ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Προϋπολογισμός κατ’ εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών

Δημοσίευση: 15 Νοε 2017 22:08

Κατά πλειοψηφία, όπως αναμενόταν άλλωστε, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ο προϋπολογισμός του 2018, καθώς υπερψηφίστηκε από την περιφερειακή αρχή, ενώ η αντιπολίτευση τον καταψήφισε. Ναι από τη γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαρίνα Χρυσοβελώνη μόνο ως προς το κομμάτι των κωδικών που αφορούν στη στήριξη κοινωνικών ομάδων, της μεταφοράς των μαθητών, της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, των αγροτικών επενδύσεων και της μισθοδοσίας του προσωπικού, ενώ στους υπόλοιπους κωδικούς ψήφισε λευκό. Λευκό ψήφισε και η Οικολογική Θεσσαλία.


Αν και η συνεδρίαση κινήθηκε σε ήρεμους τόνους, μικρή ένταση σημειώθηκε μεταξύ των συμβούλων Τάκη Γιαλαμά της αντιπολίτευσης και του Ντ. Μπάρδα, με αφορμή τις συνεχείς ερωτήσεις του πρώτου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς ο Τρικαλινός σύμβουλος θεώρησε ότι ο Λαρισαίος κάνει κατάχρηση χρόνου. Ο κ. Γιαλαμάς απάντησε ότι «δεν θέλει ο ρόλος του να είναι διακοσμητικός, όπως αυτός των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης». Ο Κ. Αγοραστός ζήτησε από τον κ. Γιαλαμά να σεβαστεί το γεγονός ότι «οι σύμβουλοί του, αν και θέλουν να τοποθετηθούν, για να διευκολυνθεί ο διάλογος και να υπάρξει χρόνος να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση, παραχωρούν τη σειρά τους».
Ο κ. Γιαλαμάς πάντως, με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής των υπερωριών (τελευταίο 3μήνο του 2016 και όλο το 2017) στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, αφού ο επίτροπος δεν έχει εγκρίνει ακόμη το σχετικό κονδύλι, επέκρινε την αρμόδια οικονομική υπηρεσία και την κωλυσιεργία της στην αποστολή του φακέλου.
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Προβληματισμένος δήλωσε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός για τα οικονομικά γενικότερα των Περιφερειών, ενόψει της αναμόρφωσης του «Καλλικράτη», διότι –όπως υποστήριξε- πώς «θα πορευθεί η Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, με ολοένα λιγότερο προσωπικό, μειωμένες κρατικές ενισχύσεις και επιπλέον αρμοδιότητες. Πώς θα γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή κατάφερε να κάνει πολλά, με λίγα χρήματα. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2018 αυτός συντάχθηκε κατ’ εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών και βάσει συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ αφορούν σε έργα υποδομής. Τα περισσότερα (13 εκατ.) κατευθύνονται για τη μεταφορά των μαθητών, 23 εκατ. είναι για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν μειωθεί κατά 60% σε σχέση με πέρυσι και φυσικά προσπαθούμε να μην βάλουμε φόρους κι άλλες επιβαρύνσεις στους πολίτες».
Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού τα έσοδα για το νέο έτος ανέρχονται σε 140.602.271,10 ευρώ με ισόποσα έξοδα. Τα έσοδα προκύπτουν από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) σε 49.911.985 ευρώ, Κρατική Επιχορήγηση 81.000.000 ευρώ και Επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2.930.600 ευρώ. Εν κατακλείδι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ευελπιστούμε οι προβλεπόμενοι πόροι να έρθουν στην ώρα τους, όπως και οι έκτακτες επιχορηγήσεις για να αποκαταστήσουμε εγκαίρως τυχόν ζημιές που θα προκύψουν, π.χ. από ακραία καιρικά φαινόμενα. Φυσικά υπάρχει και το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου υλοποιούμε σημαντικά έργα και δράσεις, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε ειδική εκδήλωση της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα γίνει την Πέμπτη».
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Τσιαπλές υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός είναι ταξικός και αντιλαϊκός, αφού υλοποιεί κι αυτός όπως και οι προηγούμενοι, την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, ενώ στηρίζει με το 56% των προβλεπόμενων εσόδων (από ΠΔΕ, ΕΣΠΑ και ίδιους πόρους), κυρίως τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου σε περιφερειακό επίπεδο. Ο περιφερειάρχης όχι μόνο δεν διεκδικεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, του Π.Δ.Ε., αλλά αντίθετα συμφωνεί να είναι μειωμένος σε πραγματικά ποσά σε σχέση με προηγούμενους, αλλά και πλασματικός σε ένα βαθμό, αφού πέρα από τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, μια σειρά κονδύλια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, δεν αφορούν έργο της Περιφέρειας, αλλά κρατικές υποχρεώσεις που τις μετέφεραν στην Περιφέρεια, η οποία απλά τις διεκπεραιώνει (π.χ. δακοκτονία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών και σταδιακή μεταφορά του Π.Δ.Ε για έργα).
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Ο σύμβουλος του «Δρόμου της Ανατροπής» Τάκης Γιαλαμάς επέκρινε την περιφερειακή αρχή, «γιατί συμβιβάζεται με τη μνημονιακή κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα στην Αυτοδιοίκηση, με συνεχείς παρακρατήσεις των ΚΑΠ, οι οποίοι αποτελούν σημαντική ανάσα για την Περιφέρεια. Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν συνεχείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών δείχνει την οικονομική στενότητα της Περιφέρειας, η οποία δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με την Τρόικα και την κυβέρνηση».
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Η ΓΗ ΜΑΣ»
Η επικεφαλής της «Θεσσαλία, η Γη μας» Μαρίνα Χρυσοβελώνη πρότεινε ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός, να σηματοδοτεί επιλογές νέες, καινοτόμες και ρηξικέλευθες με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας της Περιφέρειας και την επίτευξη υπεραξιών για την κοινωνία μέσω της ανάπτυξης (πρωτογενής τομέας-τουρισμός-υποδομές). Από τη μελέτη του φετινού προϋπολογισμού διαφαίνεται πως οι επενδύσεις μειώνονται σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Όμως ούτε αυτή η εικόνα δεν είναι ακριβής, αφού η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για την Περιφέρειά μας και προκύπτει από τις πραγματοποιημένες επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα, ειδικά για τη Μαγνησία, η οποία μειονεκτεί σημαντικά μπροστά σε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες».
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Θεσσαλίας» Νίκος Πουτσιάκας υποστήριξε για τον προϋπολογισμό 2018 ότι «είναι, σχεδόν, πανομοιότυπος με τους προηγούμενους, χωρίς να δίνει κανένα ειδικό στίγμα και να παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η σύνταξη των προϋπολογισμών έχει καταντήσει, πλέον, μια τυποποιημένη διαδικασία, η οποία επιβάλλεται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις συνεχείς μειώσεις των επιχορηγήσεων προς τις περιφέρειες, έχουν ως αποτέλεσμα μια συνεχή υποβάθμιση με αρνητικότατες συνέπειες, που οδηγεί στον κίνδυνο να μην μπορεί η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, σταδιακά, να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στον ρόλο της». Εν συνεχεία προχώρησε σε 5 συγκεκριμένες επισημάνσεις και κατέληξε πως «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό «μια από τα ίδια», που δεν ξεφεύγει από τη συνήθη λογική των διάσπαρτων έργων υποδομής».
Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Τους λόγους που καταψηφίζει η παράταξή του, «Χρυσή Αυγή», τον προυπολογισμό, ανέφερε στην ομιλία του, ο Αρτ. Καλούτσας.
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σε ανακοίνωσή της η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» αναφέρει ότι «το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση δεν ασχολείται με το ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και πώς αυτές μπορούν να καλυφτούν, ούτε πώς θα εξασφαλιστούν οι στοιχειώδεις όροι επιβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας». Κατηγορεί δε την περιφερειακή αρχή ότι «ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του 2018 είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα του 3oυ Μνημονίου, πλήρως υποταγμένος στην κρατική και υπουργική εποπτεία και κηδεμονία των Ο.Τ.Α.»

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass