπακώστα.
Φυσικά συζητήθηκε και η τροπολογία που έχει παγώσει και αφορά στην παύση των διώξεων εναντίον των συνεταιριστών για χρέη των οργανώσεων και για την αξιοποίηση των ακινήτων των πρώην Ενώσεων που τελούν υπό εκκαθάριση, όπως επίσης η ρύθμιση των κόκκινων δανείων και η επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των συν/σμών από ενιαίο φορέα που θα συγκροτήσει η κυβέρνηση. Σε όλα τα ζητήματα, ο κ. Δραγασάκης έδειξε να κατανοεί την ανάγκη ρύθμισής τους, αν και απέφυγε να δεσμευθεί σε κάτι συγκεκριμένο. Είτε γιατί δεν ήταν έτοιμος και έπρεπε να συνεργαστεί με τα αρμόδια υπουργεία, είτε γιατί ακολουθούσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ι. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει την πορεία ρύθμισης εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλών των αγροτών δήλωσε ότι αυτή εξελίσσεται ομαλά και πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη ρύθμιση παλιών δανείων της ΑΤΕ και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες θα αναζητήσει λύση και γι’ αυτά που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Σχετικά με τους συνεταιρισμούς, υποστήριξε ότι «παρόλη την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στο παρελθόν, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μια αναβίωση ενός νέου σύγχρονου μοντέλου συνεταιριστικού κινήματος, βασισμένο σε νέες βάσεις, συνδυάζοντας παράλληλα και την εμπειρία παλιών αλλά δυναμικών σχημάτων. Η Θεσσαλία είναι η πατρίδα του συνεταιριστικού κινήματος και οι υγιείς συνεταιρισμοί χρειάζονται στη νέα γεωργία που σχεδιάζουμε και στην παραγωγική επανάσταση που οραματιζόμαστε».
Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε σχετικά: Οι συνεταιρισμοί που ανταποκρίθηκαν σήμερα στην πρόσκληση είναι υγιής συνεταιρισμοί, που μπορούν να κάνουν άλματα προς τα μπρος, με τη σχετική χρηματοδοτική ενίσχυση. Τα προβλήματα που τέθηκαν θα επεξεργαστούν από τα αρμόδια υπουργεία, θέληση για επίλυσή τους υπάρχει. Το ζήτημα είναι να συνδεθούν ή να συνεργαστούν τα τραπεζικά σχήματα με αυτούς τους συνεταιρισμούς. Πολύ σύντομα θα επαναλάβουμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνάντηση».
* Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγκος, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ εποικοδομητική», ευχήθηκε «η κατανόηση που έδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύντομα να μεταφραστεί με έργα, πράξεις και κυβερνητικές αποφάσεις, διότι η βούληση μόνο δεν αρκεί» και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι «οι συνεταιριστές θα συνεχίσουν να ενοχλούν και να πιέζουν την κυβέρνηση, διότι ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχός τους».
Γ. Ρούστας

Σχετικά Άρθρα