ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΨΗ.Π.Τ.Ε. Ν. ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡ.ΑΝ. Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ Π.Θ. Γ. ΠΕΤΡΑΚΟ

Μέθοδοι γεωργίας ακριβείας πιλοτικά στη Θεσσαλία

• Πλήθος αιτημάτων από τον Δήμο Καρδίτσας ενώ το ΥΠΑΑΝ παραχώρησε στην περιφέρεια έκταση 35 στρεμμάτων για δημιουργία αθλητικού και προπονητικού κέντρου

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 22:14

Οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν χθες στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας και συστημάτων νέων τεχνολογιών πιλοτικά στην περιφέρειά μας.


Η συνεργασία των τριών μερών, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας, έχει ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα (drones) και υποστηρίζουν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια. Η δράση υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ακόμα η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα», προϋπολογισμού 33,5 εκατ. ευρώ, η οποία δρομολογείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.
Το έργο αφορά 450.000 αγρότες, γεωπόνους, γεωργικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα, 20 ομάδες καλλιεργούμενων προϊόντων σε πρώτη φάση (με στόχο την ανάπτυξή του στο σύνολο των καλλιεργειών) και παραγωγές από 15 εκατ. στρέμματα στην κορύφωση υλοποίησης της δράσης.
Ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της ευφυούς γεωργίας υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε αυτή να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Κατά την πιλοτική εφαρμογή της έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».
Από την πλευρά του ο Υπουργός ΑΓΡ.ΑΝ.Τ κ. Βαγγέλης Αποστόλου, σημείωσε: «Αν συνδυάσουμε τον αγροτικό τομέα με την καινοτομία και την τεχνολογία θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα. Αυτά που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζαν «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», σήμερα γίνονται πράξη μέσω της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι προβλέψεις, μέσω των νέων τεχνολογιών, για την κατάσταση της καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες και άλλα, γίνονται με ακρίβεια και ταχύτητα, κάτι που θα βοηθήσει απόλυτα τους αγρότες μας».
Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλλιος Ράλλης, υπογράμμισε: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι τα νέα εργαλεία στη διάθεση του Έλληνα αγρότη. Ως τον προσεχή Ιούνιο, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες. Πλέον, μέσω των 6.500 επίγειων σταθμών θα συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα, ανοιχτά για όλους».
Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος επισήμανε: «Συμμετέχουμε στη δράση των δύο Υπουργείων με μεράκι. Και αυτό γιατί, ενώ συνήθως οι ιδέες σπάνια φτάνουν στην υλοποίηση, σε αυτή την περίπτωση οι ιδέες όντως φτάνουν στην εφαρμογή».
Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Αποστόλου και Παππάς ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος από τον Προϊστάμενο κ. Μοχάμεντ Νταράουσε, με τον οποίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συζήτησε και λειτουργικά ζητήματα, εκφράζοντας την στήριξή του στο σημαντικό έργο που επιτελείται.

 

ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΣΗΣ
Πριν την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας οι κ.κ. Αποστόλου και Παππάς επισκέφθηκαν την έκταση 35 περίπου στρεμμάτων που παραχωρεί το ΥΠΑΑΝ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δημιουργία Κέντρου Άθλησης Πόλης και Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού που θα φιλοξενεί τον Α.Σ. Αναγέννηση Καρδίτσας.
Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και τον Περιφερειακό της Καρδιτσομάγουλας.
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αναλυτικά για το προτεινόμενο έργο τόσο από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, ο οποίος τόνισε ότι ξεκινά η εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης, ενώ ο κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι ήδη έχει δεσμευθεί ποσό 500.000 ευρώ το οποίο είναι άμεσα διαθέσιμο για να ξεκινήσουν το γρηγορότερο οι εργασίες.
Τους κ.κ. Αποστόλου και Παππά συνόδευαν οι Βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και κ. Παναγιώτα Βράντζα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Βασίλης Μαγκλάρας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού κ. Παναγιώτης Σκούτας, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Αντωνίου και κομματικά στελέχη.

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Αργά χθες το μεσημέρι οι Υπουργοί, ο Πρύτανης του Π.Θ. με τους τοπικούς βουλευτές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετέβησαν στο Δημαρχείο Καρδίτσας, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Φώτη Αλεξάκο, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.
Στην συζήτηση που αναπτύχθηκε, ο κ. Αλεξάκος έθεσε υπόψη του κ. Αποστόλου τα εξής αιτήματα:
- Κατασκευή, προσθήκη και συντήρηση τεσσάρων θυροφραγμάτων για την βελτίωση της άρδευσης στον Δήμο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο έχει πλήρη ωριμότητα.
- Εξοπλισμός - βελτίωση αντλιοστασίων Δήμου Καρδίτσας που αφορά τον  εκσυγχρονισμό 25 δημοτικών γεωτρήσεων (inverter, τηλεχειρισμός, σύστημα καταγραφής scada, συναγερμός κ.λπ.) προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.
-Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας. Ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στο ΠΕΠ για 950.000 ευρώ και μπορούν άμεσα να συνταχθούν μελέτες οποιουδήποτε ύψους.
-Καθαρισμός αποστραγγιστικών καναλιών. Οι πρόσφατες μεγάλες βροχοπτώσεις ανέδειξαν την αναγκαιότητα καθαρισμού των βασικών τουλάχιστον αποστραγγιστικών καναλιών. Υπάρχει άμεση δυνατότητα σύνταξης μελετών.
Πέραν των παραπάνω ο Δήμαρχος επανέλαβε το αίτημα που υποβλήθηκε προ τριετίας για παραχώρηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων του πρώην Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, ενώ ζήτησε και την παραχώρηση του πρώην Καπνικού Σταθμού Έρευνας.
Ο κ. Αποστόλου έδειξε θετικός για τα προτεινόμενα έργα, εφόσον δεν χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό ΕΣΠΑ, ενώ όσον αφορά τις παραχωρήσεις ακινήτων συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που επίσης ενδιαφέρεται για τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης και να εκπονηθούν κάποιες αρχικές μελέτες για την αξιοποίηση των κτιρίων.
Αντίστοιχα προς τον κ. Παππά ο κ. Αλεξάκος πέραν των  προτάσεων δράσεων ψηφιακής τεχνολογίας για το Δήμο Καρδίτσας που είχε θέσει υπόψη του κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον περασμένο Ιούνιο, ζήτησε να συμβάλει το ΥΨΠΤΕ στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου.
Ο κ. Παππάς είδε θετικά την πρόταση του Δημάρχου, δεσμευόμενος για εγκατάσταση ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε κάθε δομή και προσπάθεια ψηφιοποίησης του αρχείου τους. Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι επίκειται η ψήφιση του νόμου για καθολική κάλυψη τηλεοπτικού σήματος που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των ορεινών κοινοτήτων.
Κλείνοντας ο Υπουργός ΨΠΤΕ διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα ενταχθεί κατά προτεραιότητα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU που θα εξασφαλίσει δωρεάν συνδεσιμότητα Wi-Fi για τους πολίτες και τους επισκέπτες σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας και μουσεία) και να καλύψει με πόρους του Υπουργείου τις υπερβάλλουσες δαπάνες που θα απαιτηθούν.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass