ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ 1η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ

Αγώνας δρόμου για παλιό και νέο ΕΣΠΑ

* Δέσμη προτάσεων από Κ. Αγοραστό

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2015 8:18

 

Με δέσμη ρηξικέλευθων προτάσεων που θα διασφαλίσουν αφενός την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αφετέρου την ταχύτερη και χωρίς προβλήματα εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη Θεσσαλία έως το 2020, στο πλαίσιο της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014 – 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγριά του Βόλου.

Στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υλοποίησης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Θεσσαλίας, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παλαιολόγου.

Το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας για την περίοδο 2014 - 2020 είναι προϋπολογισμού 401 εκ. ευρώ, στα οποία προστίθενται εκχωρημένοι πόροι ύψους 85 εκ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για έργα υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων κ.α.), ενώ αναμένεται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκχωρηθεί επίσης το 40% περίπου των πόρων του Γεωργικού Ταμείου συνολικά στις Περιφέρειες. Αναφερόμενος στην εν εξελίξει προγραμματική περίοδο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την ανάγκη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 κατά ένα έτος, τονίζοντας όμως πως ουδείς οφείλει να εφησυχάσει, ενώ πρότεινε την παροχή οικονομικής διευκόλυνσης εν είδει «κεφαλαίου κίνησης» αποκλειστικά για τα έργα του ΕΣΠΑ, που διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των έργων. Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, στάθηκε στην ανάγκη ύπαρξης «τρίμηνων προκαταβολών πληρωμών» και χρημάτων «κλειδωμένων» αποκλειστικά για το ΕΣΠΑ με ευθύνη είτε του Υπουργείου, είτε των Περιφερειών. «Αυτά πρέπει να γίνουν αν θέλουμε να σώσουμε την οικονομία μας, τις θέσεις εργασίας, την ολοκλήρωση των έργων, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης και την αποτελεσματικότητα της επικουρικότητας, της συνεργασίας και της συνέργειας» εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης τόνισε τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένας πραγματικός αγώνας δρόμου ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε τον νόμο 4314 ο οποίος ψηφίστηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2014, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Αυτή είναι μία δουλειά επίπονη η οποία γίνεται παράλληλα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί πολύ το εθνικό σκέλος των δημοσίων επενδύσεων το επόμενο διάστημα, αλλά ούτε και τα προγράμματα της νέας περιόδου να έχουν τον φόρτο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, για να μπορέσουμε απρόσκοπτα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου. Οι επιτροπές παρακολούθησης που διεξάγονται αυτές τις ημέρες – γι’ αυτό βρισκόμαστε και σήμερα εδώ μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό – σηματοδοτούν την έναρξη των προγραμμάτων της νέας περιόδου. Θα εγκριθεί η πρώτη εξειδίκευση των προγραμμάτων και μετά από αυτή την εξειδίκευση, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην έκδοση των πρώτων προσκλήσεων για τα προγράμματα της νέας περιόδου μέσα στο καλοκαίρι, για να αρχίσουν να τρέχουν τα προγράμματα και να υπάρξει μία κίνηση στην οικονομία που τόσο έχουμε ανάγκη σ’ αυτή τη συγκυρία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass