Ξεκίνησε η νέα αντιπυρική περίοδος

ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΪΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΠΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2020 21:48

Μέχρι τα μέσα Μαΐου και αφού προηγηθεί «χαλάρωση» των μέτρων για τον κορονοϊό, αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Η συνεδρίαση θα αφορά στην επικαιροποίηση των

δεδομένων, αφού χθες 1η Μαΐου ξεκίνησε η νέα αντιπυρική περίοδος η οποία, όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο εκτελών χρέη αναπληρωτή διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, Ζήσης Μπρούζας, θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου. Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοίνωσε την έναρξη της νέας περιόδου, δίνοντας παράλληλα γενικές οδηγίες προφύλαξης «ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια». Λόγω του κορονοϊού η νέα αντυπιρική περίοδος θα βασισθεί στο προηγούμενο καθεστώς Πολιτικής Προστασίας, αφού επί της ουσίας έχει «παγώσει» η υποστήριξη του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο αναδιοργανώνει την Πολιτική Προστασία, ενώ επήλθαν ήδη οι αλλαγές στη νέα διοικητική πυραμίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Το νέο νομικό καθεστώς απαιτεί την έκδοση πλήθους αποφάσεων και διαταγμάτων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκ. Χαρδαλιάς στη σύσκεψη της Λάρισας είχε αποσαφηνίσει ότι για τη μεταβατική περίοδο η αντιπυρική περίοδος 2020 θα ξεκινήσει με το παλαιό καθεστώς. Προς το παρόν αναμένεται η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Λάρισας, στην οποία θα προεδρεύσει ο χορικός αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, ενώ θα κληθούν να μετάσχουν εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΥΛ, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού Ξηράς και της ΠΑ, του ΛΣ, του ΕΚΑΒ, των Δήμων, των Δασαρχείων αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων (Ερυθρός Σταυρός, Κυνηγετικοί Σύλλογοι κα). ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Με αφορμή τέλος την έναρξη της νέας περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα «συμβουλεύει και υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από όλους, ώστε να αποφεύγεται η έναρξη της πυρκαγιάς από αμέλεια». Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες). Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά. Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς» καταλήγει η ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι πολίτες όταν αντιληφθούν μια πυρκαγιά τηλεφωνούν αμέσως στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass