ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ:

Ψεύτικο το δίλημμα, πόλεμος ή Χάγη

«Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ‘’ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ’’ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ “ΟΡΕΞΗ”» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ «Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ, ΑΝ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟΝ ‘‘ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ’’»

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2020 21:20

«Η πολεμική αναμέτρηση θα οδηγήσει σε επέμβαση των αμερικανο-νατοϊκών και στη “συνδιαχείριση” ή η “συνδιαχείριση” θα ανοίξει κι άλλο την “όρεξη” στην αστική τάξη της Τουρκίας, που ήδη ζητάει την “Άρτα και τα Γιάννενα”» τονίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος

Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς μιλώντας σήμερα στην «Ε».
Με αφορμή την ανησυχητική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ χαρακτηρίζει ψεύτικο το δίλημμα «πόλεμο με την Τουρκία ή δικαστήριο της Χάγης, παραίτηση από κυριαρχικά δικαιώματα και “συνδιαχείριση”». Προσθέτοντας πως «το πραγματικό δίλημμα για το ΚΚΕ είναι άλλο: Διατήρηση της σημερινής επικίνδυνης κατάστασης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας των λίγων, των εκμεταλλευτών ή άλλος δρόμος, εργατική εξουσία, σοσιαλισμός, για να ζήσει ο λαός μας καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».
Ο κ. Βαγενάς σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «πήρε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζει φιάσκο «την επιχείρηση “Ειρήνη”» για τη Λιβύη, ενώ για τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι πρέπει να κρατήσουν “μικρό καλάθι”, όταν βλέπουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς».
Αναλυτικά, η συζήτησή μας με τον κ. Ελ. Βαγενά έχεις ως εξής:

*Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανησυχητική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Επικίνδυνη κλιμάκωση, δεν συμφωνείτε;
- Σίγουρα, γι’ αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ούτε οι διαβεβαιώσεις πως μας στηρίζουν τάχατες οι “ισχυροί” μας σύμμαχοι (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Βασικό μέλημα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. είναι η διατήρηση της Τουρκίας στον ευρωατλαντικό “άξονα” και η απομάκρυνσή της από την “επιρροή” της Ρωσίας. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με Ρωσία - Κίνα οξύνονται και η Τουρκία πάντα έπαιζε ρόλο στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χρόνια τώρα “βάζουν πλάτη” στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, στις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”. Οι ευρωατλαντικοί “προστάτες” για τα συμφέροντά τους δεν διστάζουν να βομβαρδίζουν χώρες, όπως τη Γιουγκοσλαβία, ή να διαλύσουν άλλες, όπως τη Λιβύη, ή να εξοπλίσουν συμμορίες, όπως έκαναν στη Συρία. Δεν θα διστάσουν ούτε στιγμή να παζαρέψουν την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, για να “καλοπιάσουν” την τουρκική αστική τάξη.

*Πώς σχολιάζετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου – Πάιατ στη Σούδα, για παράδειγμα, δεν συμβολίζει τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα;
- Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει πάρει το “νήμα” από εκεί που το άφησε η προηγούμενη, του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί η χώρα μας μετατρέπεται σε μια μεγάλη αμερικανονατοϊκή βάση και μπλέκεται βαθύτερα στις “μυλόπετρες” των ανταγωνισμών, που έχουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. με Ρωσία, Ιράν, Κίνα. Αυτό συμβολίζει η επίσκεψη Πάιατ στη Σούδα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που Ρωσία και Ιράν έχουν δηλώσει πως θα χτυπήσουν αμερικανικές βάσεις, εφόσον κινδυνέψουν. Οι αμερικάνικες και νατοϊκές βάσεις δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στον λαό μας. Το αντίθετο! Η βάση της Σούδας παίζει σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά δεν εμπόδισε π.χ. την υπογραφή του απαράδεκτου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, που αρνείται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που απορρέουν από τα νησιά, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος κοκ. Όπως έδειξε και η κρίση των Ιμίων, η εμπλοκή των αμερικανο-νατοϊκών οδηγεί στην απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, στην κατεύθυνση της λεγόμενης “συνδιαχείρισης” του Αιγαίου, δηλαδή στην ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, ώστε να μπούνε οι μεγάλες εταιρείες στο “ψητό” των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής. Οι κατά καιρούς δηλώσεις “συμπάθειας”, που καμιά φορά ακούγονται από τα χείλη του Αμερικανού πρέσβη ή εκπροσώπων της Ε.Ε., είναι απλώς “στάχτη στα μάτια” του λαού».

* Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ σχετικά με τη συμφωνία με την Ιταλία για καθορισμό της ΑΟΖ;
- Οι εργαζόμενοι πρέπει να κρατήσουν “μικρό καλάθι”, όταν βλέπουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Ας μην ξεχνάμε πως ανάλογοι πανηγυρισμοί υπήρχαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, όταν υπογραφόταν η σχετική συμφωνία με την Αλβανία, που στη συνέχεια αποσύρθηκε. Ή όταν υπογραφόταν ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που δεν έγινε ποτέ. Ή όταν υπογράφηκε η απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε για να μπει μια ακόμα χώρα στη “στρούγκα” του ΝΑΤΟ, οξύνοντας ταυτόχρονα τον αλυτρωτισμό.
Πολύ περισσότερο, που, όπως βλέπουμε κι από άλλες περιπτώσεις, π.χ. από την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο, αυτή κάθε άλλο παρά αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων. Λαθεύουν όσοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα είναι καθαρά νομικά. Αν ήταν έτσι, θα είχαν εύκολα επιλυθεί τα όποια τεχνικά προβλήματα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με τις 6 χώρες, που έχουμε θαλάσσια σύνορα και θα είχε αναγνωριστεί το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτό απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
Συμπερασματικά, το ζήτημα είναι πιο σύνθετο, γιατί πέρα από τα όποια νομικά ζητήματα, η βάση των προβλημάτων βρίσκεται στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις αστικές τάξεις, όπου εδώ ιδιαίτερο βάρος έχει η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, καθώς και οι σχεδιασμοί κι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα “κεφάλια” του ιμπεριαλιστικού συστήματος για τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, των μονοπωλίων. Αυτή είναι η “λερναία ύδρα”, που οδηγεί στους πολέμους και μονάχα οι λαοί μπορούν να την εξολοθρεύσουν, βγάζοντας την κάθε χώρα από τις “συμπληγάδες” αυτού του συστήματος».

* Στη Λιβύη, επίσης, έχουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση με ευρωΝΑΤΟϊκές «πλάτες». Με ποιες επιπτώσεις εκτιμάτε για τη χώρα μας;
- Το φιάσκο της επιχείρησης «Ειρήνη», όπως όλοι διαπιστώσαμε την περασμένη Τετάρτη, δείχνει πως η Τουρκία εξοπλίζει τον εγκάθετο Σάρατζ στη Λιβύη με τις πλάτες των ευρω-νατοϊκών. Ας μην ξεγελιόμαστε. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, με τις “ευλογίες” της Ε.Ε. και τη στήριξη τότε της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που “πίνουν νερό” στο όνομα του ευρωατλαντισμού, δεν έγινε για τη “δημοκρατία”. Έγινε για τα πετρέλαια της Λιβύης. Ως αποτέλεσμα αυτής της επέμβασης είχαμε το σημερινό τούρκο-λιβυκό σύμφωνο, που καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τους λαούς ανάφλεξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να πού οδηγεί η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μεγάλες αιματοχυσίες, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και αλλού (π.χ. από τη Σούδα φορτώθηκαν οι πύραυλοι με τους οποίους οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τον λαό της Συρίας) και τώρα αυτή απειλεί και τον ίδιο τον λαό μας.

* Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες, ειδικά αν η Τουρκία επιδιώξει να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης; Τι προτείνει το ΚΚΕ;
-Το δίλημμα, που συχνά βάζουν στον λαό μας: πόλεμο με την Τουρκία ή δικαστήριο της Χάγης, παραίτηση από κυριαρχικά δικαιώματα και “συνδιαχείριση” είναι ψεύτικο. Κι αυτό γιατί όσο η χώρα είναι μέσα στα πλαίσια ΝΑΤΟ-Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων. Η πολεμική αναμέτρηση θα οδηγήσει σε επέμβαση των αμερικανο-νατοϊκών και στη “συνδιαχείριση”, ή η “συνδιαχείριση” θα ανοίξει κι άλλο την “όρεξη” στην αστική τάξη της Τουρκίας, που ήδη ζητάει την “Άρτα και τα Γιάννενα”. Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα υποφέρει, θα κινδυνεύει από την “κρεατομηχανή” των πολέμων. Το πραγματικό δίλημμα για το ΚΚΕ είναι άλλο: Διατήρηση της σημερινής επικίνδυνης κατάστασης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εξουσίας των λίγων, των εκμεταλλευτών ή άλλος δρόμος, εργατική εξουσία, σοσιαλισμός, για να ζήσει ο λαός μας καλύτερη ζωή χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους. Κι ο λαός θα βρει τη λύση, αν σπάσει τον “ραγιαδισμό”, που προσπαθούν να του εμφυσήσουν!

Συνέντευξη στον Βαγγ. Κακάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass